4 Aylık Uyku Gerilemesi Nedir, Neden Olur ve Nasıl Baş Edilir?
4 aylık bebeklerin uyku alışkanlıklarında gözle görülür bir değişim yaşanır. Çünkü küçük çocuğunuz yenidoğan döneminden çıktıkça uyku mimarisi olgunlaşmaya başlar. Peki bu dönem nasıl gelişir ve bu yeni gelişmelere nasıl uyum gösterilir, öğrenmek istemez misiniz? Bebeğiniz 3 ayı geride bıraktıktan sonra daha sık gece uyanmaları, daha kısa uykular veya çocuğunuzun daha önce hiç olmadığı kadar uykuyla mücadele ettiğini görüyorsanız, muhtemelen bir biyolojik değişim döneminden geçiyorsunuz. Bu evreye ‘4 aylık uyku gerilemesi’ deniyor. İlk bakışta geriye doğru atılmış devasa bir adım gibi hissettirse de, aslında bebeğinizin büyüdüğünün ve geliştiğinin bir işareti; çocuğunuzun uyku gelişiminin normal bir parçası. Bebekler yaklaşık 3-4 aylık olduklarında uyku düzenleri olgunlaşmaya başlar. Yeni doğmuş bir bebek gibi sürekli uyumak yerine, hafif ve derin uyku döngülerine sahip olurlar. Bu değişiklik yeni zorluklara yol açabilir çünkü bebekler bu uyku döngüleri arasında tamamen uyanabilir ve uykuya geri dönmek için yardıma ihtiyaç duyabilirler; bu yüzden sizi çağırırlar. Yani bebeklerin bu evrede geceleri daha sık uyanmaları, gün içinde daha kısa şekerlemeler yapmaları ve uykuya dalmakta veya uykuda kalmakta zorluk çekmeleri alışılmadık bir durum değildir. Bebekler Neden…
Beyaz Gürültü ve Bebek Uykusu
Bebeklik dönemindeki uykularda kullanılan beyaz gürültünün faydaları ve zararları hakkında merak edilen konuların incelendiği yazımızı görüntülemek ve daha fazla bilgi almak için tıklayınız.
Bebeğinizi nasıl serinletirsiniz?
Tamam, yazın son düzlüğündeyiz ama aynı zamanda mevsimin en sıcak günlerini de yaşıyoruz. Yetişkinler kendilerini serinletmenin bir yolunu mutlaka bulur; peki ya bebekler? Onları hasta etmeden sıcaktan korumanın pratik yollarını anlatıyoruz.
Tatilde bebeğimiz / çocuğumuz nasıl uyumalı?
Tatil dönemi başladı. Bebeği veya küçük yaşta çocuğu olan kimi aileler tatilde uyku düzenlerini nasıl koruyacakları konusunda meraklı ve belki endişeli olabilirler. Bu konuya aileler bütünsel olarak nasıl bakabilir ve çocuklarına yardımcı olabilmek için neler yapabilir, anlatalım…
Babalar Günü’nüz kutlu olsun ve kulübe hoş geldiniz!
Yenidoğan bebek ve hem onun hem de ona bakanların uyku düzeni söz konusu olduğunda türkümüz belli: “Analar çeker yükü, kimsenin bilesi yok!” Ama bu dengeler yavaş yavaş değişiyor, babalar son yıllarda çocuk bakımında olması gerektiği gibi etkin rol üstleniyorlar. Bugün Babalar Günü, biz de bu vesileyle baba adaylarının ve yeni babaların uykularını kaçıran temel durumlara göz atıyoruz.
Yenidoğan döneminde (0-3 ay) uyku
Yenidoğan dönemi bir bebeğin anne karnındaki deneyimleri sonrasında dış dünya ile tanışma ve hayatla uyumlanma dönemidir. Bu dönemdeki uykular da bu adapte olma sürecinin bir parçası olarak gelişir. Hayatın ilk aylarında bebeklerin uykusundan neler beklemeliyiz, bu dönemde onları nasıl destekleriz konularını bilmek ve iyi anlamak önemlidir. Ancak yenidoğan dönemi birçok yerde söylenenin aksine uykuya en az müdahalede bulunulması, uykuyu koruyan duygusal ve duyusal faktörlere çok daha fazla odaklanılması gereken bir dönemdir.
Bebeklerde huzurlu bir uykuya geçiş için
Bebekle beraber uyumak doğru mu?
Anneler geceleri bebeklerinden ayrı yatmak istemiyor. Bazı uzmanlar da bunun kötü sonuçlar yaratacak kazalara yol açacağı konusunda uyarıyor. Ama herkesi memnun edecek bir formül var.
Yeni ebeveynlerin 4 hatası
Annenizin arkadaşının gelini bebeği ne kadar ağlasa da kucağına almıyormuş… Ayakta sallamak yeniden modaymış… Gazı çıkmadığı için, siz stresli olduğunuz için, sokaktan simitçi geçtiği için tam dalacakken uyanmış… Ortada doğru-yanlış yüzlerce bilginin dolandığı ve ‘ağzı olanın konuştuğu’ o zor dönemdesiniz! İşinizi kolaylaştırmak için buradayız. Yeni anne-babaların en sık yaptığı hataları listeliyoruz.
“Mışıl” bir bebek için 5 ipucu
Bir bebeğin uyku düzeni, anne-babaların en büyük stres nedeni. Buna bir de her yeni ebeveynin yaşadığı “Yanlış bir şey mi yapıyoruz” kaygısını ekleyin. Kendinizi bildiklerinizi bile sorgularken bulmamanız için yanınızdayız.