Kabus görmek son derece rahatsız edici bir deneyimdir. Korku ve endişeye neden olabilir, uyku kalitenizi etkileyebilir. Bu da fiziksel yorgunluğa, zihinsel strese ve gündüz aşırı uykululuğa yol açabilir. Durumu tedavi etmeye başlamadan önce nedenini anlamak önemli. Kabuslarınızın kaynağını anlamak ve tekrarlanmalarını önlemek için adım adım yanınızdayız.

Yetişkinler de kabus görür.

* Pek çok insan kabusları çocuklarla ilişkilendirir ve büyüdükçe geçecek şeyler olduğuna inanır. Ancak yetişkinlerin ve gençlerin de kabus görmesi nadir bir durum değildir.

* Kabuslar, kalbinizin daha hızlı atmasına neden olan ve hatta bazen sizi uyanmaya zorlayan canlı ve gerçekçi görüntüler, düşünceler ve duygularla karakterize edilir. Bazen ayrıntıları hatırlanır ve dehşet verici ya da rahatsız edici görüntülerden kurtulmak zor olabilir.

* Sonuç olarak, kabuslar uyku kalitesini etkileyerek fiziksel yorgunluğa ve zihinsel kaygı ve strese yol açar. Uykunuz kabuslar nedeniyle bölünüyorsa, bu durum hayatınızın diğer alanlarında sorunlara neden olabilir ve hatta uzun vadeli sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, kabusların kaynağını anlamak ve bunları önlemek için adımlar atmak önemlidir.

Kabusla gece terörü farklıdır.

* Kabus ve gece terörü bazen karıştırılan iki farklı uyku bozukluğu türüdür.

* Kabuslar REM uykusu sırasında ortaya çıkma eğilimindedir, bu nedenle genellikle sabahın erken saatlerinde görürsünüz. Korkutucu veya rahatsız edici rüyalardır ve içeriği kişiden kişiye değişir. Travmatik bir olay yaşamış olan kişiler, kabuslarında bu olayı yeniden yaşama eğilimindedir.

* Gece terörü ise uykunun daha derin aşamalarında ortaya çıkar ve bu nedenle yatağa girdikten sonraki ilk birkaç saat içinde meydana gelir. Rüyaların veya görüntülerin eşlik etmediği yoğun bir korku hissi olarak yaşanır. Genellikle kişinin uyanmasına neden olabilecek hareketler (yatakta çırpınma veya dik oturma) eşlik eder. Genellikle kişi uyandığında neden bu kadar korktuğunu hatırlayamaz.

Kabuslar daha büyük bir sorunun belirtisi olabilir.

* Yetişkinlerde kabuslar genellikle altta yatan ciddi bir neden olmaksızın kendiliğinden ortaya çıksa da bazen anksiyete, depresyon veya travma sonrası stres bozukluğu gibi psikolojik durumların sonucu olabilir.

* Bu durum, özellikle yakın zamanda sevilen birinin kaybı, iş değiştirme veya kaybetme, bebek sahibi olma, ameliyat geçirme veya bir kazaya karışmak gibi travmatik veya hayat değiştiren bir olay yaşanmışsa olasıdır.

* Bazen kabuslar uyku apnesi veya huzursuz bacak semptomu gibi başka bir uyku bozukluğunun belirtisidir. İnsanlar genetik olarak da kabus görmeye yatkın olabilir.

Altta yatan bozuklukları tedavi edin.

* Kabuslarınız uyku apnesi, narkolepsi, REM bozukluğu veya huzursuz bacak sendromu gibi altta yatan bir durumun sonucuysa, bu durumlar için tedavi almak kabusların azalmasına yardımcı olacaktır.

* Kabuslarınız anksiyete, depresyon veya travma sonrası stres bozukluğuyla ilgiliyse, belirli terapi biçimleri veya ilaçlar bu durumları hafifletmeye ve kabusları azaltmaya yardımcı olabilir. Size en uygun tedavi seçeneğini belirlemek için doktorunuza danışmalısınız.

Yatmadan önce yemek yemekten kaçının.

* Yatmadan önce yemek yemek kabusları tetikleyebilir çünkü yiyecekler metabolizmanızı hızlandırır ve beyninize daha aktif hale gelmesi için sinyaller gönderir. Bu nedenle, yatmadan önce atıştırmalıkları, özellikle de şeker oranı yüksek olanları kesmek iyi bir fikirdir.

Stresi azaltın.

* Stres kabuslara katkıda bulunabilir. Bu nedenle gün boyunca rahatlamak için biraz zaman ayırın ve yatağa sakin, açık bir zihinle gitmeyi hedefleyin.

* Yoga ve meditasyon stresi azaltmak ve zihni boşaltmak için iyi aktivitelerdir. Bir ders almayı düşünün veya her gün evinizin rahatlığında birkaç dakika pratik yapın.

* Kitap okumak, örgü örmek, koşmak ya da sevdiklerinizle daha fazla zaman geçirmek gibi diğer aktiviteler de stresi azaltmaya yardımcı olabilir.

* Yatmadan önce ılık bir banyo, günün stresinden sonra gevşemenize yardımcı olabilir ve kendinizi daha sakin, rahatlamış hissetmenizi sağlayabilir.

Aldığınız ilaçlar hakkında doktorunuzla konuşun

* Bazı ilaçlar kabus görme olasılığını artırabilir, bunun bir sorun olabileceğini düşünüyorsanız doktorunuzla konuşun.

* Anti-depresanlar ve bazı tansiyon ilaçları kabuslara yol açabilir, farklı bir ilaca geçme konusunda doktorunuzla konuşun.

* Bazen dozajdaki bir değişiklik veya belirli bir ilacı bırakmak da kabuslara neden olabilir. Vücudunuz uyum sağladığında kötü rüyalar azalacaktır.

Uykunuzu iyileştirin 

* Kabuslar uyku yoksunluğuna neden olabilir ama uyku yoksunluğu da kabuslara yol açabilir. Bu nedenle, uyku kalitenizi artıracak adımlar atın.

* Yatak odanızı rahatlatıcı bir ortam haline getirin. Temiz ve düzenli tutun, yeterince karanlık olduğundan emin olun. Ortam çok sıcak veya soğuk olmasın. Yatağınızın rahatlığına önem verin. Yatak odanızı sadece uyumaya ayırın; yatak odanızda çalışmak burayı stresle ilişkilendirmenize neden olabilir.

* Daha fazla hareket edin. Fiziksel egzersizle kendinizi yormak, uykunuzu iyileştirmenin harika bir yoludur. Koşu, kuvvet antrenmanı, dans, kürek çekme, kaya tırmanışı gibi hoşunuza giden bir aktivite bulun ve haftada 3-5 kez egzersiz yapın. Mümkünse bu programları sabaha alın. Yatmadan hemen önce egzersiz yapmayın; aksi takdirde uykuya geçmek için fazla enerjik olursunuz.

* Kafein, alkol ve nikotin alımınızı azaltın. Bu maddeler uykunuzu etkileyebilir.

* Mavi ışıktan kaçının. Telefon, bilgisayar, tablet gibi elektronik cihazlardan yayılan ışık uyku hormonlarını baskılayabilir ve uykunuzun kalitesini etkileyebilir. Bu cihazları yatma vaktine yakın kullanmaktan kaçının.