Uykuya dalmayla ilgili sorunlar yalnızca yetişkinlere ait değil. Çocuklar da yeterince dinlenmekte güçlük çekebiliyor. Şu 10 ipucu hayat kurtarabilir.
1. Uyku vakti değişmesin
Okul çağındaki çocukların her gece 9-11 saat uykuya ihtiyacı var. Ama erken kalkanlar daha geç yatırsanız bile erken kalkar; gece kuşları da vücutları hazır olana kadar uykuya dalmaz. Bu nedenle ebeveynlerin, onların bolca uyumalarına ve zamanında uyanmalarına olanak tanıyan bir yatma vakti ayarlamaları önemli.
2. Bir uyanma saati ayarlayın
Çocuğunuzun ne kadar uykuya ihtiyacı olduğuna ve ne zaman yattığına bağlı olarak bir uyanma zamanı olsun. Anne-babaların ilerleyen zamanlarda stresi önleyebilmesi için okul öncesi yıllarda bir uyanma rutini oluşturması şart. Ve tabii bu programa en başta siz uymalısınız. Çocuğunuzun hafta sonları daha geç uyumasına izin vermek isteyebilirsiniz ancak bu cömertliğiniz uzun vadede geri tepebilir. Bu fazladan uyku saatleri, onların yatmadan önce yorgun hissetmesini zorlaştırabilir. Ama yatma ve uyanma saatlerini her gün aynı saat dilimi içinde yaparsanız iki tarafın da hayatı kolaylaşır.
3. Bir uyku öncesi rutini oluşturun
Akşam yemeğinden sonra uykuya kadar olan vakit; hafif oyun zamanı, banyo, diş fırçalama, bir masal/öykü/kitap saati ve yatağa gidiş planı içermeli. İdeal uyku vakti atmosferini oluşturan rahatlatıcı bir rutin hedefleyin. Böylece çocuğunuzun vücudu, bu rutinin başlangıcında otomatik olarak adım adım uykuya geçmeye başlayabilir.
4. Ekranları yatmadan en az 2 saat önce kapatın
Melatonin, uyku-uyanma döngülerinin önemli bir parçası. Melatonin seviyeleri en yüksek seviyeye ulaştığında, çoğu insan uykulu ve yatmaya hazır hale gelir. 2017’de yapılan araştırmaya göre yatmadan hemen önce televizyon ekranı, telefon veya bilgisayar monitöründen gelen mavi ışığa maruz kalmak, çocuğunuzun uykuya dalmasını 30-60 dakika daha geciktiriyor. yatak odasını ekransız bir bölge haline getirin veya en azından tüm ekranların yatmadan önce karanlık olduğundan emin olun. Çocuğunuzun odasındayken telefonunuzu sessize alın ya da en iyisi hiç yanınıza almayın. Ekran başında kalma süresini, onun beyninin dinlenmesini sağlayacak kitap okuma faaliyetiyle doldurun.
5. Uykudan önce stresi azaltın
Uykuda rol oynayan bir başka hormon da ‘stres hormonu’ olarak da bilinen kortizol. Kortizol seviyeleri yüksek olduğunda, çocuğunuzun vücudu sistemi kapatamaz ve uyuyamaz. Yatmadan önceki aktiviteleri sakin tutun.
6. Uykuyu tetikleyen bir ortam oluşturun
Yumuşak çarşaflar, loş bir ışık ve sessizlik, çocuğunuzun gündüz ve geceyi ayırt etmesine yardımcı olarak uykuya dalmayı kolaylaştırır. Dikkat dağıtıcı unsurları azaltmak uyku için zemin hazırlar.
7. Serin iyidir
Çocuğunuzun uyku döngüsü sadece ışığa değil, sıcaklığa da duyarlıdır. Melatonin seviyeleri, uyumak için gereken iç vücut ısısı düşüşünü düzenlemeye yardımcı olur. Dış dengeyi de siz sağlamalısınız. Çocuğunuzu çok fazla sarmayın veya oda sıcaklığını çok yüksek tutmayın. Ona nefes alabilen pamuklu pijamalar giydirin ve yatak odasını 18-21 derece aralığında tutun.
8. Uyku bozuklukları için tetikte olun
Bazen en iyi hazırlanmış planlar bile istediğiniz sonuçları vermeyebilir. Çocuğunuz uykuya dalmakta güçlük çekiyorsa, sürekli kâbus görüyorsa, horluyor veya ağzından nefes alıyorsa uyku bozukluğu olabilir. Böyle bir durumdan şüphelendiğiniz an vakit geçirmeden uzman yardımı alın. Böylece tüm aile iyi bir gece uykusu çekebilir!
Bir çocuğun iyi uyuyabilmesi için gerekli her şey Yatsan’da! Ürünlere göz atın: