iyiuykuiyihayat.com Yatsan’ın yaşam tarzı sitesidir
Şimdi Abone Ol
Trend Haberleri

Sonbahar Dinginliğinde Uyuyalım Arkadaşlar

Yatsan
Ayın Teması, İyi Hayat, Popüler Kültür, Sonbahar Dinginliğinde Uyuyalım Arkadaşlar

Gürültü Renkleri ve Hayata Etkileri

Yanlış yazmadık; seslerin de renkleri ve gerçekten yapıp ettiklerimize doğrudan etkileri var. Beyaz gürültüyü duymuşsunuzdur ama biz size diğerlerini de anlatmak istiyoruz. Uyumak mı istiyorsunuz? Pembe gürültüyü deneyin. Odaklanmanız mı gerekiyor? Kahverengi en uygunu olabilir. Gelin, detaylara bakalım… Gürültü dünyanın en rahatsız edici şeylerinden biri olabilir. Dikkatinizi yaptığınız işe vermenizi zorlaştırabilir, uykunuzu bölebilir, sizi kötü bir ruh haline sokabilir, stres seviyenizi artırabilir. Ama her gürültü sorun teşkil etmiyor işte. Farklı ‘renklerdeki’ gürültüler kendinizi daha iyi hissetmenize ve daha verimli çalışmanıza yardımcı olabiliyor. Pembe, yeşil, kahverengi, beyaz ve diğer gürültü türlerine maruz kalmanın yararları hakkındaki videolar ve sosyal medya yayınlarının şu sıralar yükselişte olmasının nedeni işte tam da bu… ABD’deki Carnegie Mellon Üniversitesi’nin Nörobilim Enstitüsü’nü yöneten Barbara Shinn-Cunningham, “Gürültü renkleri diğerlerine göre farklı frekansları vurguluyor; her biri ses spektrumunun farklı kısımlarında enerjiye sahipler” diye açıklıyor. “Hepsinin diğer sesleri daha az algılanabilir hale getiren bir özelliği var. Ana etkileri, dikkatinizi dağıtacak veya tehlikeye atacak beklenmedik ya da rahatsız edici sesleri bastırmak.” ABD, Longwood Üniversitesi’nden sinirbilimci Catherine Franssen da, “Dikkat dağıtıcı sesleri maskelemek veya gizlemek için bu…

Yatsan
Ayın Teması, İyi Hayat, Popüler Kültür, Sonbahar Dinginliğinde Uyuyalım Arkadaşlar

Hangi Burç Nasıl Uyuyor?

Astrolojiyle biraz olsun ilgiliyseniz, bilinçsiz anlarımızın bile burçlarımızla ilişkili özellikleri olduğunu düşünüyorsunuzdur. Hem sağlama yapması bedava; astrologların, burcunuzun nasıl uyuduğuna dair tespitlerini okuyup doğruluğunu test edin. Hem belki uykunuzu nasıl mükemmelleştirebileceğinizi öğrenmenin yolu da buradan geçiyordur… Hepimizin uykuyu yakalamak için tercih ettiği bazı yollar var. Peki burcunuzun da bu konuda söyleyecek bir şeyleri olabileceğini hiç düşündünüz mü? Astrologlara göre her burcun uykuda rahatlık bulmaya dair geliştirdiği kendine özgü yolları var. O halde astroloji dünyasına dalalım ve her bir burç için ideal uyku pozisyonlarını keşfedelim… KOÇ  Ateşli ve maceracı bir burç olan Koç, özgür ruhunu uykusuna da yansıtır. Çoğu zaman kendilerini huzursuz bir gezgin gibi farklı uyku pozisyonlarını denerken, savrulup dururken bulurlar. Genellikle kollarını, bacaklarını sınırsız uzatıp yatağı kaplarlar. Sanki rüyalarında dünyayı fethedecekmiş gibidirler. Bu uyku pozisyonu onların cesur ve maceracı doğasını yansıtır. BOĞA Rahatına düşkünlüğüyle tanınan Boğa, huzurlu bir uyku ortamı ister. Genellikle yan veya cenin pozisyonunda uyumayı tercih ederler; bu da onlara güvenlik ve rahatlama hissi verir. Fiziksel duyularına derinden bağlı olan bu burç, rahat ve sakin bir uykuda teselli arar. İKİZLER  Aktif…

Yatsan
Ayın Teması, İyi Hayat, Popüler Kültür, Sonbahar Dinginliğinde Uyuyalım Arkadaşlar

Bel Sağlığını Etkileyen 10 Hatalı Alışkanlık

Soğuyan hava pek çok hastalığa davetiye çıkarmasının yanı sıra omurga sağlığımızı da tehdit ediyor. Ve konu omurga olunca iş hızla yatağa da geliyor. En iyi bildiğimiz düşmandan başlayarak bel sağlığını tehdit eden 10 hatalı alışkanlığı sıralıyoruz. Giderek soğuyan hava, hareketsiz yaşam tarzı, masa başında geçirdiğimiz uzun saatler, spor yaparken bedenimizi fazla zorlamamız ve daha pek çok hatalı alışkanlık; bel ağrısı, tutulmalar ve bunlara bağlı olarak hareket kısıtlılığına neden olabiliyor. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Murat Hamit Aytar’ın ifadesine göre ülkemizde her 10 kişiden 8’i hayatında en az bir kez bel ağrısı sorunu yaşıyor. “Omurgamızın hareketli kısmının en altında kalan, yük binen taşıyıcı kısmı olan belimiz konumu itibariyle ağır yük, hatalı hareketler, travmalarla alışkanlıkların getirdiği birçok olumsuz duruma maruz kalarak yıpranıyor ve sorunlu hale gelebiliyor” diyerek anlatıyor Doç. Dr. Aytar: “Omurlarımız arasında yer alan kıkırdak yapılı disklerimize bağlı oluşan dejenerasyon ve yıpranma, bel ağrısı ile tutulmalara yol açabilen bel fıtığına neden olabiliyor. Ayrıca kemik, tendon, kas yapıları, omurilik ve omurilikten çıkan sinir köklerinde oluşan problemler de bel ağrısıyla sonuçlanabiliyor. Tüm…

Yatsan
Ayın Teması, İyi Hayat, Popüler Kültür, Sonbahar Dinginliğinde Uyuyalım Arkadaşlar

Göz Sağlığı için 8 Etkili Öneri

Gözlerimiz, bedenimizin en önemli ve karmaşık organlarından biri. Göz sağlığımız bozulduğunda hem sosyal hayattan hem de iş hayatından geri kalmamız kaçınılmaz. 13 Ekim Dünya Görme Günü vesilesiyle, İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Enes Kesim, 8 basit ama etkili öneriyle göz sağlığımızı nasıl koruyabileceğimizi anlattı. 1. Sağlıklı Beslenmek Göz sağlığı için bazı besin maddeleri büyük önem taşıyor. A vitamini: Belki de göz sağlığı açısından en iyi bilinen besin. Retinanın, ışık ışınlarını gördüğümüz görüntülere dönüştürmeye yardımcı olması için bol miktarda A vitaminine ihtiyacı var. Ayrıca yeterli miktarda A vitamini olmazsa göz kuruluğu gelişebilir. Havuç, tatlı patates, kavun, kayısı A vitamini içeren besin kaynaklarıdır. Lutein ve Zeaksantinin: Birçok kronik göz hastalığının oluşumunu engellediği bilinen bu maddelerden en zengin besinler özellikle koyu yeşil yapraklı sebzeler (lahana, ıspanak vb.) ve diğer renkli meyve-sebzelerdir (brokoli, mısır, bezelye, Trabzon hurması, mandalina vb.)… C vitamini: Bilimsel araştırmalara göre C vitamini, katarakt ve sarı nokta hastalığı gelişme riskini azaltmakta. Günlük rutininizde C vitamini içeren besinlere (portakal, greyfurt, çilek, domates vb.) yer vermek önemli. E vitamini: Göz sağlığının korunmasında faydalı bir antioksidan….

Yatsan
Ayın Teması, İdeal Uyku, İyi Uyku, Sonbahar Dinginliğinde Uyuyalım Arkadaşlar

Uyku Bozan 6 Alışkanlık

Yatakta dönüp duruyor musunuz? Dalmak zor mu geliyor? Üstelik bunu aşmak için çabalarken, muhtemelen uykusuzluk kuyusunun daha derinlerine çekiliyorsunuz. Hele bir de bunlar iyi bir uyku hijyeni rutini izlediğiniz halde başınıza geliyorsa kendinizi çok çaresiz hissedebilirsiniz. Belki de her şey size önemsiz gibi görünen bazı küçük alışkanlıklarınız yüzünden oluyordur. Bakalım onlar neler olabilir? 1. Egzersiz Saatini Ayarlayın Konu ruh halinizi iyileştirmek ve stresi azaltmak olduğunda egzersiz en etkili ilaçlardan biridir. İyi hissettiren endorfin üretiminizi artırmanıza yardımcı olur, hatta strese bağlı uyku sorunlarını azaltarak sağlıklı uyku düzenini destekleyebilir. Yani aslında ilk bakışta, gece geç saatlerde yapılan bir spor seansının size tatlı bir yorgunlukla çevrelenmiş, tatmin olmuş ve uykulu hissettirmesi gerekirdi değil mi? Cevap, maalesef hayır. Egzersiz, altta yatan stres sorunlarının üstesinden gelmeye yardımcı olsa da yatmadan önce yapacağınız yoğun egzersiz, uykuya dalmanızı zorlaştırır. Fiziksel olarak yorgun hissetseniz de, adrenalin sayesinde zihinsel olarak kendinizi biraz daha uyanık hissetmeniz muhtemeldir. Çözüm: Bu durum sakın spordan kaçma bahaneniz olmasın. Genel olarak egzersiz yapmak formda ve sağlıklı kalmanıza yardımcı olur ve uykunuza da fayda sağlar. Sadece yatmadan en az…

Yatsan
Ayın Teması, İyi Hayat, Popüler Kültür, Sonbahar Dinginliğinde Uyuyalım Arkadaşlar

Genç Bir Cilt için 7 Süper Gıda

Şu sıralar çok sık duyduğunuza eminiz. Herkesin dilinde bir kolajendir gidiyor. Cilde gençlik ve esneklik veren bu maddeyi iğneler, kürler, kozmetik ürünlerle vücudunuza almak yerine neden doğanın bize sunduklarından yararlanmıyorsunuz? Size bu konuda en iyiler listesini veriyoruz. Doğru gıdaları tüketmek, size yığınla para dökeceğiniz lüks krem veya serumların bile veremeyeceği sonuçları verebilir. Çünkü vücudunuzu doğru beslediğinizde sadece görünüşte değil, içten parlamaya başlarsınız. Yaşlanmaya karşı bir şeyler yapmakla ilgileniyorsanız, dikkate almanız gereken birkaç şey var: Öncelikle cildinizi dolgun ve nemli tutmak için her gün bol miktarda nemlendirmeniz gerekiyor. İkinci olarak, makyajınızı her zaman silmek, daha doğal ürünler kullanmak, o ürünleri sürerken de nazik olmak gibi cildinizi destekleyecek birkaç temel alışkanlık kazanmalısınız. Göz önünde bulundurulması gereken üçüncü önemli şey ise beslenmenize daha fazla kolajen artırıcı yiyecek eklemek. Çünkü bu madde cildinizi, saçınızı ve tırnaklarınızı eşi benzeri olmayan bir şekilde destekliyor. Gelin, parlak ve sağlıklı bir cilt elde etmek için en etkili kolajen artırıcı yiyecekleri birlikte keşfedelim. 1. Paça Çorbası ve Kemik Suyu Çevrenizde birinin kırığı, çatlağı olduğunda mutlaka duymuşsunuzdur; hemen “Sana bir paça çorbası pişirelim de…

Yatsan
Ayın Teması, İyi Hayat, Popüler Kültür, Sonbahar Dinginliğinde Uyuyalım Arkadaşlar

Kış Alerjisi Rehberi

Alerji sadece bahar aylarına özgü bir sağlık sorunu değil. Kışın da görülüyor ve kişilerin yaşam kalitesini olumsuz etkileyebiliyor. Peki nasıl anlarız, nasıl baş ederiz? Ülkemizde alanında kurulan ilk dernek olma özelliği taşıyan Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği’nden her şeyi öğrendik. Kışın Hangi Alerjiler Görülür ve Hayatı Nasıl Zorlaştırır?  Kış alerjilerinin çoğunluğu ev, okul gibi iç ortamlardadır. İnsanlar kışın özellikle yeterli havalandırma yapılmayan iç ortamlarda daha fazla zaman geçirdikleri için, kış alerjilerine bağlı yakınmalar daha sık görülür. Kış alerjilerinin en sık nedenleri ev tozları, ev tozu akarları, rutubet, evcil hayvan tüyü ve böceklerdir. Soğuk hava ve nemle birlikte özellikle ev içi atmosferinde, solunan havadaki artan küf, ev tozu akarı gibi alerjen iç ortam ısısını ve neminin artmasını çok sever ve hızla çoğalırlar. Buna bağlı olarak hem cilt hem de solunum yolu alerjileri gelişebilir. Kış aylarında atmosferin hava ısısının ciddi azalmasıyla birlikte, soğuk havaya temas sonrası ciltte, halk arasında kurdeşen olarak bilinen ürtiker şeklinde cilt alerjisi olabilir. Soğuk havanın solunum yolunu olumsuz etkileyip hasar oluşturması sonrası astım ve alerjik nezlesi olan hastaların yakınmaları artabilir….

Yatsan
Sonbahar Dinginliğinde Uyuyalım Arkadaşlar, Cinsel Sağlık, Sevgi Bağları, Yoga / Meditasyon

Yatak Odası Dostu 10 Afrodizyak Yiyecek

‘Afrodizyak’ kelimesini duymanın bile etkili bir yanı var. Sevebileceğiniz veya belki de hiç denemediğiniz yiyeceklerin, siz ve eşiniz/sevgiliniz için sessiz cinsel güçlendiriciler olabileceğini düşünmek en basit tabiriyle eğlenceli bir şey. Libido artırıcı yönleriyle şöhret kazanmalarının yanı sıra son derece leziz ve faydalı da olan bu yiyeceklere yakından baktık. Afiyet olsun! Özellikle koşturmacayla dolu modern dünyamızda libido azalması çok normal bir durum. Uyku eksikliği, kötü beslenme alışkanlıkları, yeteri kadar hareket edememek, egzersiz yapmamak ve teknoloji hepimizi insanlarla etkileşimden ve nihayetinde insan dokunuşunun temel zevklerinden uzaklaştırıyor. Her şeyden önce, yavaşlamayı ve hayatınıza sızan dikkat dağıtıcı unsurlardan uzaklaşıp kendinizle ve partnerinizle yeniden bağlantı kurmak için zaman ayırmayı ciddiye alarak uygulayın. Bu önemli yaşam tarzı değişikliklerinin yanı sıra cinsel iştahınızı artırmak için afrodizyakların ilgi çekici dünyasını da deneyebilirsiniz. Doğal takviyelerin gücüne inanın; bazı yiyecekler zihninizi ve vücudunuzu hızla havaya sokabilir. İşte libidonuzu harekete geçirebilecek 11 leziz, sağlıklı ve afrodizyak yiyecek… Nar Nar, çok sayıda tohumla dolu olduğundan çoğu zaman üreme ve bereketle ilişkilendirilen bir meyve. Yüzyıllar öncesinin sanat eserlerinde ve edebiyatta da romantik bir sembol olarak karşımıza çıkıyor….

Yatsan
Sonbahar Dinginliğinde Uyuyalım Arkadaşlar, İdeal Uyku, İyi Uyku

Uyku Döngüsü Nasıl Sıfırlanır?

Eylülü de dahil edip mevsimi uzatmalı yaşayanlar için bile yaz bitti. Yani artık iş, hayat ve tabii tüm bunların sihirli düzenleyicisi uyku döngümüzü yeniden rayına oturtma vakti. Eski ayarlarınıza dönebilmek için yapmanız gerekenleri anlatıyoruz. Hepimizin bir uyku döngüsü var ve aslında çoğumuz bozuluncaya kadar bunun farkında değiliz. Uyku, vücudumuzda günlük sirkadiyen ritmimiz tarafından düzenleniyor. Genlerimiz, hormonlarımız, sinirlerimiz, vücut sıcaklığımız da dahil olmak üzere buna katkıda bulunan birçok bileşen var. Tatil döneminin rahat tarzı, geç yatıp geç kalkmak, bütün gece uyumak, jet lag, uykusuzluk veya değişen iş ya da okul programları nedeniyle uyku düzeniniz bozulabiliyor. Ama şehir hayatına ve eski düzeninize geri döndüğünüzde fabrika ayarlarına dönmeniz de gerekiyor. Her gece normal şekilde uyumaya devam edebilmeniz için uyku programınızı sıfırlamanıza yardımcı olacak ipuçları burada… Davranışları Değiştirerek Döngüyü Sıfırlama Kendinize Yeteri Kadar Zaman Ayırın Uyku döngünüzün temeli, her gece yeterli miktarda uykudur. Ergenlik çağındakilerin gecede yaklaşık 9-10 saat, yetişkinlerin ise gecede 7-9 saat uykuya ihtiyacı var. Her gece bu kadar zamanınız yoksa önceliklerinizi buna göre değiştirmeyi düşünün. Çünkü bunu yapmazsanız üretkenliğiniz ve genel sağlığınız zarar görecektir. Tabii…

Yatsan
Ayın Teması, Her Şeye Yeniden Başlıyoruz, İdeal Uyku, İyi Uyku, Sonbahar Dinginliğinde Uyuyalım Arkadaşlar, Uyku Arkadaşlarım

Kaliteli Uykuya Kavuşma Rehberi

Uykunuzun kalitesi de miktarı kadar önemli. Sık sık uyanıyorsanız, çok farklı saatlerde uyuyorsanız veya bir türlü derin uykuya geçemiyorsanız her gece doğru miktarda uyumanın pek faydası olamaz. Kaliteli uykuyu yakalamak için gerekli ipuçlarıyla yanınızdayız. İyi Bir Uyku Hijyeni Oluşturun Düzenli Uyuma-Uyanma Saati Belirleyin  Her gün aynı saatlerde yatıp aynı saatlerde uyanmak en sağlıklı alışkanlıklardan biridir. Bu ritim, vücudunuzun uykuya hazırlanmasına yardımcı olur. İş, çocuklar veya şahsi sorumluluklarınızı hesap ederek kendi ritminizi belirleyebilirsiniz. Özellikle gece kuşları, hafta sonları daha uzun uyuma eğiliminde olabilir. Hafta sonları bile aynı uyanma saatini korumaya çalışın. Uykusuz kaldıysanız ya da hastaysanız birkaç gece daha fazla uyumak isteyebilirsiniz. Sorun yok ama uyku rutinlerinizi mümkün olan en kısa sürede yeniden oluşturmayı ihmal etmeyin. Doğal Uyku Programınızı Belirleyin Vücudunuzun doğal uyanma ve uyku anları vardır. Uykunuzun geldiği ve en uyanık hissettiğiniz zamanlara dikkat edin. Doğal bir uyku ritmi oluşturmak için bir veya iki haftayı alarmsız uyanarak geçirin. Uyandığınız her saati ve geceleri çok uykulu hissettiğiniz zamanları içeren bir günlük tutun. Alarmınız olmadan geçirdiğiniz birkaç günün ardından bu vakitlerin daha tutarlı hale geldiğini görebilirsiniz….