Sakinleşmeye Yardımcı 5 Yiyecek
Anksiyete, diğer adıyla kaygı bozukluğu, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 7’sini etkileyen, en yaygın psikolojik rahatsızlıklardan biri. Günlük yaşamı da olumsuz etkileyen sürekli gerginlik, endişe ve sinirlilik duygularıyla kendini gösteriyor. Tedavi için elbette profesyonel yardım almak şart. Ama bilimsel olarak kaygıyı hafifletmede destek verebileceği kanıtlanmış bazı yiyecek ve içecekler de var. Somon İçeriğindeki D vitamini ve Omega-3 yağ asitlerini çok duymuşsunuzdur zaten. Ayrıca eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asit (DHA) dahil olmak üzere beyin sağlığını destekleyen başka besinler de içeriyor. İşte bu besinler, sakinleştirici ve rahatlatıcı özelliklere sahip olabilen nörotransmitter dopamin ve serotonini düzenlemeye yardımcı olabiliyor. Özellikle EPA ve DHA açısından zengin bir diyetin, daha düşük kaygı oranlarıyla ilişkili olduğu biliniyor. Bu yağ asitlerinin enflamasyonu azaltabileceğine ve kaygılı kişilerde yaygın olan beyin hücresi işlev bozukluğunu önleyebileceğine inanılıyor. 2020’de yapılan bir çalışma, D vitamini takviyesinin daha düşük negatif duygudurum bozukluğu oranlarıyla ilişkili olduğunu gösteriyor. Başka bir çalışmada beş ay boyunca haftada üç kez Atlantik somonu yiyen erkeklerin tavuk, domuz veya sığır eti yiyenlere göre daha az kaygı bildirdiği, ayrıca kalp atış hızı ve bu hızın değişkenliği…
Kış Savar Bitkiler
Bağışıklığı güçlendirmek, soğuk algınlığından kurtulmak, grip ve nezleden korunmak, boğazı yatıştırmak, öksürüğü kesmek… Kışın pek çok günü bu çözümleri aramakla geçiyor. Çözüm doğa eczanesinde, yeter ki hangi bitkiden nasıl yararlanacağımızı bilelim. Kış aylarında bağışıklığı güçlendirmek ya da soğuk algınlığı, grip ve öksürükte tedaviyi desteklemek için kullanılan bitki çaylarının pek çok faydası bulunuyor. Ama her bitki her soruna iyi gelecek diye bir şey yok elbette. Bu noktada hangisini ne zaman ve nasıl kullanacağımızı bilmek büyük önem taşıyor. Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Program Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Kaman’dan doğruları öğrendik. Ekinezya soğuk algınlığı, grip ve nezleden koruyor Soğuk algınlığı ve grip gibi durumlarından korunmak için bağışıklık sisteminin desteklenmesi ilk akla gelen önlem. Dr. Tuğba Kaman, “Kış hastalıkları için bağışıklığı güçlendiren, soğuk algınlığını tedavi etmeye yardımcı, vücudu toksinlerden arındıran, sindirimi kolaylaştıran, rahatlatıcı veya yatıştırıcı pek çok bitki doğada mevcut. Örneğin soğuk algınlığı, grip ve nezleden korunmak için ekinezya ilk akla gelen bitkilerden. İçinde bulunan polisakarit, glikoprotein bileşenleri, flavonoitler ve kafeik asit türevleri gibi bileşenlerin bağışıklık sistemi üzerinde rolü olduğu…
Pancar diye yazılır, mucize diye okunur
Girdiği yemeğin, mezenin, salatanın hem rengini hem de tadını benzersiz hale getiriyor. Turşusu, fırınlanmışı, cipsi, çorbasıyla da tek başına sofranın yıldızı olabilmek gibi bir özelliğe sahip. Bir de faydalarını bilirseniz kendisinden asla vazgeçemezsiniz. O halde şöyle buyurun… Mevsimin en renkli lezzetlerinden kırmızı pancar, hem besleyici hem de çok sağlıklı bir besin. Üstelik çiğ, pişirerek ya da turşulayarak çeşitli şekillerde hemen hemen her öğünde yer verebilmek mümkün. Yemeklerde, mezelerde, salatalarda ya da tek başına hem rengi hem de tadıyla kısa sürede fark yaratıyor. Peki faydaları neler? Memorial Antalya Hastanesi’nden Dyt. Berna Ertuğ’dan öğrendik. Ispanak ailesinin en renklisi Kış sebzelerinin baş tacı kırmızı pancar, ıspanak ailesinden bir kök sebze. Şeker pancarıyla aynı aileden geliyor ancak beslenme değeri açısından farklı. Şeker pancarı beyaz oluyor ve üreticiler bunları şeker çıkarmak, işlenmiş gıdaları tatlandırmak için kullanma eğiliminde. Kırmızı pancarın ise kök veya yaprakları salata, çorba ve turşularda sıklıkla tercih edildiği gibi doğal renklendirici olarak da kullanılıyor. Kırmızı pancar, betalain denilen ve pancar kökünde bulunan bir pigment içeriyor. Bu pigment bitkilere tat ve renklerini vererek, bitkilerin bağışıklık sistemini oluşturuyor. Kırmızı…
Bağışıklığı güçlendiren 8 besin
Mevsim kış, kime sorsak hasta. Üst solunum yolu hastalıklarının sık görüldüğü bu dönemlerde güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak büyük fark yaratıyor. Bunun için neler yapabileceğimizi beslenme ve diyet uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman’dan öğrendik. Güçlü bağışıklık sistemi, kışı az hasarla atlatabilmenin en önemli ayağı. Bağışıklık sistemini güçlendirebilmek içinse yeterli ve dengeli beslenme, kilit bir noktada bulunuyor. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, bu ilişkiyi, “Çünkü vücutta mikro veya makro besin öğeleri bir sinerji içerisinde çalışıyorlar. Herhangi birinin eksikliği bağışıklık sisteminin optimal şekilde çalışmasını önleyebiliyor. Faydalı olduğunu düşündüğümüz herhangi bir besin ya da besin grubunu fazlaca tüketmek yerine; karbonhidrat, protein ve yağ gibi makro besin gruplarıyla vitamin ve mineraller gibi mikro besin öğelerini alabilmek için çeşitli meyve-sebzeleri tüketmek çok daha faydalı olacaktır” diyerek açıklıyor. Peki doğru besin seçimlerini nasıl yapacağız? İşte Ozman’ın kışın soframızda düzenli bulundurmamız gereken 8 besin listesi ve onlarla ilgili önerileri… Nar: Kabuğunu sakın atmayın Nar içeriğindeki antosiyaninle en güçlü antioksidan özelliğe sahip meyvelerden. Zengin C, E, K vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, potasyum ve magnezyum gibi…
40 yaş üstü herkese lazım 7 süper gıda
Hayat 40’ında bir kere daha başlar. Hem de çoğunlukla daha mutlu bir şekilde… Siz sadece vücudunuzun bu yeni dönemde değişen ihtiyaçlarını bilip iyi hazırlanın; gerisi kolay!
Yazın son ayında her haftaya bir leziz tarif
Yaz, lezzetli yemeklerin de zirve yaptığı, harika bir mevsim. Taze meyveler, sebzeler ve yağsız protein kaynakları kullanarak, diyetinizden ödün vermeden de doyabilirsiniz. Hâlâ mutfağa girip bu güzelliklerin tadını çıkaramadıysanız son ayınızı iyi değerlendirin. İşte alternatifleriniz…
Yeme farkındalığı nedir, nasıl uygulanır?
Muhtemelen son birkaç saat içinde bir şeyler yediniz. Ve yine muhtemelen şu an tokluk hissetmeyi bırakın, yediklerinizin hepsini hatırlamıyorsunuz bile. Çünkü yerken aynı anda çalışıyor, araba kullanıyor, okuyor, televizyon izliyor veya bir elektronik cihazla uğraşıyordunuz. İşte obeziteye ve eşlik ettiği pek çok hastalığa giden yol, bu taşlarla döşeli. ‘Mindful eating’ yani yeme farkındalığıyla bunlara son verip sağlıklı beslenmenin anahtarını ele geçirebilirsiniz.
Sofrayı kırmızıya boyuyoruz!
Mayıs, kırmızı meyvelerin en güzel ayı. Sadece bol bol yiyip reçelini kaynatmayı düşünmeyin; onlarla yapacağınız her tarif hem sofranızda hem damağınızda bayram etkisi yaratacak. Haydi mutfağa…
Baharı yaşatan bir öğün
Baharın sadece havasına değil taze meyve-sebzesine de doyum olmaz. Alın zembili elinize, tutun semt pazarının yolunu; gerisi bizde. Size hem lezzetli hem de pratik şahane bir öğün hazırladık.
Uykunuz yemenizi etkiler mi?
İyi uyuyamıyorsanız hayatınızdaki pek çok şey gibi beslenmeniz de bundan etkilenir. Bu ilişkinin nasıl kurulduğunu ve geliştiğini öğrenip her ikisini birden yoluna koymak istemez misiniz?