Yemek büyülü bir şey. Hele iyisi, sadece mideyi değil, gözü ve gönlü de mükemmel doyuruyor.
Artık bu uğurda yol yapmaktan çekinmeyenler için de kaynak bol üstelik. Hazır tatil aylarına da girmişken
gastronominin rehberliğinde unutulmaz gezilere çıkabilirsiniz. Ömür Akkor’un dört dörtlük atlasından başladık, Laz mutfağının ve peynirin peşinde Türkiye’yi baştan başa turladık.

HER YERE GİDECEĞİZ SENİNLE, İLLE DE BİZ GİDECEK…

Yatsan

Türkiye Gastronomi Atlası / Ömür Akkor / Ketebe 

Şef, seyyah ve araştırmacı Ömür Akkor’un Türkiye’yi karış karış keşfe çıkışının 25’inci yılındayız. Akkor, önüne rengârenk kalemler, silgiler, kâğıtlar alıp Türkiye’nin lezzet rotalarını elleriyle, tek tek çizmiş. Şefin takipçisiyseniz zaten çoktandır bildiğiniz ve muhtemelen hastası olduğunuz nefis yol haritaları bunlar. Ve ne mutlu ki artık bir kitapta bir araya gelerek ölümsüzleştiler. Kitabın sayfaları arasında dolaşırken tat ve koku hafızanızın derinliklerine uzanan bir yolculuğa çıkacaksınız. Belki çocukluğunuzda ailenizle yediğiniz pidenin kokusu, belki de komşunuzun memleketten getirip size ikram ettiği o tulum peynirinin lezzeti geçmişten bugüne gelecek. Neticede hünerli bir el, meraklı bir göz, zevk sahibi bir zihin Türkiye’yi coşkuyla adımlayıp kaydetmiş bulunuyor. Eşlik etmek isteyen herkes için geriye sadece atlasın ilk sayfasını çevirmek kalıyor.

HAMURUNDA ‘YÜREK’ VAR

Yatsan

Paponi-Laz Mutfağı / Paluri Arzu Kal Demirçi / Fenomenler Kitap

Şef Paluri Arzu Kal Demirçi, ‘Paponi’yle bir ilki gerçekleştirirken, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan yemek kültürümüz için de ciddi bir kazanım sağlıyor. Laz mutfak kültürünün, geleneksel mutfağımızın yazıya aktarılması, bir kitap haline getirilmesi bizlere sunduğu imkânlarla da önemli. Paponi, Batumlu Lazların çok ince elenmiş mısır unuyla yaptığı Laz böreğinin adı. Geçmişte böreklik un elde etmek için mısır unu ipek elekle elenirmiş ve bu una Türkçede ‘yürek unu’ anlamına gelen ‘guri mçveri’ denirmiş. Lezzeti asırları aşıp sayfalardan taşarak iştahımızı açan bu yemeklere iyi bakın, sonra da imkânınız varsa bavulunuzu hazırlayıp o topraklara doğru bir yolculuğa çıkın.

BALIKESİR YOLCUSU KALMASIN!

Yatsan

50 Peynirli Şehir Balıkesir / Neşe Aksoy Biber, Berrin Bal Onur / Balıkesir Tarım Ürünleri Yayınları 

Bu çok özel kitabın yazarları Neşe Aksoy Biber ve Berrin Bal Onur, bir dergi grubunun reklam bölümünde çalışırken tanıştılar. Arkadaşlıklarını önce 2000’de Antre Gourmet’yi açarak ortaklığa, oradan da peynir aşkı peşinde bir yoldaşlığa çevirdiler. 30 metrekarelik dükkânlarında önce yöresel-geleneksel peynirlere yer verme gayreti filizlendi, sonra Türk peynirlerini dünyada bir değere dönüştürme ideali doğdu, nihayet bu idealin peşinde sınırları aşıp 50 bin km yol yaptılar. Bu olağanüstü çaba iki meyve daha verdi. 2015’te yazdıkları ‘Peynir Aşkına’, Türkiye’nin yedi bölgesinden 52 peyniri kayıt altına aldı. 2018’de çıkardıkları ‘50 Peynirli Şehir Balıkesir’ ise dünyanın en büyük yemek kitapları yarışması ‘Gourmand World Cookbook Awards 2019’un peynir ve süt kategorisinde Almanya, Kanada ve Fransa’nın da bulunduğu 12 finalist arasından ‘dünyanın en iyisi’ seçildi. Tarihten gelen birikimini günümüze taşıyan Balıkesir, köklü bir peynir geçmişine sahip. Bu kitap da her yöresinde ayrı bir kültür ve geleneği yansıtan Balıkesir’in peynir çeşitliliğini kayıt altına almak, bu değerli mirası gelecek nesillere taşımak amacıyla yazılmış. Kentin birbirinden güzel 20 ilçesinin dağlarında, köylerinde, mandıralarında üreticilerle buluşulan bu kitabı okuduktan sonra Balıkesir’e bambaşka bir gözle bakacağınız kesin.

BUGÜN NEREYE DEMİRLEYELİM?

Yatsan

Deniz Tutkunlarına Tekne Sofraları / Deniz Gürsoy / Oğlak Yayınları 

9 kahvaltılık, 10 soğuk çorba, 12 sıcak çorba, 13 ekmek üstü, 19 salata, 40 soğuk meze, 10 zeytinyağlı, 27 sıcak meze, 5 makarna, 8 makarna sosu, 13 pilav, 12 yumurtalı yemek, 9 sebze yemeği, 24 et yemeği, 4 tavuk yemeği, 30 balık yemeği, 15 tatlı, 11 serinletici içki ve 24 içki… Hepsi denenmiş, teknede kolaylıkla hazırlayabileceğiniz tam 295 tarif… Tekne yaşantısı bazıları için bir kaçış, bazıları için yepyeni ve renkli bir hayata varış. O hayatın gerisindeki nedenler ne olursa olsun; deniz, tekneye vuran her dalganın yontuşuyla insanı kendi kalıbına sokan bir hayat öğretmeni. Elimizdeki kitap, yeme-içme konusunda denizde yaşamı kolaylaştırmak amacıyla kaleme alınmış. İçinde uzun gemi yolculuklarına ya da ticari gemilerle yapılan yolculuklara uygun tarifler yok. Ama ülkemiz kıyılarında gezinti amacıyla seyir yapan yelkenli, motoryat, gulet, tırhandil, aynakıç; türü ne olursa olsun, aile tipi teknelerdeki yaşamın, yiyecek-içecek sorununa yardımcı olacak her şey var. Size tekne sofranızda oturup ılık rüzgârın eşliğinde bu lezzetleri tatmak kalacak. 

SİZİN ORALARIN NESİ MEŞHUR?

Yatsan

Türk Mutfağında Coğrafi İşaretli Lezzetler / Nobel Akademik Yayıncılık 

Coğrafi işaretleme, gastronomi dünyasında son dönemin en önemli başlıklarından biri. Editörlüğünü Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Işkın’ın yaptığı bu kitap bu yüzden de epey önemli. Kitapta önce coğrafi işaretin ne olduğu anlatılıyor, sonra da Türkiye’de coğrafi işarete sahip yiyecek ve içecekler tek bir kaynakta toplanıyor: Akdeniz, Doğu Anadolu, Ege, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu, Karadeniz ve Ege bölgelerine ait coğrafi işaretli yiyecek ve içecekleri bölümler halinde buralarda bulabileceksiniz. Akademik bir yayın olması korkutmasın; eğer konuyla yakından ilgileniyorsanız okur okumaz yiyeceklerin peşinde bir Türkiye turuna çıkmayı ciddi ciddi düşüneceksiniz.

Bu da ilginizi çekebilir: Üzüm tadında bir gezi: Urla Bağ Rotası