Altın sütü nedir? Neden ‘golden milk’ değil de ‘golden mylk’ diye anılıyor?
Yulaf lapasıyla beraber nasıl bir yaşam iksiri oluyorlar? Hepsini anlatıyorum…

Yatsan

Sabah kahvaltısı için yulaf lapası pişirirken aklıma yıllar evvel gazetede okuduğum bir haber geldi. Haberde, 100’üncü doğum günü pastasının mumlarını üfleyen İskandinav bir kadına, yaşına rağmen dinç kalmasının bir formülü olup olmadığı soruluyordu.
Kadının cevabı az önce duymuşum gibi aklımda: Erkeklerden uzak durmak ve her sabah yulaf lapası yemek!
Ben bu cevabın ardından o çok gizli formüle ‘hiçbir şeyi o kadar da ciddiye almamak’ maddesini de ekledim tabii.
Bu yaşlı kadın komik de biriydi çünkü belli ki.
‘Erkeklerden uzak durmak’ kısmını şimdilik geçiyorum, orası sizin bileceğiniz iş; ama yulaf lapası hakkında biraz daha konuşalım isterim.

Altın sütü nasıl yapılır?

Altın sütü, ‘golden mylk’, bitki bazlı bir süte zerdeçal ekleyip kaynatarak yapılan bir içecek.
İçine tarçın, muskat, kakule gibi türlü baharatı; tatlandırmak için pekmez, agave şurubu ya da dilediğiniz herhangi bir tatlandırıcıyı eklemek mümkün.
‘Mylk’ sözcüğü İngilizcedeki ‘milk’ yani süt sözcüğünü yapıbozuma uğratmak suretiyle oluşturuluyor ve bu yolla hayvan kullanımını eleştiriyor.
Yani ‘golden mylk’ yaparken hindistancevizi, fındık ya da badem sütü gibi bitki bazlı sütleri kullanmak gerek.

Ne lazım?

  • Altın sütlü yulaf lapası; içerdiği yulaf, hindistancevizi sütü, zerdeçal gibi malzemelerle hem çok güçlü bir protein ve antioksidan kaynağı hem de sabahları kolay açılmayan iştahını hafif bir öğünle bastırıp uzun süre tok kalmak isteyenler için pratik bir çözüm.
  • Malzeme olarak 50 gram çekilmiş yulaf ezmesi, 300 ml hindistancevizi sütü, ‘golden mylk’ karışımı yani zerdeçal, karabiber, tarçın, vanilya, kakule, muskat ve zencefil, bir çimdik de tuz lazım.
  • Tüm malzemeyi tavada iyice kıvam alana kadar pişirdikten sonra üzerini böğürtlen, chia tohumu ve hindistancevizi kıtırlarıyla süsleyerek yiyebilir, dilerseniz sıcak yaz günlerinde birkaç saat buzdolabında bekleterek soğuk da tüketebilirsiniz.
  • Bağışıklığı güçlendiren ve içi dışı parlatıp altına çeviren bu pratik ama çok besleyici kahvaltıyla güne güzel bir başlangıç yapabilirsiniz.
  • Hatta dilerim, yanınızda sevdikleriniz, yüzünüzde gülücüklerle, 100’üncü doğum günü pastanızı da üflersiniz.