Bunun sonsuz sayıda sebebi olabilir. Ama birkaç basit önlemle uykusuz geceleri sona erdirmeniz mümkün.

Yatsan

Hamile misiniz? Gecenin bir yarısında hâlâ uykuda olmamanız için sebep çok:
* Sıkça tuvalete gitme ihtiyacı
* Mide bulantısı veya kusma
* Sırt ağrısı
* Meme hassasiyeti
* Karın rahatsızlıkları
* Bacakta kramplar
* Nefes darlığı
* Mide ekşimesi
* Canlı ve gerçekçi rüyalar
Bunlar dışında da sebepler var elbette. Ve çoğu strese bağlı. Doğum sırasında yaşanacaklarla ya da yeni bebeğin kariyere etkisiyle ilgili endişeler normaldir ve sizi huzursuz edebilir. Hele de zaten gece üçüncü kez tuvalete gittiğiniz için uykunuz açıldıysa…
Bu düşünceleri kafanızdan uzaklaştırmak kolay değil ama unutmayın ki sürekli endişelenmek pek fayda sağlamaz. Bunun yerine tüm endişelerinizi bir kâğıda yazın ve muhtemel çözümler bulmaya çalışın. Bulunamıyorsa da bunu anlar ve bir sonraki maddeye geçersiniz. Bu şekilde zihninizi biraz boşaltmanız mümkün olabilir. Çocuğunuzun babasıyla duygularınız hakkında konuşmak da kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayabilir.
Pek çok kadın için, ilk trimesterdeki (üç aylık dönem) uykusuz günler geçicidir. Çare bulamıyorsanız gündüz uykusuyla telafi etmeye çalışın. Ama doktorunuza sormadan uyku getirici takviyeler, ilaçlar ya da bitkilere başvurmayın. Durumunuz günlük hayatınızı etkileyecek kadar ilerlerse doktorunuz, gebelikte kullanmaya uygun bir yatıştırıcı ilaç verebilir.
Bunlar dışında yapabileceklerinizi ise aşağıda listeliyoruz:

Yatma saati rutininiz olsun

* Her gece aynı saatte yatın.
* Gece rutininize sizi gevşetecek, rahatlatıcı bir şeyle başlayın.
* Yatmadan önceki son bir saatte ekrandan uzak durun. Televizyon, telefon ya da tabletinizin yaydığı mavi ışık, vücudunuzun sirkadiyen ritmini etkileyebilir.
* Teknolojik cihazları bırakıp kitap okuyun.
* Hafif bir banyo da uykunuzu getirecektir. Sadece su aşırı sıcak olmasın çünkü bebeğe zarar verebilir. Bu, özellikle gebeliğin ilk dönemlerinde çok dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Küveti doldurmak gibi işlere hiç girmeyin.

Diyete ve egzersize dikkat

* Bütün gün bol su için ama 19.00’dan sonra mümkün olduğunca azaltın.
* Öğleden sonradan itibaren kafeinden uzak durmaya çalışın.
* Akşam yemeğini uzatarak, keyfini çıkararak yiyin. Böylece mide yanması, ekşimesi gibi ihtimalleri azaltırsınız.
* Akşam yemeğini erken yemek de uykusuzluğa kaşı faydalıdır ama yatağa aç gidecek kadar değil. Geç saatlerde içiniz kazınırsa hafif bir şeylerle geçiştirin. Proteini yüksek gıdalar kan şekeri seviyenizi gece boyunca sabit tutar.
* Bir bardak ılık süt de uykunuzu getirir.
* Gün boyu hareketli olun ki gece dinlenebilesiniz.

Anahtar kelime rahatlık

* Yatakta konforunuz yerinde olsun. Yan dönün, dizlerinizin arasına bir yastık koyun. Karnınız büyüdüyse bir tane de onun altına…
Eğer memelerinizdeki hassasiyet sizi rahatsız ediyorsa tam oturan, rahat bir uyku sutyeni takın.
* Optimal uyku koşullarını sağlamak için odanızı serin, karanlık ve sessiz hale getirin.
* Banyoya yapacağınız ziyaretler için gece lambanız olsun. Parlak bir tepe ışığındansa loş ışık daha az rahatsız edici olacaktır.
* Gevşemeye çalışın.
* Eğer faltaşı gibi gözlerle yatağın içinde duruyorsanız kalkın. Tekrar uykuya dalacak kadar yorgun hissedene kadar başka şeylerle ilgilenin. Sırtüstü durup saate bakmaktan iyidir.
* Meditasyon ya da başka gevşeme teknikleri, egzersizleri deneyin. Bu yöntemler çeşitli kurslarda öğretildiği gibi, internetteki videolarda da bulabilirsiniz.