Sonbaharı Hissetmek İçin 15 İyi Fikir
Sonbahar bir değişim ve geçiş zamanını temsil eder. Yoğun geçen yazın ardından gevşemek ve kendinize yönelik adımlar atarak yavaşlamak için mükemmel bir zaman. Üstelik alışkanlık haline getirirseniz çoğu tüm yıl boyunca yapılabilir. İşte buna da kazanç denir! Doğada yürüyüş Bir sabah veya öğleden sonra mahalle parkınızda bile olsa güzel sonbahar renklerini görmek için yürüyüşe çıkın. Sadece doğada olmak bile ruh sağlığınızı ciddi şekilde iyileştirebilir. Orman banyosu Daha önce duymadıysanız sitemizdeki yazıya göz atın. Doğaya gerçekten yaklaşmayı, sesleri dikkatle dinlemeyi, doğanın kokusunu ve renklerini hissetmeyi içeren bu Japon uygulaması size öyle iyi hissettirecek ki… Günlük tutmak Günlük tutmuyorsanız veya tutmayı bıraktıysanız sonbahar başlamak için harika bir zaman. Dijital olarak da yapabilirsiniz ama maksimum rahatlama için tavsiyemiz eski usul defter-kalem olacak. Sonbahar hedeflerinizi belirleyin Kişisel hedeflerine ve bir vizyona sahip olmak, bunlara bağlı kalmanıza yardımcı olacak harika bir yol. Yapmak istediğiniz şeylerin bir listesini oluşturun ve telefonunuzdaki notlarınıza ekleyin. Daha yaratıcı olmak isterseniz, bir sonbahar kişisel bakım vizyon panosu yapmayı deneyin. Bir kek ya da turta pişirin Öyle çok yorulmanıza gerek yok; basit bir kek…
Gripten Nasıl Korunursunuz?
Soğuk havalar kapıda, kış mevsimi yaklaşırken grip virüsü de hızla yayılmaya başladı. Toplu alanlarda geçirilen zamanın arttığı bu dönemde grip salgınları ciddi bir sağlık sorunu haline gelebilir. Peki gripten korunmanın en etkili yolu ne? İnfluenza, yaş ve ek hastalık durumuna bağlı olarak özellikle hastaneye yatışa, hatta ölüme dahi neden olabilecek viral bir hastalık. H1N1, ‘domuz gribi’ olarak adlandırılan ve en çok hastalığa neden olan virüs tipi. Her grip sezonunda milyonlarca kişi bu hastalığa yakalanıyor, ciddi iş gücü kaybına uğruyor, yüz binlerce insan hastaneye yatırılıyor ve hatta on binlerce kişi influenza ve komplikasyonları nedeniyle hayatını kaybediyor. Peki bu salgınlardan nasıl korunabiliriz? Hayati bilgileri Doç. Dr. Servet Öztürk (İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü) anlatıyor. Grip nasıl bulaşıyor? Grip virüsü damlacık, aerosol ve temasla bulaşabiliyor. Özellikle kapalı ortamda bulaş ihtimali artıyor. Covid-19 pandemisi nedeniyle kullandığımız maske, mesafe ve hijyen önlemleri grip virüsü için de koruyucu. Son yüzyılda dünyada grip virüsüne bağlı dört pandemi meydana gelmiş durumda. Domuz gribi semptomları neler? Boğaz ağrısı Baş ağrısı Ateş yüksekliği Yaygın vücut ağrısı (kas-eklem-kemik ağrıları) Burun…
Sonbaharda Akıllıca Giyinme Rehberi
Dökülen yaprakların hışırtısı, serinleyen hava, sürekli sıcak bir şeyler içme arzusu yazdan sonbahara geçişi işaret ediyor. Artık daha sıcak tutacak giysileri ve aksesuarları dolabın ön sıralarına taşıma vakti. Yazla kış arasındaki boşluğu akıllıca doldurmak için rehberiniz burada… Sıra Uzun Kollu Tişört ve Gömleklerde… Havalar soğudukça kat kat giyinmek isteyebilirsiniz. Bunun için beyaz, siyah, gri gibi gardırobunuzdaki diğer giysilerle kolayca eşleştirebileceğiniz renklerde birkaç uzun kollu tişört ve gömleğiniz olsun. Geçmiş senelerden zaten varsa bu parçaları sık kullandığınız raflara yerleştirin. Yoksa da hiç çekinmeden edinin çünkü garantili ve uzun yıllar kullanacağınız parçalar bunlar. Rahat Bir Hırka Şart İşte modası hiç geçmeyecek bir parça daha… Havalı ve modern bir siluet için belinizin hemen üstüne oturan bir model seçin. Daha rahat bir görünüm için büyük boy bir hırka edinin. Hırkalar ihtiyaca göre hem içine hem de üstüne bir şeyler giyebileceğiniz giysiler, dolayısıyla çok yönlü değerlendirilmeye açıklar. Lila, uçuk pembe ve mavi gibi pastel renklerin sonbahara çok yakıştığını da hatırlatalım. Balıkçı Yakadan Vazgeçmeyin Sonbaharda hem şık giyinmek hem de rahatlıktan ödün vermemek için bir siyah, bir de ten rengi…
Evinizi Sonbahara Hazırlamanın 6 Etkili Yolu
Daha kısa günler, daha serin hava, altın rengi yapraklar, tarçın ve vanilya kokuları… Sonbahar geldi, hoş geldi! Artık evleri de her şeyiyle yazdan yeni mevsime geçirme zamanı. İşte yaşam alanınızı sıcak ve rahat hissetmenizi sağlayacak kendi küçük, etkisi büyük hamleler… Evi Derinlemesine Temizleyin Bahar temizliğiyle hep ilkbahar kastedilir oysa sonbahar, yeni yıl kararları uygulamaya da yakın olduğu için evinizi derinlemesine temizlemek için mükemmel bir zaman. Süpürgelikleri silin. Avizeler, dolap ve rafların üst kısımları gibi genelde unutulan alanların tozunu alın. Oturma odasından başlayıp evin her tarafını elden geçirin. Hava geçiren pencereleriniz varsa sağlamlaştırın, eskiyen panjurları ve perdeleri onarın ya da yenileyin. Fırınınızı, buzdolabınızı, mutfak yüzeylerini ve dolapların içini derinlemesine temizleyin. Dağıtın ve Toplayın Kullanmadığınız mobilya, ev eşyası ve elektrikli eşyaları, ayrıca giysi ve ayakkabılarınızı hayır kurumlarına bağışlayın. Kuru gıda dolaplarınızı tezgâhın üstüne boşaltın. Tarihi geçmiş olanları imha edin. Kullanmayacağınız gıdaları, ihtiyacı olanların yararlanabileceği yerlere bağışlayın. Artık sonbaharın emrettiği sakin ve rahat ortamın tadını çıkarmak için size daha fazla alan sağlayan, düzenli ve modern bir eviniz var. Evinizi Yalıtın İyi yalıtılmış bir ev, özellikle sonbahar ve…
Sonbahar Havasına Girmenin 11 Yolu
Çoğu insan sonbahara bayılır! Ortamı saran sarı-turuncu renklerin verdiği huzur, hiç ummadığınız anda burnunuza çarpan tarçın kokusu, tatlı akşam esintileri… Bu mevsimin pek çok küçük keyfi ve sevilecek çok şeyi var. O zaman sezonu başlatalım, yılın bu zamanını sevmenin yollarını sıralayalım. Kendinize yeni bir okuma noktası bulun Bir ağaç, bir bank, hatta bir kaya parçası… Serin havanın, huzurun, hışırdayan yaprakların tadını çıkarırken güzel bir kitap okuyarak rahatlayın. En sevdiğiniz parkı, sahili, terası bulun ve olabildiğince doğayla iç içe olmaya çalışın. Doğa yürüyüşüne çıkın Tüylü arkadaşınızı, ailenizi, arkadaşınızı yanınıza alarak ya da tek başınıza, bir doğa yürüyüşüne çıkın. Yol boyunca yaprak ve çam kozalağı toplayın. Eve döndüğünüzde yaprakları presleyip tebrik kartları, kitap ayraçları, hediye paketi aksesuarları yapmak üzere saklayabilirsiniz. Yaprakların içine atlayın Dev bir sonbahar yaprağı yığınının içine hiçbir şey düşünmeden atlamaktan daha güzel his yok. Sadece öncesinde kendinizin, aile üyelerinizin ve evcil hayvanlarınızın böcek ısırıklarına, dal çizmelerine, batmalara karşı önlem alarak giyindiğinden emin olun. Tabii atlayış sırasında, öncesinde ve sonrasında da bol bol fotoğraf ve video çekin! Erken kalkıp fırına, pastaneye gidin Balkabaklı, baharatlı,…
Tembeller Bu Yazıyı Mutlaka Okusun!
Tembellik genellikle hastalık olarak sınıflandırılmıyor, davranış veya alışkanlık olarak görülüyor. Oysa uzmanlar tembelliğe neden olabilecek bazı sağlık sorunları veya psikolojik durumlar olabileceği görüşünde. Peki altta yatan nedenler nasıl anlaşılır ve tembellik nasıl aşılır? Tembellik nedir? Tembellik, tıp alanında resmi bir klinik terim değil, böyle bir teşhis koyma imkânı yok. Bununla birlikte bazı psikologlar, popüler kültürde kullanıldığı şekliyle tembelliği tanımlamaya çalışmış. ‘Human Arenas’ dergisinde 2018’de yayımlanan bir çalışmaya göre tembellik, bilinçli ve kontrol edilebilir faktörler yani bireysel çaba eksikliği nedeniyle, beklenen şekilde hareket etmeme veya performans göstermeme olarak kabul edilebilir. Bu tanıma göre örneğin dikkat bozukluğu nedeniyle ödevlerini yapamayan bir öğrenci tembel tanımına uymuyor ama ödevlerini yapabilecek durumda olduğu halde yapmamayı tercih eden bir öğrenci bu gruba giriyor. Tembellikle erteleme arasındaki farklar neler? Bu nedenlerden dolayı, tembellik kavramı psikoloji araştırmalarında sıkça karşımıza çıkmıyor. Ancak kendisiyle yakından ilişkili ve özellikle son dönemde üzerine iyi çalışılmış bir olgu olan erteleme için yapılmış çok araştırma var. Bu iki kavram sıklıkla birbirlerinin yerine kullanılsa da aralarında farklar bulunuyor: Erteleme, daha kötü bir duruma düşme beklentisine rağmen amaçlanan bir eylemin…
8 Adımda Daha Açık Fikirli Biri Olun
Daha az yargılayıcı, daha fazla sorgulayıcı, gözlemci ve düşünceli olmak bir yetenek. Bunları başarabilen açık fikirli insanlar, bir karara varmadan önce birden fazla perspektifi göz önünde bulundurma eğiliminde olduklarından, daha dürüst ve güvenilir bireyler olarak görülüyorlar. Peki bu beceriyi nasıl geliştirebilirsiniz? İşte size yardımcı olacak 8 adım… Açık fikirlilik, başka bakış açıları aramaya ve bunlar hakkında düşünmeye istekli olmak anlamına gelir. Aynı fikirde olmasanız bile diğer insanların inançlarını ve argümanlarını ifade etmekte özgür olmaları gerektiğine inanmaktır. Genellikle hoşgörülü olmak ve önyargılı olmamakla eşanlamlı kullanılır. Açık fikirli insanlar, kendileriyle uyuşmayan deneyim, inanç, duygu, hedef veya argümanlara adil bir şekilde değer verebilir. Diğer insanların durumları nasıl algıladığını anlamaya çalışan iyi dinleyiciler olma eğilimindedirler. Farklı görüşleri değerli görürler; başka fikirlere ve geçmişlere sahip insanlarla etkileşime girebildikleri için çeşitli ortamlarda daha başarılı olurlar. Peki nasıl daha açık fikirli biri olunur? İşte size yardımcı olacak 8 yol… Önyargılarınızın Farkında Olun Önyargılar, bilgiyi nasıl yorumladığımızı etkiler ve yargılama ya da klişelere neden olabilir. Kendi önyargılarımızın daha fazla farkına varmak, onlara meydan okumanın ve yeni fikirlere açık olmanın ilk…
Metabolizma Nasıl Canlandırılır?
Sağlıklı bir hayat sürmek için vücudu yıllara dirençli hale getirmek önemli. Peki yaş aldıkça yavaşlayan metabolizmayı nasıl hızlandıracağız? İşte uzman tavsiyeleri… Beslenme alışkanlığından egzersize, sağlık sorunlarından ilaçların yan etkilerine, hormonal düzensizlikten menopoza dek birçok faktör metabolizma hızını etkiliyor ve kilo kontrolünü zorlaştırıyor. Acıbadem Ataşehir Hastanesi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Evrim Demirel, konuyu “Kişi yaş aldıkça yağ ve kas döngüsünde değişiklikler olur; kas yüzdesi azalırken yağ yüzdesi artar. Yağ oranı arttıkça da metabolizmamız yavaşlar. Yaş aldıkça kas yüzdemizin daha fazla düşmemesi için sağlıklı beslenme kurallarına uyarak, düzenli hareketi ve egzersizi hayatımıza dahil etmeliyiz. Düzenli egzersiz ve diyete rağmen yine de kilo veremiyorsanız mutlaka bir hekime başvurmalısınız” diyerek özetliyor. Yani altında tıbbi bir sorun yatmıyorsa, bazı kurallara dikkat ederek metabolizmayı canlandırmak ve sağlıklı kilo vermek mümkün. İşte uzmanından, metabolizmayı canlandırmanın etkili yolları, önemli uyarı ve öneriler… Tabağınızı Hazırlarken Bu Kurala Dikkat Edin Metabolizma hızı yediklerimizin kalitesiyle çok bağlantılı. Sağlıklı ve porsiyonları düzenlenmiş Akdeniz tipi beslenme, metabolizmayı hızlandırmaya önemli katkı sağlıyor. Akdeniz beslenmesinde tabağımızın yarısı mevsime uygun sebzelerden oluşmalı. Diğer yarının yarısı, uygun koşullarda pişirilmiş et, tavuk,…
Ruh Eşinizi Nasıl Bulursunuz?
Mükemmel eşi bulmak biraz da şans işi. Ama kendinize, aşka ve ilişkilere dair gelişmeye çalışırsanız bir hayat arkadaşı bulma olasılığınız her zaman daha yüksek. Ruh eşinizi bulmayı kadere bırakmayın, aşağıdaki stratejilere göz atın ve ipleri elinize alın. Bekâr Olmanın Tadını Çıkarın Mantığa ters görünebilir ama ruh eşinizi bulmadan önce bekâr bir kişi olarak da mutlu ve özgüvenli olmanız önemli. Her iki taraf da sağlıklı, istikrarlı ve özgüvenliyse ilişkiler de daha uzun sürüyor. İdeal partnerinizi bulmak ve onun da sizden aynı derecede etkilenmesini istiyorsanız kim olduğunuzu, ne istediğinizi bilmeli ve kendinizi sevmelisiniz. Kendinizle vakit geçirmekten keyif almak için ise uğraşacak hobiler bulun, arkadaşlıklarınıza ve ailenize değer verin, istikrarlı bir kariyer için çalışın, ne kadar yol kat ettiğinizi hatırlamak için de günlük tutun. Aradıklarınızı Önce Kendinizde Geliştirin Önce ruh eşinizde hoşunuza giden özelliklerin bir listesini yapın. Belki iyi bir mizah anlayışı ya da hoş bir gülümseme sizi cezbediyordur. Belki atletik, spor yapan birinden hoşlanıyorsunuz ya da kitap okumayı seven birinden etkileniyorsunuz. Aradığınız özellik ne olursa olsun, onu önce kendinizde nasıl hayata geçirebileceğinizi düşünün. Kendiniz üzerinde bu…
Dikkat! Yaz Depresyonunda Olabilirsiniz
Mevsimsel depresyonun sadece sonbahar ve kış aylarında ortaya çıktığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Belirtileri arasında üzgün ve kaygılı hissetme, düşük enerji, iştah azalması, uyuma zorluğu ve tahammülsüzlük de bulunan yaz depresyonunu yakından tanımaya ne dersiniz? Bazen biyolojik durumlar, bazen mevsime özel yaşam olayları… Örneğin yaz tatili masrafları, sosyal medyada insanların tatil anılarına maruz kalmak, izinde olan iş arkadaşlarının görevlerini üstlenmek gibi değişimler… Tetikleyen etkenler değişebilir ama bilmemiz gereken şu ki mevsimsel depresyon sadece sonbahar ve kış aylarıyla sınırlı değil. Peki nasıl başa çıkacağız? Gelin, uzman klinik psikolog Merve Umay Candaş Demir’in (Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi), tipik belirtileri arasında üzgün ve kaygılı hissetme, düşük enerji, iştah azalması, kilo kaybı, uyuma zorluğu, uykusuzluk ve tahammülsüzlüğü saydığı yaz depresyonuyla başa çıkma tavsiyelerine kulak verelim… Yaz Depresyonu Kimlerde Görülüyor? Yaz mevsimi çoğumuz için ruhsal anlamda daha canlı ve fiziksel açıdan da daha hareketli olduğumuz bir tabloyu ifade ediyor. Ancak son dönemde yapılan çalışmalar bir şeyleri gözden kaçırdığımızı gösteriyor. Bazıları için biyolojik belirteçler, bazıları için ise yaz döneminde yaşanan özel yaşam olayları sebebiyle yaz aylarında depresif semptomlar görülebiliyor. ‘Mevsimsel…