İnsan vücudu en çok saat kaçta yorgun olur? Ne kadar yükseğe çıkarsak uyumakta zorlanırız? ‘Kendi kendinin emziği’ ne demektir? Bu 17 maddeyi, arkadaşlarınızla yapacağınız uyku sohbetlerinde tepe tepe kullanın…

Yatsan

  1. İnsan bilinçli olarak uyumayı erteleyen tek memelidir.
  2. İrtifa arttıkça uyku bozukluğu da artar. Araştırmalar genellikle 4 bin metre yükseklikten itibaren uyku problemlerinin arttığını çünkü solunum sistemimizin azalan oksijen seviyesine adapte olmak için bazı değişiklikler yapmaya çalıştığını gösteriyor. Çoğu insanda bu adaptasyon süreci dört-beş hafta alır.
  3. Genellikle düzenli spor uykuya dalmayı ve sağlıklı uyumayı kolaylaştırır. Ancak düzensiz ve yatmadan hemen önce yapılan egzersiz tam tersi etki yaratır.
  4. Yalnız yaşayan kişilerde insomnia daha sık görülür.
  5. Vücuttaki uyuma isteğini azaltan kafein dünyanın en popüler uyarıcı maddesidir. Tüm dünyada insanlar günlük olarak kahve, çay, kakao, çikolata, meşrubat ve ilaçlar aracılığıyla kafein tüketir.
  6. Genellikle sağlıklı yetişkinler normal hayatlarını sürdürebilmek ve performans gösterebilmek için günde 8-9 saat uykuya ihtiyaç duyar.
  7. Günün iki saatinde kendimizi doğal şekilde yorgun hissederiz: Sabah 02.00 ve öğleden sonra 14.00 civarı.
  8. Uyku da en az yemek ve egzersiz kadar önemlidir.
  9. Vücut vardiyalı çalışmaya asla alışmaz! Araştırmalara göre vardiyalı işçilerin kalp damar ve sindirim sistemi hastalıklarına yakalanma riski daha yüksek.
  10. Yenidoğanlar düzensiz bir şekilde günde 14-17 saat uyur. Aralıksız en fazla 3 saat uyanık kalırlar.
  11. Küçük çocuklar uykulu ama tam dalmamışken yatağa götürülürse ‘kendi kendinin emziği’ olur. Yani yatma zamanı bağımsız olarak uyurlar, gece uyanırlarsa tek başlarına tekrar dalarlar.
  12. Bazı yetişkinler ve çocuklar şekerleme yapmaya doğal olarak ihtiyaç duyar. Ama gün içinde kestiren gençler için çoğunlukla tek sebep vardır: Gece yeterince uyumamaları.
  13. Uyku kesilmesinin dünya çapındaki bir numaralı sebebi horlamadır.
  14. Bilim insanları hayvanların insanlar gibi rüya görüp görmediğini hâlâ kesin olarak bilmemektedir.
  15. Bazı araştırmalara göre melatonin uykuya dalma süresini kısaltır ve gece uyanmalarını azaltır. Ama toplam uyuma süresine etkisi yoktur. Bazı araştırmalar ise melatonin ve uyku arasında doğrudan bir ilişki olmadığını savunur.
  16. Yeterince uyumayan kişilerin yeme isteği artar. Bunun sebebi, vücutta iştahı dengeleyen leptin maddesinin düşmesidir.
  17. İnsomnia ihtimali yaşla beraber artar. Yine de uyku problemleri çoğu zaman başka bir hastalıkla bağlantılıdır.