Yenidoğan bebek ve hem onun hem de ona bakanların uyku düzeni söz konusu olduğunda türkümüz belli: “Analar çeker yükü, kimsenin bilesi yok!” Ama bu dengeler yavaş yavaş değişiyor, babalar son yıllarda çocuk bakımında olması gerektiği gibi etkin rol üstleniyorlar. Bugün Babalar Günü, biz de bu vesileyle baba adaylarının ve yeni babaların uykularını kaçıran temel durumlara göz atıyoruz.

ACİLEN BİR RUTİN OLUŞTURUN

Henüz baba adayıysanız yani bebeğiniz daha dünyaya gelmediyse şanslısınız çünkü işleri yoluna koymak için hâlâ vaktiniz var. En iyi, en pratik ipuçlarından biri, bebek doğmadan çok önce bir uyku düzeni oluşturmaya başlamak. Çünkü aranıza katıldığında evin lideri kesinlikle o olacak. Doğumdan sonra, genellikle 3 ay gibi bir süre sonrasında çocuğun kendi uyku, yemek yeme ve uyanıklık rutinini oluşturmasını bekleyip ona uyum sağlamanız kolaylaşacak. Kontrolü tamamen ona bırakmayın ama çocuğunuzun liderliğini takip etmenin önemli olduğunu da unutmayın. Bebeğinizi yatmaya hazırlayan bir gece uyku ritüeli geliştirin. Çocuğunuzu uyuduktan sonra değil uykuluyken yatırıp ona kendini sakinleştirmeyi öğrenmesi için fırsat vermeyi ihmal etmeyin.

Yatsan

ONU GÜVENLE SARMALAYIN

Yeni babalar doğumhane hemşirelerinin, deneyimli büyükannelerin, ne kadar acemi olursa olsun annelerin çocuklarını ne kadar ustalıkla kucakladığını ve sardığını fark eder. Bezli ya da bezsiz, bu kundaklama eylemi yeni doğmuş bir bebek için süper rahatlatıcıdır. Vücutlarına uygulanan baskı onlara yaşamlarına güvenle başladıkları korunaklı ana rahmini hatırlatır ve kendilerini ani hareketlerle uyandırmaktan alıkoyar. Bebeğinizi sarmaktan korkmayın, doğuma zaman varsa şimdiden provalar yapın.

Yatsan

BEBEK BEZİNİ GÖRÜNCE KORKMAYIN

İlk bebek bezi değiştirme seansları kolay olmayabilir. Çünkü bir bebeğin dışkısı hele de ilk günlerde asla bir çocuğunkine ya da yetişkininkine benzemez. Mekonyum adı verilen ilk dışkı siyahtan yeşile uzanan alışılmadık renklerdedir. Bebek büyüdükçe, özellikle ilk aylarda, bezlerde sarı ve kahverenginin çeşitli tonlarında gezinen bir renk ve doku yelpazesi belirecektir. Sakın korkmayın, hepsi normal! Gerçekten endişelenmeniz gereken tek şey, bebek bezinde kırmızı renk görmektir.

Yatsan

BESLENME BİR AİLE ETKİNLİĞİDİR

Annesinin memesi ya da anne sütünün olamadığı durumlarda biberon… Yeni doğmuş bir bebeğin ağzında ne olursa olsun, yanında annesi kadar babasını da hissetmesi çok önemli. Erkekler eşlerine bebek beslenmesi konusunda kesinlikle yardımcı olabilirler. Biberon ve mama kapları devreye girdiğinde bu biraz daha kolaydır ama yeni babalar emziren anneye de sorun giderme, sakinleştirme, rahat bir ortam sağlama konusunda destek verebilirler. Biberon zamanı geldiğinde gece beslenmesini üstlenmek için de babalara büyük görev düşer. Bu zamanlar için en yararlı tavsiye, sessiz bir ortam yaratmanız, ışıkları loş ve etkileşimi minimumda tutmanız olacaktır. Tabii bebeği tekrar yatırmadan önce gazını çıkarmanız gerektiğini de unutmayın.

Yatsan

PEKİ AĞLAYINCA NE OLACAK?

Bir bebeğin ağlaması dünyanın en üzücü şeylerinden biri. Ama onlar için bu sadece size gönderdikleri bir uyarı ve maalesef her zaman aynı anlama gelmiyor. Ağlamayı durdurmanın bazı yolları var elbette. Sorunu anlamaya çalışırken bebeği yüzüstü veya yan pozisyonda olacak şekilde kollarınızda tutabilirsiniz. Aslında bir ‘beyaz gürültü’ türü olduğu için uzun sessizlik de işe yarayabilir. Ayrıca hafif sallanma veya kısa bir araba yolculuğunu da deneyebilirsiniz.