Dürüstlük, güven, saygı… İletişim, çaba, uzlaşma… Keşke sağlıklı bir ilişki kurmak da anahtar kelimeleri arka arkaya yazmak kadar kolay olsaydı. Ama maalesef öyle değil! Gelin, en önemli üç başlığa biraz daha yakından bakalım.

Yatsan

  1. SINIRLAR

Kafanızda hayali bir çizgi çekin. Bir yanda size uyan, diğer yanda kendinizi iyi hissetmediğiniz ya da rahatsız olduğunuz şeyler olsun. Bu çizgi herkes için farklı bir yerde durur, dolayısıyla sizin için nerede çizilmesi gerektiğini bilmeniz önemlidir. Sınırlar belirlemek, sevdiğiniz kişiye ihtiyaçlarınızı öğretmenin veya sizin bir şeylerin yolunda gitmediğini anlamanızın kısa yoludur. Aşağıdaki sorulara samimi cevaplar vererek karar verebilirsiniz.

Sınırlarınız neler? 

  • Fiziksel: 

    Herkesin içinde yapılan sevgi gösterilerinden rahatsız mısınız? Aşırı ilgi sizi rahatsız mı ediyor? Sevgilinizin size sürekli dokunmak istemesinden rahatsız mı oluyorsunuz, hoşunuza mı gidiyor? Yalnız kalmaya ihtiyacınız oluyor mu?

  • Duygusal:

    Hissettiklerinizi hemen paylaşabiliyor musunuz, biraz zamana mı ihtiyacınız oluyor? Bir kriz olduğunda dile getirmek için müsait zaman kollamanız gerekiyor mu? “Seni seviyorum” demeye hazır olduğunuzu düşünüyor musunuz?

  •  Cinsel:

    Herhangi bir cinsel aktiviteye girmeden önce onu ne kadar tanımanız gerekiyor? Cinsel sınırlarınız üzerine düşündünüz mü? Cinsellikle ilgili olarak birbirinizle açıkça konuşabiliyor ve birbirinizi anlayabiliyor musunuz?

  • Dijital:

    İlişki durumunuzu sosyal medya kanalları üzerinden yayınlıyor musunuz? Eşinizin telefonunuzu kullanması sorun olur mu? Şifrelerinizi paylaşmak ister misiniz?

  • Maddi:

    Eşyalarınızı paylaşmayı sever misiniz? Onun için harcama ya da ödeme yapmayı uygun mu bulursunuz yoksa sakıncalı mı?

  •  Manevi: 

    Eşinizin sizinle aynı inançlara sahip olması gerekiyor mu yoksa sizinkilere saygı duyduğu sürece farklı olabilir mi?

Sınırlarınızı bilsin

Sizi rahatsız eden her şeyin listesini çıkarıp onun eline tutuşturmak zorunda değilsiniz elbette ama ona karşı açık ve dürüst olmalısınız. İlişkinin başındaysanız bu sınırların bazıları bir süre gündeme gelmeyebilir. İhtiyaçlarınız onunkinden farklı olduğunda açık açık konuşun. Başta çekinebilirsiniz ama zor konuşmalar, sağlıklı bir ilişkiye sahip olmanın en önemli parçalarından biridir. Birbirinizi dinleyip anladığınızda karşılıklı saygı ve güvenin oluştuğunu da fark edersiniz.

Çizginin aşıldığını fark ederseniz… 

Bazen öncesinde konuşup anlaşmanıza rağmen bile sınırlar aşılabilir. İşte burada kendinize güvenmek devreye giriyor. Üzgün, endişeli, kızgın ya da tam olarak ne hissettiğinizi bilmiyor olabilirsiniz. Bu durumda daima sezgilerinize güvenin. Doğru gelmiyorsa muhtemelen öyle değildir zaten.

  1. İLETİŞİM 

Açık ve dürüst iletişim, her ilişkinin önemli bir parçasıdır çünkü kim olduğunuzu ve neye ihtiyaç duyduğunuzu paylaşmanızı sağlar. Ama şurası bir gerçek; özellikle duygusal ilişkilerde iletişimsizlik yaygın bir sorun ve aslında çoğu problemin kökeninde bu yatıyor. Aşağıdaki ipuçlarıbu sorunu çözmenize yardımcı olabilir.

Konuşma

Hisleriniz hakkında açık ve net olun. Bir şeyi anlamadıysanız söyleyin. Karşınızdaki kişinin onu suçladığınızı veya ona saldırdığınızı düşünmemesi için “Bunu hissediyorum” gibi ‘ben’li ifadeler kullanın. Onun gerçek hislerinizi duymaktan hoşlanmayabileceğini düşünseniz bile dürüst olun. Hatalı olduğunuzda veya onu incittiğinizde özür dileyin. Olumsuz bir şeyden bahsederken olumlu bir şeyden de bahsedin.

Dinleme

O konuşurken tüm dikkatinizi dağılmadan ona verin, bunun için mesala telefonunuzu yanınızdan uzaklaştırın. Nasıl cevap vereceğinizi düşünmek yerine onun söylediklerini dinlemeye odaklanın. Bir şey söylemeden önce onun konuşmasını bitirmesini bekleyin. Onu dinlediğinizi gösteren onaylayıcı ifadeler kullanın. Cevap vermeden önce, kafanızın karıştığı yerler varsa, yanlış anlamayı giderecek sorular sorun ya da konu hakkında biraz düşünmeniz gerekiyorsa bunu söyleyin. Hoşunuza gitmeyen bir şey duymaya hazır olun ve cevap vermeden önce gerçekten düşünün.

Beden dili 

Göz teması kurun. Yüzüne bakarak konuşun. Tüm dikkatinizi ona ve konuştuğunuz konuya verin. Gerekirse yakınlaşmak için ona doğru eğilin.

Dijital iletişim 

Önemli bir sorunu yazışarak veya çevrimiçi olarak çözmeye çalışmayın. Mecburen çevrimiçi konuşacaksanız dikkatinizi dağıtacak diğer tüm kaynakları kapatıp sohbete odaklanın.

Ortam ve zaman

Önemli bir konu söz konusuyla mutlaka kendinizi sakin hissettiğinizde konuşun veya kavga ettiyseniz önce sakinleşmeyi bekleyin. Endişeleriniz sorun haline gelmeden ve daha da kötüleşmeden muhakkak konuşun. Duygularınız hakkında açık olabilmek için ortamın ikinize özel olmasına dikkat gösterin.

  1. GÜVEN 

İlişkilerde güveni tesis etmek zaman alabilir. Birine güvenmek hele de geçmişte böyle bir sorun yaşamışsanız zor bir iştir ama unutmayın ki başka birinin yaptığı bir şey için şu anki sevgilinizi suçlayamazsınız. Aşağıdaki ipuçları karşılıklı güveni oluşturma yolunda size yardımcı olabilir. 

Test edin

Kötü bir gün geçirdiğinizde yaşadıklarınızı ona anlatmak istiyor musunuz? Zor bir durumda ilk ulaşmak istediğiniz kişi o mu? Bu soruların tam tersi geçerli olduğunda siz tüm samimiyetinizle orada olur muydunuz?

Saygı gösterin 

Ona bir şeyin sizi rahatsız ettiğini söylediğinizde saygı duyuyor mu? Aynı şekilde siz onun hoşlanmadığını dile getirdiği şeyleri anlayışla karşılıyor musunuz?

Dürüst olun

Sessizce durup tavır yapmak yerine size ne hissettiğini açıkça söylüyor mu? Siz ne hissettiğinizi anlatıyor ve her şeyi derinlemesine konuşmak için çaba harcıyor musunuz? Bir hata yapsanız ona söyler misiniz? Aynı şekilde o size söyler mi?