Kışın Çocuklarda En Sık Görülen 4 Hastalık ve Korunma Yöntemleri
Bu ara anne-babalar hep aynı konudan yakınıyor. Okullar açıldı, havalar soğudu, kapalı alanlarda geçirilen saatler arttı; sonuç olarak hastalıklar da salgın halinde önümüze yığıldı. Peki hangisiyle nasıl baş etmeli? Sonbaharla birlikte okulların açılması, havaların soğuması ve kalabalık ortamlarda uzun saatler geçirilmesi derken enfeksiyonlar da kolayca bulaşıyor ve hastalıkların görülme sıklığı giderek artıyor. Dr. Ülkü Yılmaz Tıraş (Acıbadem Fulya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı), çocuklarda bugünlerde solunum yolu enfeksiyonlarıyla çok sık karşılaşıldığını belirtiyor. Ebeveynlerin özellikle en küçük bir öksürük, hapşırık, burun akıntısı ya da boğaz ağrısı gibi durumlarda hemen antibiyotiğe sarılabildiklerini ancak bunun son derece yanlış olduğunu da vurguluyor. Peki mevsimle birlikte çocuklarda en sık rastlanan 4 hastalık ve korunmak için alınması gereken önlemler neler? İşte uzmanından, önemli uyarı ve öneriler… Grip (İnfluenza) Çocuklarda en sık görülen hastalıkların başında gelen grip (influenza), özellikle kapalı ortamlarda çok kolay bulaşır. Hapşırık ve öksürükle ortama çıkan canlı virüsler; gerek damlacık, gerekse kapı kolları, masa gibi yüzeylerdeki virüse elle temas edilmesi sonucu diğer bireylere de geçebilir. Tokalaşma, öpüşme ve bir metreden daha yakın mesafeden konuşma da bulaştırıcılık için…
İnsanların da Kış Uykusuna Yatmaya İhtiyacı Var mı?
Yılın diğer dönemlerinde aldığınız uyku miktarının şimdi yeterli olmadığını mı hissediyorsunuz? Yalnız değilsiniz! Uzmanlar bunun nedenlerini ve alt etmek için neler yapabileceğimizi anlatıyor. ABD’li klinik tıp uzmanı Dr. Raj Dasgupta, ülkesinde yetişkinlerin en az üçte birinin kışın daha fazla uyuduğunu ortaya koyan araştırmaya atıfta bulunarak, “Böyle hissediyorsanız yalnız değilsiniz” diyor: “Çoğu yetişkin için gecelik uyku ihtiyacı, dışarısı ne kadar soğuk veya karanlık olursa olsun 7 ila 9 saattir. Bununla birlikte, karanlığın erken başlaması nedeniyle kış aylarında daha fazla uyuyormuş gibi hissetmek yaygındır.” Hayvanlarla karşılaştırıldığında, mevsimselliğin insan uykusu üzerindeki etkilerinin çok az olduğu ya da hiç olmadığı düşünülüyordu. Ya da Şubat 2023’te yayımlanan bir çalışma aksini ortaya koyana kadar böyleydi diyelim. Berlin’deki St. Hedwig Hastanesi’nde uyku çalışmaları yapılan 188 hasta, kışın yaza göre yaklaşık bir saat daha uzun uyudu. Araştırma ekibi bunun istatistiksel açıdan anlamlı olmadığını söyledi. Ancak bir fark daha vardı: Katılımcılar kış aylarında 30 dakika daha fazla REM uykusunda kaldılar. Uykunun REM aşaması, diğer aşamalara göre daha fazla rüya görmenin yanı sıra daha hızlı kalp atış hızı ve nefes almayla karakterize edilen önemli…
Gece Kuşu Olmaktan Bıkanlar İçin Kurtuluş Rehberi
Geç yatmak, özellikle geceleri daha uyanık, yaratıcı ve üretken hissetme eğiliminde olanlar için iyi bir şey olabilir. Ama iş veya okul için erken kalkmanız gerekiyorsa, düzenli olarak geç yatma alışkanlığı işi epey dik bir yokuşa sürer. Sözümüz gece kuşu olmayı değişmez bir kader zannedenlere; gelin kalıpları birlikte yıkalım. Günün erken saatlerinde ışık alın Günün erken saatlerinde ışık almak, uyku döngünüzü değiştirmek için yapabileceğiniz en iyi şey. Bu, uykunuzun gelmeye başladığı zamanı akşamın erken saatlerine kaydırmaya yardımcı olacak. Ayrıca dışarı çıkmanın başka faydaları da var. Güneş ışığına yeterince erişiminiz yoksa onu taklit eden yapay bir ışık kaynağına yatırım yapın. Aynı saatte uyuyun, aynı saatte uyanın Alarmınızı sadece erken kalkmanız gereken günlerde değil, her gün aynı saatte uyandıracak şekilde ayarlayın. Başka bir deyişle, uyumak yerine hafta sonları da hafta içiyle aynı saatte kalkın. Bu ayarlamaları küçük oynamalarla yapmak önemli. Her zamankinden birkaç saat önce yatmaya çalışmak yerine, birkaç gün içinde kademeli olarak öne çekmeyi deneyin. Günün geç saatlerinde kafeinden kaçının Kafeinin yatma zamanınız üzerinde yıkıcı etkileri olabilir. Bunun nedeni, vücudunuzun ürettiği ve uykuya dalmanıza yardımcı bir…
Sonbaharı Hissetmek İçin 15 İyi Fikir
Sonbahar bir değişim ve geçiş zamanını temsil eder. Yoğun geçen yazın ardından gevşemek ve kendinize yönelik adımlar atarak yavaşlamak için mükemmel bir zaman. Üstelik alışkanlık haline getirirseniz çoğu tüm yıl boyunca yapılabilir. İşte buna da kazanç denir! Doğada yürüyüş Bir sabah veya öğleden sonra mahalle parkınızda bile olsa güzel sonbahar renklerini görmek için yürüyüşe çıkın. Sadece doğada olmak bile ruh sağlığınızı ciddi şekilde iyileştirebilir. Orman banyosu Daha önce duymadıysanız sitemizdeki yazıya göz atın. Doğaya gerçekten yaklaşmayı, sesleri dikkatle dinlemeyi, doğanın kokusunu ve renklerini hissetmeyi içeren bu Japon uygulaması size öyle iyi hissettirecek ki… Günlük tutmak Günlük tutmuyorsanız veya tutmayı bıraktıysanız sonbahar başlamak için harika bir zaman. Dijital olarak da yapabilirsiniz ama maksimum rahatlama için tavsiyemiz eski usul defter-kalem olacak. Sonbahar hedeflerinizi belirleyin Kişisel hedeflerine ve bir vizyona sahip olmak, bunlara bağlı kalmanıza yardımcı olacak harika bir yol. Yapmak istediğiniz şeylerin bir listesini oluşturun ve telefonunuzdaki notlarınıza ekleyin. Daha yaratıcı olmak isterseniz, bir sonbahar kişisel bakım vizyon panosu yapmayı deneyin. Bir kek ya da turta pişirin Öyle çok yorulmanıza gerek yok; basit bir kek…
Kabuslarınızı Nasıl Durdurursunuz?
Kabus görmek son derece rahatsız edici bir deneyimdir. Korku ve endişeye neden olabilir, uyku kalitenizi etkileyebilir. Bu da fiziksel yorgunluğa, zihinsel strese ve gündüz aşırı uykululuğa yol açabilir. Durumu tedavi etmeye başlamadan önce nedenini anlamak önemli. Kabuslarınızın kaynağını anlamak ve tekrarlanmalarını önlemek için adım adım yanınızdayız. Yetişkinler de kabus görür. * Pek çok insan kabusları çocuklarla ilişkilendirir ve büyüdükçe geçecek şeyler olduğuna inanır. Ancak yetişkinlerin ve gençlerin de kabus görmesi nadir bir durum değildir. * Kabuslar, kalbinizin daha hızlı atmasına neden olan ve hatta bazen sizi uyanmaya zorlayan canlı ve gerçekçi görüntüler, düşünceler ve duygularla karakterize edilir. Bazen ayrıntıları hatırlanır ve dehşet verici ya da rahatsız edici görüntülerden kurtulmak zor olabilir. * Sonuç olarak, kabuslar uyku kalitesini etkileyerek fiziksel yorgunluğa ve zihinsel kaygı ve strese yol açar. Uykunuz kabuslar nedeniyle bölünüyorsa, bu durum hayatınızın diğer alanlarında sorunlara neden olabilir ve hatta uzun vadeli sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, kabusların kaynağını anlamak ve bunları önlemek için adımlar atmak önemlidir. Kabusla gece terörü farklıdır. * Kabus ve gece terörü bazen karıştırılan iki farklı uyku bozukluğu…
Gripten Nasıl Korunursunuz?
Soğuk havalar kapıda, kış mevsimi yaklaşırken grip virüsü de hızla yayılmaya başladı. Toplu alanlarda geçirilen zamanın arttığı bu dönemde grip salgınları ciddi bir sağlık sorunu haline gelebilir. Peki gripten korunmanın en etkili yolu ne? İnfluenza, yaş ve ek hastalık durumuna bağlı olarak özellikle hastaneye yatışa, hatta ölüme dahi neden olabilecek viral bir hastalık. H1N1, ‘domuz gribi’ olarak adlandırılan ve en çok hastalığa neden olan virüs tipi. Her grip sezonunda milyonlarca kişi bu hastalığa yakalanıyor, ciddi iş gücü kaybına uğruyor, yüz binlerce insan hastaneye yatırılıyor ve hatta on binlerce kişi influenza ve komplikasyonları nedeniyle hayatını kaybediyor. Peki bu salgınlardan nasıl korunabiliriz? Hayati bilgileri Doç. Dr. Servet Öztürk (İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü) anlatıyor. Grip nasıl bulaşıyor? Grip virüsü damlacık, aerosol ve temasla bulaşabiliyor. Özellikle kapalı ortamda bulaş ihtimali artıyor. Covid-19 pandemisi nedeniyle kullandığımız maske, mesafe ve hijyen önlemleri grip virüsü için de koruyucu. Son yüzyılda dünyada grip virüsüne bağlı dört pandemi meydana gelmiş durumda. Domuz gribi semptomları neler? Boğaz ağrısı Baş ağrısı Ateş yüksekliği Yaygın vücut ağrısı (kas-eklem-kemik ağrıları) Burun…
Sonbaharda Akıllıca Giyinme Rehberi
Dökülen yaprakların hışırtısı, serinleyen hava, sürekli sıcak bir şeyler içme arzusu yazdan sonbahara geçişi işaret ediyor. Artık daha sıcak tutacak giysileri ve aksesuarları dolabın ön sıralarına taşıma vakti. Yazla kış arasındaki boşluğu akıllıca doldurmak için rehberiniz burada… Sıra Uzun Kollu Tişört ve Gömleklerde… Havalar soğudukça kat kat giyinmek isteyebilirsiniz. Bunun için beyaz, siyah, gri gibi gardırobunuzdaki diğer giysilerle kolayca eşleştirebileceğiniz renklerde birkaç uzun kollu tişört ve gömleğiniz olsun. Geçmiş senelerden zaten varsa bu parçaları sık kullandığınız raflara yerleştirin. Yoksa da hiç çekinmeden edinin çünkü garantili ve uzun yıllar kullanacağınız parçalar bunlar. Rahat Bir Hırka Şart İşte modası hiç geçmeyecek bir parça daha… Havalı ve modern bir siluet için belinizin hemen üstüne oturan bir model seçin. Daha rahat bir görünüm için büyük boy bir hırka edinin. Hırkalar ihtiyaca göre hem içine hem de üstüne bir şeyler giyebileceğiniz giysiler, dolayısıyla çok yönlü değerlendirilmeye açıklar. Lila, uçuk pembe ve mavi gibi pastel renklerin sonbahara çok yakıştığını da hatırlatalım. Balıkçı Yakadan Vazgeçmeyin Sonbaharda hem şık giyinmek hem de rahatlıktan ödün vermemek için bir siyah, bir de ten rengi…
Okumayı Alışkanlık Haline Getirme Yolları
Daha fazla okumak, hepimizin dönem dönem aldığı ama çok azımızın başarıya ulaştığı bir karar. Artık sonbahar geldiğine, evde ve kendimizle daha çok vakit geçirme imkânımız arttığına göre kitaplara gömülmek için daha iyi bir zaman bulamazsınız. İster kitap okuma alışkanlığına geri dönmek isteyen biri olun, ister ilk etapta nasıl kitap kurdu olunacağını öğrenmek isteyen biri; bu ipuçları okuma hayatınızda yeni bir sayfa açmanıza yardımcı olabilir. Günlük Hedefler Belirleyin Büyük bir kitabı okumak, ona tek bir metin olarak bakarsanız göz korkutucu olabilir. Ama sayfalara, bölümlere ayırdığınızda çok daha yönetilebilir hale gelir. Günlük okuma hedefleri belirlemek, okumayı düzenli bir alışkanlık haline getirmek için kendinizi motive etmenin etkili bir yoludur. Önemli olan gerçekçi ve ulaşılabilir bir hedef seçmektir. Bu hedefi okuma süresine mi yoksa sayfa sayısına mı dayandıracağınız size kalmış. Yani günde yarım saatle bir saat arasında bir süreyi mi okumaya ayırmak istiyorsunuz? Yoksa 15-20 sayfa okumayı mı seçiyorsunuz? Bu hedeflerde akılda tutulması gereken bir şey de tüm kitapların aynı şekilde okunmadığı. Bazı kitapların metinleri ve kavramları o kadar ağırdır ki yavaş yavaş ilerlemeniz gerekir. Yani bir felsefe…
Uykusuzluk Problemini Ciddiye Alın
Uyku, hayatın vazgeçilmez bir parçası. Zihnimizin dinlenip yenilendiği uyku süreci, sağlıklı bir yaşam için büyük önem taşıyor. Ancak yoğun tempo ve stres, birçok insanın uyku düzenini olumsuz etkileyerek hayat kalitesini düşürüyor. Peki buna karşı neler yapabiliriz? Günümüzün nasıl geçeceğini bile uyku düzenimiz belirliyor. Yeterli uyku alıp alamamamız, başta ruh sağlığımız olmak üzere vücudumuzun tüm döngüsünü etkiliyor. Haliyle uykusuzluk birçok mental ve fiziksel sağlık sorununa yol açabiliyor veya mevcut sorunları daha da kötüleştirebiliyor. Peki bu süreç nasıl işliyor? Uzm. Dr. Yıldıray Tanrıver’den (Infinity Regenerative Clinic Medikal Direktörü) uykusuzluk, nedenleri ve çözüm yolları üzerine önemli bilgiler aldık. Uykusuzluğun Altta Yatan Birçok Nedeni Olabilir Uyku sağlıklı bir yaşam için olmazsa olmaz bir ihtiyaçtır. Bedenimizi ve zihnimizi dinlendiren uyku vücudumuzun kendini onarmasını, enerji depolamasını ve beynimizin gün boyunca aldığı bilgileri işlemesini sağlar. Uykusuzluk yani insomnia da tüm bu işlevlerin sekteye uğramasına sebep olarak, sağlığımızı negatif yönde etkiler. Son yıllarda uykusuzluk, yeterli ve kaliteli uyku alamama durumu, sıkça rastladığımız şikayetlerden biri haline geldi. Uykuya dalmakta güçlük çekme, gece sık sık uyanma veya erken uyanma gibi belirtilerle kendini gösteren uykusuzluk,…
Çocuklarda Ekran Süresi Ne Olmalı?
Bir büyük çağ yangınıyla karşı karşıyayız. Özellikle ergenler, uyku haricinde bütün vakitlerini ekran başında geçirmek istiyor. Teknoloji bağımlılığı nedeniyle tuvalete bile gitmeyenler var! Peki, okulların açıldığı bu dönemde, sürekli büyüyen bu tehlikeye karşı neler yapılabilir? Yeni teknolojiler, özellikle internet, günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası artık. Ancak doğru kullanılmadığında bağımlılık yaratma riski taşıyor. Bu risk özellikle çocuklar ve gençler arasında daha yaygın. Öyle ki tuvalete gitmeyi, yıkanmayı, diş fırçalamayı, yüz yıkamayı ertelemek gibi özbakım sorunları bile ortaya çıkabiliyor. Çocuk ve ergen psikiyatri uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Neriman Kilit (Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi), teknoloji bağımlılığının özbakım üzerindeki etkilerini değerlendirirken, çocuklarda ekran süresinin ne olması gerektiğiyle ilgili de bilgilendiriyor. Yeni teknolojilerde bağımlılık riski var Yeni teknolojiler hayatın vazgeçilmez bir parçası olarak dünyanın birçok yerinde, hemen her yaştan insanın hayatında yer alıyor. Dr. Öğr. Üyesi Neriman Kilit, bu durum hakkında, “Hiç şüphesiz doğru kullanılması halinde hayatı oldukça kolaylaştırması söz konusuyken, doğru bir çerçeve içerisinde kullanılmadığı takdirde bağımlılık olabilecek bir riski de barındırıyor” diyor. Bu risk, özellikle çocuklar ve gençler arasında daha yaygın: “Son yıllarda bilgisayar, tablet…