iyiuykuiyihayat.com Yatsan’ın yaşam tarzı sitesidir
Şimdi Abone Ol
Trend Haberleri

İyi Hayat

Ayın Teması, Gastronomi, İyi Hayat, Tatil Günlükleri

Diyetisyen Onaylı Sıcaksavar İçecek Tarifleri

Şu sıralar aklımız fikrimiz serinleten içeceklerde. Ancak biraz ferahlayalım derken bir anda sağlıksız seçeneklerin tuzağına düşmek de mümkün. Size beslenme uzmanı onaylı hem sağlıklı hem de buz gibi tarifler getirdik. Aşırı yaz sıcaklarında çok da düşünmeden bir çırpıda başımıza diktiğimiz, içimizi ferahlatan soğuk içecekler, bilinçsiz tüketildiğinde obeziteden diyabete dek ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Bilgili Tokgöz, “Özellikle yaz aylarında değil terleme yoluyla, nefes alıp verirken bile sıvı kaybettiğimiz için vücudumuzun suya ihtiyacı artıyor. Günde 2.5 litreden az su içmemek gerekiyor. Ancak pek çok kişi aşırı sıcaklarda su yerine soğuk, şekerli içeceklere yönelebiliyor. Oysa gerek vücudumuzun sıvı ihtiyacını karşılamak, gerekse serinlemek için kesinlikle sağlıksız, katkılı ve yapay içeceklerden uzak durmak çok önemli” diyor. Peki ne içmeli? Tokgöz, aşırı sıcaklarda evde hazırlayabileceğiniz serinleten içecekleri, bir su bardağına (200 ml) denk gelen kalori miktarlarını ve tariflerini verdi; uyarı ve önerilerde bulundu. ŞEKERSİZ LİMONATA  (200 ml / 65 kalori) Yaz denince akla ilk gelenlerden biri ev yapımı limonata oluyor. 1 su bardağı limonatanın (200 ml) 65 kalori içerdiğini belirten Sıla…

Ayın Teması, İyi Hayat, Popüler Kültür, Tatil Günlükleri

Besin Zehirlenmesine Karşı 10 Etkili Önlem

Bu sıralar zehirlenme haberlerini çok daha sık duyuyoruz. Normal çünkü yazın çok daha sık karşılaşılan bir sağlık sorunu bu. Peki korunmak için neler yapabiliriz? Besin zehirlenmesi özellikle yaz aylarında daha sık karşılaşılan önemli bir sağlık sorunu. Kış mevsiminde yaygın görülen influenza ve gribin yerini; yaz aylarında stafilokok, salmonella, E. coli gibi bakterilerle rotavirüs ve norovirüs gibi virüslerin yol açtığı besin zehirlenmeleri alıyor. Acıbadem Beylikdüzü Cerrahi Tıp Merkezi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Karakoç,  Dünya Sağlık Örgütü ve diğer sağlık otoriteleri tarafından yapılan tahminlere göre, dünya genelinde her yıl yaklaşık 600 milyon kişinin besin zehirlenmesi yaşadığına dikkat çekerek, “Besin zehirlenmeleri nedeniyle yılda yaklaşık 420 bin kişi de hayatını kaybediyor; bunların çoğunu çocuklar, yaşlılar ve kemoterapi veya immünoterapi gibi bağışıklığı zayıflatan ilaç kullanan hastalar oluşturuyor” diyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre ülkemizde de 2015-2020 yılları arasında besin kaynaklı hastalıklar nedeniyle hastanelere 18 milyon 314 bin 239 kişi başvurmuş ve 1714 kişi yaşamını yitirmiş. gıda Yaz Aylarında Besin Zehirlenmesi Riskleri Dr. Murat Karakoç, besin zehirlenmesinin yaz aylarında daha sık görülmesinde hava sıcaklığının büyük etkisi olduğuna işaret ediyor: “Yaz…

Ayın Teması, Güncel Kültür, İyi Hayat, Tatil Günlükleri

Çocuk Havuzlarında El Ayak Ağız Hastalığı Tehlikesi ve Korunma Yolları

Yazla birlikte yaz enfeksiyonları da kendini göstermeye başladı. Özellikle çocuklar arasında hızla yayılabilen el ayak ağız hastalığı, ebeveynler için endişe kaynağı. Suçlulardan en masum görüneni ise çocuk havuzları… Yazın ortak kullanım alanlarının başında havuzlar geliyor. Ve havuzlar maalesef enfeksiyona açık yerler. Yetişkinler bile zaman zaman bu riskle sınanıyor. Bir de bu konularda iyice savunmasız olan çocuklar ve onların bir numaralı yaz eğlencesi çocuk havuzları var tabii. Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Manolya Kara, işte bu çocuk havuzlarına dikkat çekiyor. Özellikle çocuklar arasında hızla yayılabilen ve ebeveynler için endişe kaynağı olan el ayak ağız hastalığı, bu yolla çok kolay yayılabiliyor. Büyük çocuklar hatta erişkinlerin bile bu virüsle enfekte olabileceğine işaret eden Doç. Dr. Kara, bu hastalıktan korunmak için hijyen kurallarına dikkat edilmesinin ve belirtilerin erken fark edilmesinin önemini vurguluyor. Peki bu, nasıl bir hastalık? Özellikle küçük çocuklarda yaygın olarak görülüyor. Ağız içinde, el-ayak tabanlarında ve bez bölgesinde içi sıvı dolu döküntülerin (vezikül) gözlendiği virütik bir hastalık. Özellikle havuzların yaygın olarak kullanıldığı yaz aylarında bu enfeksiyon daha sık görülüyor. Çocuklarda El Ayak Ağız Hastalığının Yayılma…

Ayın Teması, İyi Hayat, Popüler Kültür, Tatil Günlükleri

Hamileler İçin Yaz Sıcağında Sağlıklı Kalma Önerileri

Aşırı sıcaklar hepimiz için zorlayıcı ancak hamileler için iki hayatı da ilgilendiren çok daha ciddi sonuçları olabilir. İşte uzmanından, yaz aylarında gebeliği rahat geçirme önerileri… Hamilelik ruhsal olduğu kadar fiziksel açıdan da çok özel ve önemli bir dönem. Bu özel dönemde bazı dış faktörleri de göz önüne alarak davranmak gerekiyor. Örneğin içinde bulunduğumuz, sıcak havada zirveyi gördüğümüz günlerde… Gebelikte aşırı sıcaklarda sağlıklı kalmak ve bebeğinizin iyi gelişimini desteklemek için bazı önemli noktalara dikkat etmeniz gerekiyor. Medical Park Tokat Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Neşet Gümüşburun, dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgilendiriyor. Günde 8-10 Bardak Su İçilmeli Sıcak havalarda vücut daha fazla su kaybeder. Bu yüzden bol su içmek önemlidir. Hamilelik döneminde yeteri kadar sıvı alınamaması durumunda ‘dehidratasyon’ denilen sıvı kaybı gelişir. Bu sorunda anne adayının kan basıncı düşer, kandaki şeker ve tuz düzeyleri bozulur, nabız hızlanır. Sıvının yerine konulmaması durumunda da şok tablosuna kadar giden değişimler söz konusu olur. Doğum sancıları başlayabilir. Tabii ki bebek de bu durumdan olumsuz etkilenir. Günde en az 8-10 bardak su içmeye çalışın. Ayrıca taze meyve suları,…

Ayın Teması, İyi Hayat, Popüler Kültür, Tatil Günlükleri

Kışçılara Özel: Yazdan Keyif Almanın Yolları

Evet, hava rahatsız edici derecede sıcak. Üstelik ‘yazcı’ların sosyal medya başta olmak üzere her an, her yerde boca ettiği mevsim övgüleri ve aşırı mutlu tatil story’leri de kabak tadı verebiliyor. Hele bir de ‘kış sever’seniz katlanmak iyice zorlaşıyor ama yazın sizin de gerçekten eğlenmeniz mümkün. Anlatalım… “Yazı kim sevmez ki” diye düşünüyor olabilirsiniz ama yılın bu zamanları, bazı insanlar için, kışın en depresif günlerinin bile başaramadığı bir şekilde kapana kısılmış ve endişeli hissettiren bir dönem haline gelebiliyor. Evindeki tek serin noktaya kıvrılıp hareketsiz kalmayı tercih edenler bu ruh halini iyi anlayacaktır. Yazı sevmeniz ve bu mevsimde de hayattan zevk almanız için bir sihirli değneğimiz yok ama en azından bazı denenmiş stratejilerden yararlanarak birkaç adım atabilirsiniz. Listedeki fikirlere bakıp “Bu mu bana iyi gelecek” diye kestirip atmadan önce mutlaka deneyin. İnanın, çoğu zaman karmaşık ve derin olduğunu sandığınız şeyler, küçük ve basit hamlelerle çözüm yoluna girebilir. Her Ay Dört Gözle Bekleyeceğiniz En Az İki Şey Planlayın  Bazı insanların yazı zor bulma nedenlerinden biri de genelde sosyalleşmenin ve bu konuda baskının çok olması. Tanıdığınız herkesin bir…

Ayın Teması, İyi Hayat, Popüler Kültür, Tatil Günlükleri

Yaz Kişisel Gelişimi için İlham Veren 20 Fikir

Yazın, hele de hava böyle ekstrem değerlerle yorarken insan her şeyi salmak istiyor, doğru. Ama bunu yaparsanız sonra toparlanması çok zor olabilir. Siz iyisi mi yaza özel taktiklerle kişisel gelişiminiz için ihmal edilmemesi gereken adımları atmaya devam edin. Nasıl mı? Her ay bir değer seçip ona odaklanın Şu hayatta belki biraz daha sabra ya da cesarete ihtiyacınız vardır. Veya belki empati duygunuzu geliştirmek istiyorsunuzdur. Birini seçin, bir kâğıda yazın; buzdolabı, bilgisayar ya da ayna gibi sık gördüğünüz bir yere asın. Seçtiğiniz başlık hakkında size ilham verecek birkaç alıntıdan da yardım alabilirsiniz. Olmak istediğiniz kişiye dönüşmek için her zaman emek sarf edebilirsiniz. Okuyun Okuyabildiğiniz kadar çok… Zevk için ama aynı zamanda öğrenmek için de… Birçok farklı türde kitap okuyun; kişisel gelişim, tarih, kültür, ne isterseniz. Ve mutlaka çocuklarınızla birlikte de okuyun. Gülün Eğer yeterince gülmüyorsanız, bunun yollarını arayın! Hafiflemek, eğlenmek ve hayatınıza biraz mizah katmak için çalışın. İçten kahkahalar sağlık ve canlılığın en net işaretidir. Fişi çekin Teknolojiye, televizyona ve sosyal medyaya bağlı halde ne kadar zaman geçiriyorsunuz? Bu tutsaklığı azaltabilir misiniz? Şahane fırsat ayağınıza…

Ayın Teması, Güncel Kültür, İyi Hayat, Tatil Günlükleri

Aşırı Sıcakları Alt Etmeye Yardımcı Olacak 25 Püf Noktası

Basra dalgası dinerken Afrika sıcakları geliyor; yazın en çıldırtıcı sıcakları sınırlarımızı sürekli biraz daha zorluyor. Öyle boş oturacak değiliz, bizim de alacağımız önlemler var! Susuz kalmayın Güneşten gelen yoğun ışınlar bizi normalden daha fazla susuz bırakır. Aşırı dehidrasyon sıcak bitkinliğine ve hatta sıcak çarpmasına yol açabilir. Vücudunuzun yenilenmesini sağlamak için bol miktarda su ve elektrolit alın. Termos kullanın Soğuk su termosları kullanarak sadece susuzluğun önüne geçmekle kalmaz, aynı zamanda daha serin olabilirsiniz. Bazı termoslar 25 saat boyunca bile soğuk su vaat edebiliyor. Soğuk su içmek, hidrasyonu korurken çekirdek vücut sıcaklığınızı da düşürecektir. Bunları içmeyin Kafeinli ve alkollü içecekler diüretiktir, yani vücudunuzun tuz ve su atmasına yardımcı olurlar; bu da sizi sıcak bir günde susuz bırakabilir. Onlar yerine bir bardak su için! Cihazlarınızı kapatın Odanız havasız mı kalıyor? Televizyonunuzdan bilgisayarınıza kadar her şey kullanımdayken ve hatta bekleme modundayken ısı yayar. Bir alete ihtiyacınız olmadığında cihazı kapatın, hatta fişten çekin. Işıkları kapatın Ampuller sadece ışık değil, bol miktarda ısı da yayarlar. Mevcut faaliyetiniz için ışığa ihtiyacınız yoksa kapatın. LED takın Enerji tasarruflu LED’ler eviniz için harika…

Ayın Teması, İyi Hayat, Popüler Kültür, Tatil Günlükleri

Çocuklara Özel Eğlenceli ve Öğretici Yaz Etkinlikleri

Zihinlerinin en açık dönemini yaşayan çocukları yaz tatili boyunca boşlamak doğru değil. Ancak bunu yaparken sıkıcı bir disiplin getirip tatil yapmalarını engellemek de yanlış. Sizin için ortayı bulduk! Bisiklet Gezileri Yazın bisiklete binmek hem aktif olmak hem de doğayla tanışmak için harika bir aktivite. İster tanıdık yerlerde gezin,  ister yeni bir yere yolculuk yapın; yeter ki bu kez ortamınızı inceleyerek ya da ilerlemenizi birlikte takip ederek işi hem eğlenceli ve ilgi çekici hem de bilgilendirici hale getirin. Mesela kat ettiğiniz yolu sayılara dökmek, çocuğunuzun farklı mesafeleri ve bunların ne anlama geldiğini anlamasına yardımcı olabilir. Ne kadar yol yaptıklarını gördüklerinde kendilerini başarılı hissedip gurur duyabilirler. Çocuğunuz yön bulmada iyiyse bölgenin karışık olmayan bir haritasını okumaya çalışmasını sağlayabilirsiniz; böylece hem becerisini geliştirebilir hem de etkinliğiniz daha heyecanlı hale gelir. Mutfakta Yaz Etkinlikleri  Mutfak sevgisini çocuğunuzla birlikte yaz aktivitelerinize taşıyın. Onlara yemek pişirmenin temellerini eğlenerek öğretirken siz de yeni bir şeyler öğrendiğinizi fark edeceksiniz. Öncelikle birlikte yapmaya karar verdiğiniz tarifleri çocuğunuza okutup bir alışveriş listesi hazırlamasını sağlayın. Bu, onların okuma, yazma, heceleme becerilerine yardımcı olacaktır. Tüm malzemeler…

Ayın Teması, İyi Hayat, Popüler Kültür, Tatil Günlükleri

Sağlıklı ve Güvenli Bir Yaz İçin İpuçları

Yaz çoğu zaman bitmesini istemeyeceğiniz kadar güzeldir ama kendine has zorlukları da vardır. Mevsimi güvende ve sağlıklı kalarak, en iyi şekilde geçirmenize yardımcı olmak için bazı ipuçlarımız var. Mangal Sefasına Dikkat Edin  Yaz, gıda kaynaklı hastalıkların en sık görüldüğü mevsimdir. Yiyip içtiklerinizin tadını çıkarırken hasta olmamak için aşağıdaki ipuçlarından yararlanabilirsiniz: Bozulabilir yiyecekleri asla iki saatten fazla güneşte veya sıcakta bırakmayın. Yiyeceklerinizi buz paketleriyle destekleyerek yalıtılmış bir soğutucuya koyun. Çiğ etler için ayrı bir kesme tahtası kullanın. Çatal-bıçaklarınızı kullanımlar arasında iyice yıkadığınızdan emin olun. Özellikle çiğ ete dokunduktan sonra ellerinizi çok iyi yıkayın. Eti doğru sıcaklıkta pişirin. Bozulabilir yiyecekleri bir soğutucuda saklayın, olası elektrik kesintileri için tedbir alın. Pişirmeye geçmeden önce ızgaraları iyice temizleyin. Susuz Kalmayın  Yaz aylarında, özellikle de sıcakta dışarıda vakit geçiriyorsanız, susuz kalmamak önemlidir. Başta su olmak üzere bol miktarda şekersiz sıvı aldığınızdan emin olun. Eğer uzun süre dışarıda kalacaksanız, yanınıza bir sporcu içeceği alın. Sıcakta çok fazla zaman geçirmek dehidrasyona, bitkinliğe ve sıcak çarpmasına yol açabilir. Sıcak bitkinliğinin belirtileri aşırı terleme, baş dönmesi ve sersemliktir. Tedavi edilmezse tıbbi bir acil durum…

Ayın Teması, İyi Hayat, Popüler Kültür, Yoga ve meditasyon: Kendime doğru

Yeni Babalar İçin İyi Uyku Tüyoları

Babalar Günü’ne çok az kaldı. Belki bu, sizin baba olarak yaşayacağınız ilk özel gündür. O zaman sizi gönülden tebrik ediyor ve muhtemelen bu ara sizi en çok zorlayan konuyla ilgili ipuçlarımıza geçiyoruz. Bebekler, özellikle de yenidoğanlar günü sizden çok farklı bir programla yaşarlar. Dolayısıyla yeni anne-babaların uyku miktarı korkutucu derecede az olabilir. Her ne kadar hazır olduğunuzu düşünseniz de hiçbir şey sizi yeni doğmuş bir bebeğin gerçekliğine, özellikle de bunun uyku alışkanlıklarınız üzerindeki etkisine hazırlayamaz. Ancak uyku yoksunluğunun acısını hafifletmek için yapabileceğiniz bazı şeyler var. Babalar Günü arifesinde yeni babalar için yenidoğan ve uyku konusunda son derece pratik ve işe yarar bir rehber hazırladık. Bebek Uyuduğunda Uyuyun  Muhtemelen babalık izni kullanırken veya evde olabildiğiniz her an, doğum stresi yaşayan eşinizin küçük şekerlemeler yapmasını sağlamak izin vermek istiyorsunuz. Ama bu molalar sizin de uykusuz kalmanıza neden olabilir. Daha verimli bir plan olarak, her ikiniz de bebek uyuduğunda uyuma fırsatını en iyi şekilde değerlendirmeye çalışın. Tabii bunun normal uyku kurallarına tamamen karşı çıkmak ve gün içinde uyuklamaya başlamak gerektiği anlamına geldiğini biliyorsunuz. Bunu kafanıza çok takmayın,…