Yepyeni bir fiziksel durum, değişen hormonlar, anneliğe dair heyecan ve tabii kaygılar…
Hamile kadınların uyku problemleri yaşaması çok da şaşırtıcı değil. Peki bu değişimin arkasında neler var?
Hamilelik bir kadının yaşayabileceği en özel dönem. Ancak pek çok heyecan ve mutluluk yaşattığı kadar, özellikle günlük hayatın ritmini bozan çok sayıda sorun da barındırıyor içinde. Bu sorunlardan mustarip kadın oranı tahminlerinizin çok üstünde olabilir. Örnek mi?
Afyon Kocatepe Üniversitesi Ahmet Necdet Sezer Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde yapılıp sonuçları 2011’de yayımlanan araştırmaya bakalım: Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği’ne başvuran 100 sağlıklı gebeyle yüz yüze görüşerek yapılan çalışmada, uluslararası kabul görmüş uyku kalitesi indeksleri kullanıldı (Pittsburg Uyku Kalitesi İndeksi, Berlin Uyku Anketi ve Epworth Uykululuk Skalası) ve katılımcıların yüzde 86’sında kötü uyku kalitesi tespit edildi. Yaş, obezite, doktora gitme sıklığı, gebeliğe etki eden hastalığa sahip olma gibi ekstra faktörlerinse bu kalitesiz uykunun yoğunluğu üzerinde etkili olduğu görüldü. Yani hamilelik sırasında iyi uyumakta zorlanıyorsanız, yalnız değilsiniz.
Zihin dinlenmeye geçemiyor
Hamilelik sırasında çok sayıda faktör uykusuzluğa neden oluyor. İlk üç aylık dönemden (ilk trimester) başlayarak, değişken hormon seviyeleri, genel rahatsızlıkların yanı sıra uykuya dalmayı ve uykuda kalmayı zorlaştıran başka sorunlara da neden oluyor. En sık karşılaşılan şikâyetler şunlar:
- Mide bulantısı
- Kusma
- Memelerde hassasiyet
- Artan kalp atış hızı
- Nefes darlığı
- Daha yüksek vücut ısısı
- Gece sık idrara çıkma
- Bacak ağrısı
- İlerleyen dönemlerde sırt ağrısı
Tüm bunlara bir de daha ileri evrelerde, özellikle bebeğin tekmelemeye başladığı dönemde, üstelik artık iyice büyüyen karınla uygun bir uyku pozisyonu bulmanın zorluğunu ekleyin.
Sadece fiziksel zorluklar mı? Yaklaşan doğumla ilgili kaygılar, ilk kez veya yeniden anne olma fikri, farklı alanlardaki sorumlulukların dengesini bulmakla ilgili kaygılar ve akla gelen/gelmeyen daha pek çok endişe geceleri zihnin kendini boşaltıp dinlenmeye almasına mani olabiliyor. Hamileliğin son üç ayında (üçüncü trimester) birçok hamile kadın, uyku kalitesini daha da bozabilecek canlı, rahatsız edici rüyalar görmeye başlıyor.
Çoğu hamile kadının yukarıdaki semptomlardan en az birkaçını yaşaması yaygın. Ama bu belirtiler bazen geçici olmayan bir uyku bozukluğuyla da ilişkili olabiliyor. Kendinizle veya bebeğinizle ilgili ciddi bir sağlık riskine maruz kalmamak için yaşadığınız belirtileri önemsemeli ve doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.