Anneler geceleri bebeklerinden ayrı yatmak istemiyor. Bazı uzmanlar da bunun kötü sonuçlar yaratacak kazalara yol açacağı konusunda uyarıyor. Ama herkesi memnun edecek bir formül var.

Yatsan

Annelerin yenidoğan bebekle beraber uyuması, daima hararetli tartışmalar doğuran bir konu. Karşı olanlar ABÖS’ü (Ani Bebek Ölümü Sendromu) artırdığını savunuyor. Destekçileri ise yapılmadığı takdirde anneyle çocuk arasında kuvvetli bağ kurma fırsatının kaçtığında ısrarlı.
Peki orta yolu yok mu? Tabii ki var. Öncelikle bazı doğru bilinen yanlışlara bakalım:

Beraber uyumak daima tehlikelidir: Hayır, böyle bir şey söz konusu değil. Üstelik bebeğin yakınlarında uyumanın, beşik ölümü riskini neredeyse yüzde 50 düşürdüğüne dair araştırmalar mevcut.
Hafif uyuyanlar için risk sıfırdır: Hayır, değildir. Bir kere, anneler çok yorulur ve hafif uyuma ihtimalleri düşüktür. Ayrıca hem sizin hem bebeğinizin iyi dinlenmeye ihtiyacı var. O nedenle, mümkünse hafif uyumayın zaten.
Bana bir şey olmaz: Bunu söylemek kolay değil ama maalesef sizin de başınıza gelebilir. O nedenle “Bir kereden bir şey olmaz” demeyin, “Sadece birkaç dakika” da demeyin ve yeni doğmuş bebeğinize sarılıp uymaktan kaçının. Amerikan Pediatri Akademisi’nin yayımladığı bir araştırma, ölen bebeklerin yüzde 69’unun o sırada anneleriyle aynı yatağı paylaştığını ortaya koydu.

Sakin olun, çözüm var

Ama hemen gözünüz dolmasın, sesiniz titremesin. Gecelerinizi de bebeğinizle paylaşmanızın yöntemleri var. Çünkü dünya üzerinde bunu yapmak isteyen anne-babaların sayısı artıyor ve bu yönde araştırmalara ağırlık veriliyor. Çünkü biliniyor ki bebeklerin dışarıdan gelen sinyallere, seslere, kokulara, uyarıcılara tepki vermeyi öğrenmesi gerekiyor ve geceler de bu öğrenme sürecine dahil. Onu bir odaya kapatıp tek başına bırakmak, bu önemli derslerden geri kalmasına sebep oluyor.
Çözüm formülü çok basit: Aynı odada, farklı yatakta yatmak.
Kendi yatağınızın yanına ya da odada başka bir noktaya bebeğinizin beşiğini yerleştirin. Özellikle ilk altı ay bunu yapmak aranızdaki bağı kuvvetlendiriyor. Böylece hem size sadece birkaç adım mesafede olacak hem de yan yana yatmaktan kaynaklanan riskler ortadan kalkacak. Herkes muhtaç olduğu uykuya kavuşurken, iletişiminiz de hiç kopmayacak.