Çocuğunuzun ışıklar sönmeden önce ne yediği, uyku kalitesini etkileyebilir. Tabii bu durum da fiziksel ve zihinsel gelişimini, ruh halini, davranışlarını ve okul performansını… O halde buyurun mönüye!

Yatsan

Öncelikle yatmadan önce çocuğunuzun aç olmadığından emin olun. Aç bir çocuk uyumakta zorlanır. Ama burada önemli olan, çocuğunuzu iyi tanımak. Çünkü bazı çocuklar uyku zamanını ertelemek için de açlık numarası yapabilir. Uzmanlar buna ‘davranışsal uykusuzluk’ diyor.
Peki gerçekten açsa ona ne vermelisiniz? Çare, protein veya lif açısından zengin bir atıştırmalık. Kek, börek gibi basit karbonhidrat ve şeker içeren yiyecekler, kan şekerini ani yükseltir ve aynı hızla düşürür; çocuğunuz 1-2 saat içinde tekrar aç kalır. Fındık, yoğurt, çilek gibi sağlıklı seçeneklere gidin.
Çikolata sadece gereksiz bir şeker bombası değil, aynı zamanda gizli bir kafein kaynağıdır. İyi uyusun istiyorsanız çocuğunuza yatmadan önceki 6 saat içinde kafein vermeyin.
Bir de çocukluğumuzdan kalma bir bilgi olan süt meselesi var. Hâlâ güncel mi? Evet. Süt, uyku-uyanma döngüsünü düzenlemeye yardımcı olan melatonin içeriyor. Ilık süt yatıştırıcı etki yaratarak çocuğun rahatlamasına yardımcı olabiliyor. Önerilen miktarlar 1-4 yaş için 150, 5-8 yaş içinse 250 mililitre.