Annenizin arkadaşının gelini bebeği ne kadar ağlasa da kucağına almıyormuş… Ayakta sallamak yeniden modaymış… Gazı çıkmadığı için, siz stresli olduğunuz için, sokaktan simitçi geçtiği için tam dalacakken uyanmış… Ortada doğru-yanlış yüzlerce bilginin dolandığı ve ‘ağzı olanın konuştuğu’ o zor dönemdesiniz!
İşinizi kolaylaştırmak için buradayız. Yeni anne-babaların en sık yaptığı hataları listeliyoruz.

Yatsan

1. O mışıl mışıl uyuduğu ilk günlerin sonsuza kadar süreceğini sanmayın

Evet, maalesef! İlk günlerin ‘süt sarhoşluğu’yla daha memeyi emerken uykuya dalan meleği hep öyle kalmayabilir. İlk birkaç hafta, hatta birkaç ay bebeğiniz uyku karakterini net bir şekilde ortaya koymayabilir. Bazı bebekler gecenin erken saatlerinde kendiliğinden uyur. Ama bu, sonsuza kadar böyle süreceği anlamına gelmez. ‘Dördüncü ay uyku gerilemesi’ dönemindeyseniz ne demek istediğimizi gayet iyi anladınız. Mesela bu dönemde uykuya dalmadan önce emzirmek ya da bebeğinizi hafifçe sallamak her zaman işe yaramayabilir. Eğer uykuya dalmakta hiç sorun çıkarmayan bir bebeğiniz varsa ne güzel ama lütfen ortamlarda bunu söyleyerek böbürlenmekten de vazgeçin. Bebeğinizin bu olumlu özelliği, sizin her şeyi doğru yaptığınız anlamına gelmez ve etrafınızdaki yeni anneleri üzüp paniğe sevk etmekten başka işe de yaramaz.

2. Koltukta, kucağınızda bebeğiniz varken asla dalmayın

Göğsünüzün üstünde huzurla nefes alıp veren bir bebekle beraber uykuya dalmak, dünyanın en güzel hislerinden biri. Zaten yorgun olan pek çok yeni anne, bebeği kucağına yayılmış ya da yatakta onu emzirirken gevşeyerek uykuya teslim olabiliyor. Ama bu, hayati sonuçlara yol açabilecek çok ciddi bir hata! Çoğu anne bebeği düşürme veya boğma riski olduğu için yatakta birlikte uyumanın yanlış olduğunu biliyor, oysa koltuk çok daha tehlikeli. Yani bebeğinizle mutlaka şekerleme yapmak istiyorsanız her türlü güvenlik önlemini çok iyi aldığınızdan emin olarak yine yatağı tercih edin.

3. Bebeğinizin araba koltuğunda uyumasına izin vermeyin

Arabayla eve dönüyordunuz, bebeğiniz arkaya bağladığınız kendi koltuğunda uyuyakaldı. Bu çok iyi haber, onu arabadan o koltukla birlikte alıp eve götürürsünüz. Sonra da hiç kıpırdatmazsınız ki o uykusunu tamamlasın, siz de kendinize biraz zaman ayırabilin. Bir büyük yanlış daha! Bir bebeğin araba koltuğunda uyumasına izin vermek ciddi bir güvenlik riski. Çünkü bebeğin başı öne düşebilir ve bu da boğulmasına neden olabilir. Tasarımı nedeniyle, bebeğiniz bu koltukta sadece arabada her türlü emniyet önlemi alındıktan sonra ve kısa süreli uyuyabilir. Uzmanlar çoğunlukla hareketi kısıtlayarak gelişimsel engeller yarattığı ve düz kafa sendromuna (pozisyonel plagiosefali) neden olma riski nedeniyle, bebeğinizin araba koltuğunda geçirdiği zamanı 30 dakikayla sınırlı tutmanızı öneriyor. Tabii bu süz konusu olmadığının farkındayız. Ama doğruları söylemek de vazifemiz deyip çekiliyor, bu alandaki yeni gelişmeleri takipte bilmenizi istiyoruz.

4. Beşik ve yatak tamponlarını kullanmayın

Henüz Türkiye’de büyük yankı bulmadı ancak ABD’de pek çok uzman, ani bebek ölümü sendromuna neden olacağı gerekçesiyle bebek beşiği ve yataklarında kullanılan güvenlik tamponlarına karşı çıkıyor. Hatta bazı ABD eyaletlerinde satışı yasaklanmış durumda. Bazı bebekler özellikle yuvarlanmayı, sürünmeyi veya yürümeyi öğrenme aşamasındayken uykularında çok hareket ediyorlar. Ancak kafalarını yatak parmaklarına çarparak kendilerini ciddi şekilde yaralamaları düşük bir ihtimal. Bu ‘nefes alabilen’ tamponlar, küçük el ve ayakların parmaklıklardan sarkmasını önlemekte çok başarılı elbette ama uzmanlar dolanma ve boğulma riskinin de dikkate alınması gerektiğini söylüyor.