Sağlıklı nefesin 7 püf noktası
Grip ve nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının sıkça yaşandığı bugünlerde pek çok kişi burun tıkanıklığından şikâyet ediyor. Zira üst solunum yolu enfeksiyonları burun içi dokuda şişmeye yol açıp burnu tıkıyor. Ancak bir de yapısal burun tıkanıklığı sorunu var. Peki bu konuda neler yapabiliriz? Sağlıklı nefesin faydalarını ve 7 püf noktasını KBB uzmanı Dr. Ecem Sevim Akı’dan öğrendik. | Bağışıklığın güçlenmesine katkı sağlıyor, uyku kalitesini artırıyor, kan basıncını düzenliyor… Yaşamın sürdürülebilmesi için en temel şey olan nefes, vücudumuzda birçok sistemin düzgün ve sağlıklı çalışmasında da önemli bir rol oynuyor. Sağlıklı nefes alıp vermek, insan sağlığı üzerinde olumlu rol oynarken, yaşam kalitesini de artırıyor. Acıbadem Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Ecem Sevim Akı, grip ve nezle gibi üst solunum yolu hastalıklarından alerjiye, burunda kemik ya da kıkırdak eğriliğinden tümörlere dek birçok nedenle, burun tıkanıklığı sorunu yaşandığını belirtiyor: “Solunumda görevli yapıların herhangi birinde olan problem, sağlıklı ve doğru nefes almayı engellemektedir. Burun tıkanıklıkları bunun en sık karşımıza çıkan örneğidir.” Burun tıkanıklığı ülkemizde yaygın bir sorun. Günümüzde her üç kişiden…
Mandalina kabuğunun mucizeleri
Mandalina benzersiz tadı dışında muhteşem kokusuyla da kışı özleten bir meyve. Bu aroma çoğu zaman insana evi ve huzuru da hatırlatıyor. İyi Uyku İyi Hayat olarak, en temel prensiplerimizden biri ‘sıfır atık’ olduğuna göre, bu dört dörtlük meyvenin kabuklarını çöpe göndermeye razı olmadığımız aşikâr. O yüzden şimdi size mandalina kabuklarını günlük yaşamınızda kullanmanın en yararlı yollarını göstereceğiz.
Kalp hastalıklarının 10 önemli belirtisi
Sık sık duyduğumuz bir kalıp: “Hiçbir şeyi yoktu, birdenbire kalp krizi geçirmiş.” Aslında pek çok hastalık gibi kalp rahatsızlıkları da vurmadan önce bazı sinyaller gönderiyor. Onları okumayı bilirseniz riskleri de en aza indirebilirsiniz. Sizin için listeledik…
Uykusuzluğa yol açabilecek 4 vitamin eksikliği
Tüm tavsiyeleri yerine getirdiğiniz halde hâlâ uykusuzluk sorunu yaşıyorsanız, nedeni vitamin eksikliği olabilir. Gelin, o vitaminlere yakından bakalım…
Hindistancevizi yağının 8 mucizesi
Son yıllarda adını giderek daha sık duyduğumuz hindistancevizi yağı, sadece mutfakta değil günlük hayatta da mucizeler yaratıyor. Kullanımı kolay, fiyatı can acıtmayan ve çok yönlü bu ürünün yapabildiklerine birlikte bakalım…
Nasıl Mutlu Olunur?
Mutluluktan anladığınız ne olursa olsun, her zaman daha mutlu, daha tatmin edici bir hayat yaşamak elinizde. Günlük alışkanlıklarınızda yapacağınız birkaç ince ayar, istediğiniz noktaya ulaşmanıza yardımcı olabilir. Alışkanlıklar önemlidir. Örneğin kötü bir alışkanlığı bırakmayı denediyseniz, siz anlamadan ne kadar kökleşmiş olduğunu fark etmişsinizdir. Ama iyi bir haberimiz var: İyi alışkanlıklar da aynen böyledir. O zaman, neden olumlu alışkanlıkları hayatınızın bir parçası haline getirmeyi denemiyorsunuz? Size başlamanıza yardımcı olacak bir rehber hazırladık… Gülümseyin Mutlu olduğumuzda gülümseriz. Ama aslında bu iki yönlü bir akıştır. Mutlu olduğumuz için gülümseriz, gülümsediğimiz için beynimiz dopamin salgılar, bu da bizi daha mutlu eder. Araştırmacılar kesinkes olmamakla birlikte, gülümsemeyle mutluluk arasındaki bağlantıda, yüz ifadelerinin duygular üzerinde sahip olabileceği mütevazı etkinin de payı olduğunu söylüyor. Size sürekli sahte bir gülümsemeyle dolaşın demiyoruz tabii ama kendinizi kötü hissettiğinizde gülümseyip etkilerini görün. Güne her sabah aynada kendinize gülümseyerek başlamayı da deneyebilirsiniz. Egzersiz yapın Egzersiz sadece vücudunuz için faydalı değil. Düzenli egzersiz, benlik saygısını ve mutluluğu artırırken stresi, kaygıyı ve depresyon belirtilerini azaltmaya yardımcı olabilir. Üstelik az miktarda fiziksel aktivite bile bir fark…
Güzellik uykusu diye bir şey var mı?
Uzmanlara göre evet, var! İyi dinlenmiş insanların daha aydınlık bir görünüme, daha temiz bir cilde ve daha az kırışıklığa sahip olduğunu söyleyen araştırmalar da bulunuyor. Peki bu etki nasıl oluyor?