iyiuykuiyihayat.com Yatsan’ın yaşam tarzı sitesidir
Şimdi Abone Ol
Trend Haberleri

Kahve, Keyif, Kitap

İyi Hayat, Güncel Kültür, Kahve, Keyif, Kitap, Uyum

Sonbahar Havasına Girmenin 11 Yolu

Çoğu insan sonbahara bayılır! Ortamı saran sarı-turuncu renklerin verdiği huzur, hiç ummadığınız anda burnunuza çarpan tarçın kokusu, tatlı akşam esintileri… Bu mevsimin pek çok küçük keyfi ve sevilecek çok şeyi var. O zaman sezonu başlatalım, yılın bu zamanını sevmenin yollarını sıralayalım. Kendinize yeni bir okuma noktası bulun  Bir ağaç, bir bank, hatta bir kaya parçası… Serin havanın, huzurun, hışırdayan yaprakların tadını çıkarırken güzel bir kitap okuyarak rahatlayın. En sevdiğiniz parkı, sahili, terası bulun ve olabildiğince doğayla iç içe olmaya çalışın. Doğa yürüyüşüne çıkın Tüylü arkadaşınızı, ailenizi, arkadaşınızı yanınıza alarak ya da tek başınıza, bir doğa yürüyüşüne çıkın. Yol boyunca yaprak ve çam kozalağı toplayın. Eve döndüğünüzde yaprakları presleyip tebrik kartları, kitap ayraçları, hediye paketi aksesuarları yapmak üzere saklayabilirsiniz. Yaprakların içine atlayın  Dev bir sonbahar yaprağı yığınının içine hiçbir şey düşünmeden atlamaktan daha güzel his yok. Sadece öncesinde kendinizin, aile üyelerinizin ve evcil hayvanlarınızın böcek ısırıklarına, dal çizmelerine, batmalara karşı önlem alarak giyindiğinden emin olun. Tabii atlayış sırasında, öncesinde ve sonrasında da bol bol fotoğraf ve video çekin! Erken kalkıp fırına, pastaneye gidin  Balkabaklı, baharatlı,…

İyi Hayat, Kahve, Keyif, Kitap, Tembel

Tembeller Bu Yazıyı Mutlaka Okusun!

Tembellik genellikle hastalık olarak sınıflandırılmıyor, davranış veya alışkanlık olarak görülüyor. Oysa uzmanlar tembelliğe neden olabilecek bazı sağlık sorunları veya psikolojik durumlar olabileceği görüşünde. Peki altta yatan nedenler nasıl anlaşılır ve tembellik nasıl aşılır? Tembellik nedir? Tembellik, tıp alanında resmi bir klinik terim değil, böyle bir teşhis koyma imkânı yok. Bununla birlikte bazı psikologlar, popüler kültürde kullanıldığı şekliyle tembelliği tanımlamaya çalışmış. ‘Human Arenas’ dergisinde 2018’de yayımlanan bir çalışmaya göre tembellik, bilinçli ve kontrol edilebilir faktörler yani bireysel çaba eksikliği nedeniyle, beklenen şekilde hareket etmeme veya performans göstermeme olarak kabul edilebilir. Bu tanıma göre örneğin dikkat bozukluğu nedeniyle ödevlerini yapamayan bir öğrenci tembel tanımına uymuyor ama ödevlerini yapabilecek durumda olduğu halde yapmamayı tercih eden bir öğrenci bu gruba giriyor. Tembellikle erteleme arasındaki farklar neler?  Bu nedenlerden dolayı, tembellik kavramı psikoloji araştırmalarında sıkça karşımıza çıkmıyor. Ancak kendisiyle yakından ilişkili ve özellikle son dönemde üzerine iyi çalışılmış bir olgu olan erteleme için yapılmış çok araştırma var. Bu iki kavram sıklıkla birbirlerinin yerine kullanılsa da aralarında farklar bulunuyor: Erteleme, daha kötü bir duruma düşme beklentisine rağmen amaçlanan bir eylemin…

Ayın Teması, İyi Hayat, Kahve, Keyif, Kitap, Keşif Yolculuğu, Popüler Kültür

Metabolizma Nasıl Canlandırılır?

Sağlıklı bir hayat sürmek için vücudu yıllara dirençli hale getirmek önemli. Peki yaş aldıkça yavaşlayan metabolizmayı nasıl hızlandıracağız? İşte uzman tavsiyeleri… Beslenme alışkanlığından egzersize, sağlık sorunlarından ilaçların yan etkilerine, hormonal düzensizlikten menopoza dek birçok faktör metabolizma hızını etkiliyor ve kilo kontrolünü zorlaştırıyor. Acıbadem Ataşehir Hastanesi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Evrim Demirel, konuyu “Kişi yaş aldıkça yağ ve kas döngüsünde değişiklikler olur; kas yüzdesi azalırken yağ yüzdesi artar. Yağ oranı arttıkça da metabolizmamız yavaşlar. Yaş aldıkça kas yüzdemizin daha fazla düşmemesi için sağlıklı beslenme kurallarına uyarak, düzenli hareketi ve egzersizi hayatımıza dahil etmeliyiz. Düzenli egzersiz ve diyete rağmen yine de kilo veremiyorsanız mutlaka bir hekime başvurmalısınız” diyerek özetliyor. Yani altında tıbbi bir sorun yatmıyorsa, bazı kurallara dikkat ederek metabolizmayı canlandırmak ve sağlıklı kilo vermek mümkün. İşte uzmanından, metabolizmayı canlandırmanın etkili yolları, önemli uyarı ve öneriler… Tabağınızı Hazırlarken Bu Kurala Dikkat Edin  Metabolizma hızı yediklerimizin kalitesiyle çok bağlantılı. Sağlıklı ve porsiyonları düzenlenmiş Akdeniz tipi beslenme, metabolizmayı hızlandırmaya önemli katkı sağlıyor. Akdeniz beslenmesinde tabağımızın yarısı mevsime uygun sebzelerden oluşmalı. Diğer yarının yarısı, uygun koşullarda pişirilmiş et, tavuk,…

Ayın Teması, İyi Hayat, Kahve, Keyif, Kitap, Keşif Yolculuğu, Popüler Kültür

Ruh Eşinizi Nasıl Bulursunuz?

Mükemmel eşi bulmak biraz da şans işi. Ama kendinize, aşka ve ilişkilere dair gelişmeye çalışırsanız bir hayat arkadaşı bulma olasılığınız her zaman daha yüksek. Ruh eşinizi bulmayı kadere bırakmayın, aşağıdaki stratejilere göz atın ve ipleri elinize alın. Bekâr Olmanın Tadını Çıkarın  Mantığa ters görünebilir ama ruh eşinizi bulmadan önce bekâr bir kişi olarak da mutlu ve özgüvenli olmanız önemli. Her iki taraf da sağlıklı, istikrarlı ve özgüvenliyse ilişkiler de daha uzun sürüyor. İdeal partnerinizi bulmak ve onun da sizden aynı derecede etkilenmesini istiyorsanız kim olduğunuzu, ne istediğinizi bilmeli ve kendinizi sevmelisiniz. Kendinizle vakit geçirmekten keyif almak için ise uğraşacak hobiler bulun, arkadaşlıklarınıza ve ailenize değer verin,  istikrarlı bir kariyer için çalışın, ne kadar yol kat ettiğinizi hatırlamak için de günlük tutun. Aradıklarınızı Önce Kendinizde Geliştirin  Önce ruh eşinizde hoşunuza giden özelliklerin bir listesini yapın. Belki iyi bir mizah anlayışı ya da hoş bir gülümseme sizi cezbediyordur. Belki atletik, spor yapan birinden hoşlanıyorsunuz ya da kitap okumayı seven birinden etkileniyorsunuz. Aradığınız özellik ne olursa olsun, onu önce kendinizde nasıl hayata geçirebileceğinizi düşünün. Kendiniz üzerinde bu…

Ayın Teması, Açık Zihin, İyi Hayat, Kahve, Keyif, Kitap, Keşif Yolculuğu, Popüler Kültür

‘Yeni Sen’le Yeniden Başla!

Kendinizi yeniden keşfetme yolculuğunda uğramanız gereken durakları adım adım anlattık. Ama asıl zor olan, bu yeni halinizi koruyabilmek. İşte elde etmek için çok çalıştığınız değişikliklerin, hayatınızın kalıcı bir parçası haline gelmesini sağlamak için bazı pratik ipuçları… Yeni Alışkanlıkları Günlük Hayatınıza Entegre Etmek  Her şeyin başı tutarlılık: Kendinizi yeniden keşfetmenize yol açan alışkanlıklar tutarlı bir şekilde uygulanmalı. Kalıcı olmalarını sağlamak için bunları günlük rutininizin bir parçası haline getirin. Hatırlatıcılar kurun: Araçları ve teknolojiyi kendi yararınıza kullanın. Telefonunuzda hatırlatıcılar ayarlamak veya kendinize notlar yazmak, yeni alışkanlıklarınızı ön planda ve merkezde tutmanıza yardımcı olabilir. Destekleyici bir ortam yaratın: Etrafınızı yeni benliğinizi destekleyen insanlarla ve şeylerle çevreleyin. Bu, sosyal çevrenizi değiştirmek veya yaşam alanınızı yeni tarzınızı yansıtacak şekilde değiştirmek anlamına gelebilir. Sürekli Yeni Hedefler Belirlemek  Daima ileriye bakın: Bir hedefe ulaştığınızda, yeni bir hedef belirleyin. Sürekli hedef belirlemek ilerlemenizi sağlar ve durgunluğu önler. Esnek olun: Büyüdükçe ve değiştikçe hedeflerinizi yeniden ayarlamaya açık olun. İstediğiniz veya ihtiyacınız olan şey değişebilir, yani hedefleriniz de sizinle birlikte değişmelidir. Kilometre taşlarını kutlayın: Yeni kilometre taşlarına ulaştığınızda kutlayın. Bu moralinizi yükseltir, ‘yeni siz’e…

Ayın Teması, Kahve, Keyif, Kitap, Keşif Yolculuğu, Wellbeing / Mindfulness, Yoga ve meditasyon: Kendime doğru

Kendinizi Keşfetme Yolculuğunda Yanınıza Alabileceğiniz 6 İpucu

Hiç durup hayattan tam olarak ne istediğinizi düşündünüz mü? Belki de kendinizi keşfetmeye yönelik bu ilk adımı attınız ama sizi ana hedeflerinize götürecek bir yol bulamadınız. Kulağa büyük, korkutucu bir iş gibi gelebilir oysa kendinize yolculuk aslında sadece bir süreç. İşte kolaylıkla başlamanız için bazı ipuçları… İdeal Sizi Görselleştirerek Başlayın Hayatınız ebeveyninizin, öğretmenlerinizin, arkadaşlarınızın ve diğer kişilerin önerdiği kurallara uyarak sorunsuz ilerlemişse gerçekten kim olduğunuz üzerine fazla düşünmemiş olabilirsiniz. Bu normal; birçok insan kendini başkalarıyla olan ilişkileriyle ya da her zaman yaptıkları şeylerle tanımlamaya başlar ve farklı bir şey yapma olasılığını düşünmez. Sizin için önemli olan şeyler veya olmayı umduğunuz kişi hakkında net bir fikriniz yoksa kendiniz yerine başkaları için yaşamaya devam edersiniz. Şimdi düşünme zamanı. Öyle hemen tam bir çerçeve çizmenize gerek yok ama kendinize şu soruları sormayı deneyin: Hayattan ne istiyorum? Kendimi beş yıl sonra nerede görüyorum? Nelerden pişmanlık duyuyorum? Beni kendimle ilgili gururlandıran nedir? Bu sorulara vereceğiniz yanıtlar size bir başlangıç noktası sunabilir. Eğer takılırsanız, kendinizi tatmin olmuş ve mutlu hissettiğiniz bir zamanı ve buna neyin katkıda bulunduğunu düşünmek yardımcı olabilir….

Ayın Teması, Doğaya Dönüş, İyi Hayat, Kahve, Keyif, Kitap, Popüler Kültür

Nasıl Rahatlayacağını Bilmeyenler İçin 6 İpucu

Dinlenmenin ve rahatlamanın sağlığımız için önemini herhalde bilmeyen yoktur. Ancak bunu nasıl yapacağını bilmeyenlerin sayısı da bir o kadar fazla. Söylerken dünyanın en basit işi gibi gelebilir ama sadece uzanmanın dinlenmeye yetmediğini fark ediyorsanız onarıcı bir süreç yaşayabilmek için bu yazıyı okuyun. Sizi bu dünyada geliştirmeye değer en önemli beceriyle tanıştıralım: Stresten kurtulmak. Hepimizin ruh sağlığını korumak ve gezegenimizi çok daha güzel bir yer haline getirmek için buna ihtiyacı var. Bunun için yapacağımız ilk şey kendimizi gerçekten dinlendirip rahatlatmayı bilmek. Hepimiz düşündüğümüzden daha fazla dinlenmeye ihtiyaç duyuyoruz; özellikle de her gün yeni badireler atlatmak zorunda kaldığımız modern dünyada. Teoride gayet yerinde olan bu mottoyu uygulamaya nasıl geçireceğiniz konusunda hiçbir fikriniz yoksa endişelenmeyin. Çünkü dinlenme zamanınızın sonunda gerçekten dinlenmiş hissetmek aslında hiç kolay bir iş değil. Yararlı ipuçlarımızla yanınızdayız. 1. Sizi Gerçekten Neyin Rahatlattığını Bilin Çoğumuz boş zamanımızı nasıl geçirdiğimiz konusunda çok seçici veya yaratıcı değiliz. Örneğin, belki de birkaç saat boyunca Twitter’da gezinmeyi rahatlama olarak görme eğilimindesiniz. Bu bazı insanlar için dinlendirici olabilir ancak çoğu kişi için her şeyden daha streslidir. Ya da meditasyon…

Yatsan
Ayın Teması, Her Şeye Yeniden Başlıyoruz, İdeal Uyku, İyi Uyku, Kahve, Keyif, Kitap, Sonbahar Dinginliğinde Uyuyalım Arkadaşlar, Uyku Arkadaşlarım...

Kaliteli Uykuya Kavuşma Rehberi

Uykunuzun kalitesi de miktarı kadar önemli. Sık sık uyanıyorsanız, çok farklı saatlerde uyuyorsanız veya bir türlü derin uykuya geçemiyorsanız her gece doğru miktarda uyumanın pek faydası olamaz. Kaliteli uykuyu yakalamak için gerekli ipuçlarıyla yanınızdayız. İyi Bir Uyku Hijyeni Oluşturun Düzenli Uyuma-Uyanma Saati Belirleyin  Her gün aynı saatlerde yatıp aynı saatlerde uyanmak en sağlıklı alışkanlıklardan biridir. Bu ritim, vücudunuzun uykuya hazırlanmasına yardımcı olur. İş, çocuklar veya şahsi sorumluluklarınızı hesap ederek kendi ritminizi belirleyebilirsiniz. Özellikle gece kuşları, hafta sonları daha uzun uyuma eğiliminde olabilir. Hafta sonları bile aynı uyanma saatini korumaya çalışın. Uykusuz kaldıysanız ya da hastaysanız birkaç gece daha fazla uyumak isteyebilirsiniz. Sorun yok ama uyku rutinlerinizi mümkün olan en kısa sürede yeniden oluşturmayı ihmal etmeyin. Doğal Uyku Programınızı Belirleyin Vücudunuzun doğal uyanma ve uyku anları vardır. Uykunuzun geldiği ve en uyanık hissettiğiniz zamanlara dikkat edin. Doğal bir uyku ritmi oluşturmak için bir veya iki haftayı alarmsız uyanarak geçirin. Uyandığınız her saati ve geceleri çok uykulu hissettiğiniz zamanları içeren bir günlük tutun. Alarmınız olmadan geçirdiğiniz birkaç günün ardından bu vakitlerin daha tutarlı hale geldiğini görebilirsiniz….

Yatsan
Ayın Teması, Güncel Kültür, İyi Hayat, Kahve, Keyif, Kitap, Şehre Dönüş / Küçük Kaçamaklar

Vücut Direnci Nasıl Yüksek Tutulur?

Şu sıra hepimiz değişken hava durumundan dertliyiz. Biraz fazla giyinince terliyoruz, katları azaltınca üşüyoruz. Bu durum hem çeşitli hastalıklara kapı aralıyor hem de sağlığımızın temel direği olan uykumuzu bozuyor. Peki ne yapacağız? Hava sıcaklıklarının değişken seyretmesinin vücut direncini düşürdüğüne dikkat çeken uzmanlar, bu durumun hastalıklara davetiye çıkardığını söylüyor. Ani hava değişikliklerinden etkilenip hasta olmamak için doğru beslenme, yeterli su tüketimi, düzenli uyku ve egzersiz büyük önem taşıyor. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, kapalı ortamların iyi havalandırılması ve uzun süreler klima önünde kalınmaması gerektiğini vurguluyor. Hava sıcaklıklarının bir gün yüksek, bir gün düşük olmasının bu duruma hazırlıksız yakalanan kişilerin sağlığını tehlikeye attığını belirtiyor Prof. Dr. Atamer: “Ani hava değişimleri, insan bünyesinin adaptasyon ve savunma mekanizmasını bozduğundan hastalıklara da davetiye çıkarıyor.” Değişen ısıyla birlikte vücut direncinin düşebileceğine dikkat çeken Atamer, mevsim değişikliklerinden etkilenip hasta olmamanın yolunun ise bilinçli olmaktan geçtiğini belirtiyor. Doğru Beslenme ve Düzenli Uyku Önemli Değişken havalarda bağışıklık sistemini güçlendirmek için öncelikle doğru bir beslenme programı benimsenmesi gerektiğinin altını çiziyor Prof. Dr. Atamer: “Besin çeşitliliğine önem verilmeli. Beslenmemizde sebze,…

Yatsan
Ayın Teması, Açık Zihin, Bahar Uykusu, İdeal Uyku, İyi Uyku, Kahve, Keyif, Kitap, Şehre Dönüş / Küçük Kaçamaklar, ...

Gece Daha İyi Uyumanıza Yardımcı 8 Gündüz Alışkanlığı

Geceleri yorgun olmanıza ve yatma vaktinde doğru şeyleri yapmanıza rağmen neden hâlâ iyi uyuyamadığınızı merak mı ediyorsunuz? Çünkü uyku evreni pek çok farklı şeyin birbirine bağlanarak sonucu etkilediği bir bütün. Yani aslında gündüz yaptığınız şeyler de gece uykunuzun kalitesini belirlemede rol oynayabiliyor. Gelin, yapabileceklerimize bakalım. 1. Egzersiz Saatinizi İyi Ayarlayın Düzenli egzersiz sadece genel sağlığınız için değil, uyku kaliteniz için de önemli bir alışkanlık. Ama bu egzersizi yaptığınız vakit de aynı derecede önemli. Günlük egzersiziniz ne olursa olsun, yatmadan en az 90 dakika önce bitirmeniz, birinci kural. Erken kalkan biriyseniz bu özellikle önemli çünkü araştırmalar, erken uyanma eğilimi olanlarda, geç vakitte yapılan egzersizin uyku kalitesini ve uzunluğunu etkileyebileceğini gösteriyor. Ayrıca yine bilimsel araştırmalara göre egzersiz zamanlaması; melatonin döngüleri, uyku mimarisi, vücut ısısı ve kalp atış hızı gibi uykuyla ilgili çeşitli faktörleri etkileyebiliyor. Örneğin 2015’te yapılan bir araştırma, yorucu olmayan bir akşam egzersizinin sempatik sinir sistemi aktivitesini artırabildiğini buldu. Sabah egzersizi uyku kalitesini teşvik etmek açısından faydalıyken, bir başka küçük araştırmaya göre yatmadan 90 dakika önce yapılan egzersiz derin uykunun artmasıyla ilişkili olabiliyor. 2. Sabah…