iyiuykuiyihayat.com Yatsan’ın yaşam tarzı sitesidir
Şimdi Abone Ol
Trend Haberleri

Gastronomi

Yatsan
Ayın Teması, Gastronomi, İyi Hayat, Uyku Arkadaşlarım

Korkma, ye!

Yiyip içtiklerimizin uykumuzun kalitesi üzerindeki etkisini yabana atmak mümkün değil. Buradan bakınca beslenme tarzımızın da önemli bir uyku arkadaşı olduğunu söylemek mümkün. Peki bakalım mutfağınız uykunuz için iyi bir arkadaş mı? İşte korkmadan yiyebilecekleriniz listesi… Sağlıklı beslenmek hepimizin zorlanmadan başarabildiği bir şey değil. Hele de en sevdiğiniz yiyecekler arasında et, peynir, makarna veya yumurta varsa… Bunların yasaklanacağını düşündüğünüzde kendinizi mahrum hissedip can sıkıcı bir döngüye girmeniz çok mümkün. Aslında durum bu kadar korkutucu değil. Çünkü alerjiniz, intoleransınız veya yemenizi engelleyen tıbbi bir sorununuz yoksa bu gıdalara beslenmenizde yer vermemeniz için hiçbir neden yok. Önemli olan, en yüksek kalitede ürünlerden seçip makul miktarlarda almak. Sağlıklı bir yaşam tarzı sürerken bu gıdaların da tadını çıkarmak için gerekli olan akıllı seçim rehberiyle yanınızdayız. Et ve Süt Ürünleri  Gerçekleri bilin: Et ve süt ürünleri, doymuş yağ ve kolesterol içerikleri nedeniyle onlarca yıl kötülendi. Gerçek durumu özetleyelim: Bazı doymuş yağlar kan kolesterolünü yükseltebilir, bu da kalp hastalığı ve felç riskini artırır. Bununla birlikte, et ve süt ürünlerindeki diyet kolesterolü çoğu insanın kan kolesterol seviyelerine büyük bir katkıda bulunmaz. Hem…

Yatsan
Ayın Teması, Gastronomi, İyi Hayat, Şehre Dönüş / Küçük Kaçamaklar

Enerjiye İhtiyacı Olan Bu Yazıyı Okusun!

Şehir hayatının daha çok enerji istediği hepimizin malumu. Bu şehre dönüş ayında, sizi daha aktif tutmada önemli bir oyuncu olan B12 vitamininin katkısını yabana atmayın. Hangi gıdaların doğal olarak B12 alımınızı artırabileceğini öğrenebilmek için de aşağıya buyurun… B12 ya da kısaca ‘enerji vitamini’… Sadece kanınızı ve sinir hücrelerinizi sağlıklı tutmada önemli bir yer tutmuyor, aynı zamanda DNA yapımında da rol oynuyor; bu da kelimenin tam anlamıyla vücudunuzun her bir hücresini oluşturan yapının bir parçası olduğu anlamına geliyor. Bilimsel çalışmalar da B12 vitamininin, sporcuların kas kütlesi oluşturmasına ve dayanıklılığı artırmasına, kas yorgunluğunu azaltmasına, kırmızı kan hücrelerinin üretimini artırmasına ve iyileşmeyi hızlandırmasına yardımcı olduğunu söylüyor. “Sorun değil, bir takviye mağazasından alacağım ilaçlar yardımcı olur” diye düşünüyor olabilirsiniz ama bu çok hassas bir konu. Uygun fiyata bol bol enerji çığırtkanlığı yapan B12 vitamini karışımları yerine beslenmenizi düzenleyerek doğal bir yolla sonuç alabilirsiniz. Elbette özel durumlarınız ve ihtiyaçlarınız varsa daima bir doktora danışmayı da ihmal etmeyin. Size önereceğimiz B12 vitamini yönünden zengin dört gıda, önerilen günlük B12 vitamini alımının (yetişkinler için günde 2.4 mikrogram) yüzde 20 veya daha…

Yatsan
Ayın Teması, Doğaya Dönüş, Doğaya ve Doğala Dönüş, Gastronomi, İyi Hayat

Doğalı Sofrasına Taşıyan Kazanır

Astım, egzama, besin alerjileri gibi kronik hastalıkların görülme sıklığı giderek artıyor. Üstelik hastaların yaşı da düşüş seyrinde. Bu artışta en çok doğal hayatı terk etmemizin payı var. Özellikle çocuklarımızı korumak için neler yapabileceğimizi öğrenerek gidişatı tersine çevirebiliriz. Son yıllarda çocukluk çağında astım, egzama ve besin alerjileri gibi kronik hastalıkların görülme sıklığı arttı. Bu artıştan çevresel etmenler, modern yaşam tarzı ve beslenmedeki değişiklikler sorumlu tutuluyor. Hazır ve işlenmiş besinlerin yüksek oranda tüketimine dayanan Batı tipi beslenme modelinin, çocuklarda astım sıklığını artırdığını belirten Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği üyesi Doç. Dr. Betül Karaatmaca, buna karşın Akdeniz tipi beslenmenin astımdan koruduğunu vurguluyor. Gelin, filmi başa saralım… Bağırsaklarımızda bizimle dost olarak yaşayan, bağışıklık sistemimize omuz veren mikrobiyotamız, yaşamın ilk yıllarında anne sütüyle beslenmeyle zenginleşerek gelişmeye başlıyor.  Bağırsakları adeta bir kale duvarı gibi mikroplardan ve alerjenlerden koruyan mikrobiyotamız; besinlerin sindirimi, vitaminlerin sentezi, bağışıklık sisteminin düzenlenmesi, zararlı mikropların dışlanması, toksinlerin ve kanserojenlerin uzaklaştırılması gibi görevleri yerine getiriyor. Modern yaşam tarzının vazgeçilmezi haline gelen işlenmiş ve hazır gıdalar ise bağırsak mikrobiyotasını olumsuz yönde etkileyerek çocuklarda alerjik hastalıkların artışına sebep…

Yatsan
Ayın Teması, Gastronomi, İyi Hayat, Mart: Uyku Ayı Sakin Kalma Rehberi, Sakinleştiren Yiyecekler

Sakinleşmeye Yardımcı 5 Yiyecek

Anksiyete, diğer adıyla kaygı bozukluğu, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 7’sini etkileyen, en yaygın psikolojik rahatsızlıklardan biri. Günlük yaşamı da olumsuz etkileyen sürekli gerginlik, endişe ve sinirlilik duygularıyla kendini gösteriyor. Tedavi için elbette profesyonel yardım almak şart. Ama bilimsel olarak kaygıyı hafifletmede destek verebileceği kanıtlanmış bazı yiyecek ve içecekler de var. Somon  İçeriğindeki D vitamini ve Omega-3 yağ asitlerini çok duymuşsunuzdur zaten. Ayrıca eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asit (DHA) dahil olmak üzere beyin sağlığını destekleyen başka besinler de içeriyor. İşte bu besinler, sakinleştirici ve rahatlatıcı özelliklere sahip olabilen nörotransmitter dopamin ve serotonini düzenlemeye yardımcı olabiliyor. Özellikle EPA ve DHA açısından zengin bir diyetin, daha düşük kaygı oranlarıyla ilişkili olduğu biliniyor. Bu yağ asitlerinin enflamasyonu azaltabileceğine ve kaygılı kişilerde yaygın olan beyin hücresi işlev bozukluğunu önleyebileceğine inanılıyor. 2020’de yapılan bir çalışma, D vitamini takviyesinin daha düşük negatif duygudurum bozukluğu oranlarıyla ilişkili olduğunu gösteriyor. Başka bir çalışmada beş ay boyunca haftada üç kez Atlantik somonu yiyen erkeklerin tavuk, domuz veya sığır eti yiyenlere göre daha az kaygı bildirdiği, ayrıca kalp atış hızı ve bu hızın değişkenliği…

Yatsan
İyi Hayat, Gastronomi

Kış Savar Bitkiler

Bağışıklığı güçlendirmek, soğuk algınlığından kurtulmak, grip ve nezleden korunmak, boğazı yatıştırmak, öksürüğü kesmek… Kışın pek çok günü bu çözümleri aramakla geçiyor. Çözüm doğa eczanesinde, yeter ki hangi bitkiden nasıl yararlanacağımızı bilelim. Kış aylarında bağışıklığı güçlendirmek ya da soğuk algınlığı, grip ve öksürükte tedaviyi desteklemek için kullanılan bitki çaylarının pek çok faydası bulunuyor. Ama her bitki her soruna iyi gelecek diye bir şey yok elbette. Bu noktada hangisini ne zaman ve nasıl kullanacağımızı bilmek büyük önem taşıyor. Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Program Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Kaman’dan doğruları öğrendik. Ekinezya soğuk algınlığı, grip ve nezleden koruyor  Soğuk algınlığı ve grip gibi durumlarından korunmak için bağışıklık sisteminin desteklenmesi ilk akla gelen önlem. Dr. Tuğba Kaman, “Kış hastalıkları için bağışıklığı güçlendiren, soğuk algınlığını tedavi etmeye yardımcı, vücudu toksinlerden arındıran, sindirimi kolaylaştıran, rahatlatıcı veya yatıştırıcı pek çok bitki doğada mevcut. Örneğin soğuk algınlığı, grip ve nezleden korunmak için ekinezya ilk akla gelen bitkilerden. İçinde bulunan polisakarit, glikoprotein bileşenleri, flavonoitler ve kafeik asit türevleri gibi bileşenlerin bağışıklık sistemi üzerinde rolü olduğu…

Yatsan
İyi Hayat, Ayın Teması, Doğaya ve Doğala Dönüş, Gastronomi, Lagom Hygge Sade ve Mutlu Bir Yaşam

Pancar diye yazılır, mucize diye okunur

Girdiği yemeğin, mezenin, salatanın hem rengini hem de tadını benzersiz hale getiriyor. Turşusu, fırınlanmışı, cipsi, çorbasıyla da tek başına sofranın yıldızı olabilmek gibi bir özelliğe sahip. Bir de faydalarını bilirseniz kendisinden asla vazgeçemezsiniz. O halde şöyle buyurun… Mevsimin en renkli lezzetlerinden kırmızı pancar, hem besleyici hem de çok sağlıklı bir besin. Üstelik çiğ, pişirerek ya da turşulayarak çeşitli şekillerde hemen hemen her öğünde yer verebilmek mümkün. Yemeklerde, mezelerde, salatalarda ya da tek başına hem rengi hem de tadıyla kısa sürede fark yaratıyor. Peki faydaları neler? Memorial Antalya Hastanesi’nden Dyt. Berna Ertuğ’dan öğrendik. Ispanak ailesinin en renklisi Kış sebzelerinin baş tacı kırmızı pancar, ıspanak ailesinden bir kök sebze. Şeker pancarıyla aynı aileden geliyor ancak beslenme değeri açısından farklı. Şeker pancarı beyaz oluyor ve üreticiler bunları şeker çıkarmak, işlenmiş gıdaları tatlandırmak için kullanma eğiliminde. Kırmızı pancarın ise kök veya yaprakları salata, çorba ve turşularda sıklıkla tercih edildiği gibi doğal renklendirici olarak da kullanılıyor. Kırmızı pancar, betalain denilen ve pancar kökünde bulunan bir pigment içeriyor. Bu pigment bitkilere tat ve renklerini vererek, bitkilerin bağışıklık sistemini oluşturuyor. Kırmızı…

Yatsan
İyi Hayat, Ayın Teması, Doğaya ve Doğala Dönüş, Gastronomi, Lagom Hygge Sade ve Mutlu Bir Yaşam, Sağlıklı Yaşam Merkezi

Bağışıklığı güçlendiren 8 besin

Mevsim kış, kime sorsak hasta. Üst solunum yolu hastalıklarının sık görüldüğü bu dönemlerde güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak büyük fark yaratıyor. Bunun için neler yapabileceğimizi beslenme ve diyet uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman’dan öğrendik. Güçlü bağışıklık sistemi, kışı az hasarla atlatabilmenin en önemli ayağı. Bağışıklık sistemini güçlendirebilmek içinse yeterli ve dengeli beslenme, kilit bir noktada bulunuyor. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, bu ilişkiyi, “Çünkü vücutta mikro veya makro besin öğeleri bir sinerji içerisinde çalışıyorlar. Herhangi birinin eksikliği bağışıklık sisteminin optimal şekilde çalışmasını önleyebiliyor. Faydalı olduğunu düşündüğümüz herhangi bir besin ya da besin grubunu fazlaca tüketmek yerine; karbonhidrat, protein ve yağ gibi makro besin gruplarıyla vitamin ve mineraller gibi mikro besin öğelerini alabilmek için çeşitli meyve-sebzeleri tüketmek çok daha faydalı olacaktır” diyerek açıklıyor. Peki doğru besin seçimlerini nasıl yapacağız? İşte Ozman’ın kışın soframızda düzenli bulundurmamız gereken 8 besin listesi ve onlarla ilgili önerileri… Nar: Kabuğunu sakın atmayın Nar içeriğindeki antosiyaninle en güçlü antioksidan özelliğe sahip meyvelerden. Zengin C, E, K vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, potasyum ve magnezyum gibi…

Yatsan
İyi Hayat, Doğaya ve Doğala Dönüş, Gastronomi

Yeme farkındalığı nedir, nasıl uygulanır?

Muhtemelen son birkaç saat içinde bir şeyler yediniz. Ve yine muhtemelen şu an tokluk hissetmeyi bırakın, yediklerinizin hepsini hatırlamıyorsunuz bile. Çünkü yerken aynı anda çalışıyor, araba kullanıyor, okuyor, televizyon izliyor veya bir elektronik cihazla uğraşıyordunuz. İşte obeziteye ve eşlik ettiği pek çok hastalığa giden yol, bu taşlarla döşeli. ‘Mindful eating’ yani yeme farkındalığıyla bunlara son verip sağlıklı beslenmenin anahtarını ele geçirebilirsiniz.