Şu sıralar durduk yerde bulantı, baş dönmesi gibi sorunlar yaşıyorsanız sebebi siz olabilirsiniz. Çünkü yaz aylarında sıcaklığın artmasıyla birlikte vücut çok fazla sıvı kaybedebiliyor. Bu sıvı yerine konmadığında da pek çok sağlık problemi meydana gelebiliyor. İç hastalıkları uzmanı Dr. Hayriye Belma Siber, düzenli ve yeterli su tüketimiyle ilgili uyarılarına kulak verelim.
Dünya Sağlık Örgütü özellikle kadınların günde en az 14 bardak su içmelerini öneriyor. Yeterli ve düzenli miktarda su tüketimi bağışıklık, böbrekler, kalp ve karaciğer başta olmak üzere bütün organlar için hayati önem taşıyor. Medicana Çamlıca İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Hayriye Belma Siber, “Az su içilmesi ciddi birçok hastalıktan kilo alımına kadar pek çok olumsuz tabloya neden olabilir. Ayrıca bebek ve çocuklar sıvı ihtiyaçlarını kendileri göremeyecekleri için, ailelerin bu konuda dikkatli olması gerekir” diyor. İşte Dr. Siber’in su tüketiminin önemi hakkındaki uyarıları…
Hayati Önemi Var
Su, insan yaşamı için hayati öneme sahip. Bütün biyolojik yaşamı ve faaliyetleri ayakta tutuyor. Biyolojik bir çözücü olan su, vitamin ve minerallerin vücutta taşınmasını ve çözülmesini sağlıyor. Düzenli ve yeterli su tüketilmemesi, başta böbrekler olmak üzere kalp, karaciğer gibi organlarda hayati olumsuzluklara yol açabiliyor; vücut ısısında dengesizlikler, ciltte kuruluk, hazımsızlık, baş ağrısı ve unutkanlığa neden olabiliyor.
Başka İçecek Suyun Yerini Tutmaz
Hayati fonksiyonların sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için yeterli miktarda, yani günde 2-2.5 litre su tüketmek, vücudun su ihtiyacını karşılar. Suyun tadını sevmeyenler ya da mide bulantısı yaşayanlar, meyve dilimleri, salatalık, elma, tarçın veya havuç, kereviz gibi sebzelerle tatlandırabilir. Çay, kahve gibi içecekler vücuttan su atımını artırdığı için suyun yerine konmamalıdır. Susama hissi yanında, idrar rengi de su dengemiz hakkında bilgi verir. İdrar miktarı azalıp rengi koyulaştıkça ve susama hissi beklenmeden su içilmeli. Uyanınca bir bardak, her idrar sonrası bir bardak su tüketilmeli. Egzersiz yaparken, sıcakta çalışırken, uzun-hareketsiz yolculuklarda su tüketimi artırılmalı.
Sağlıklı Böbrekler İçin Olmazsa Olmaz
Yeterli su tüketmemenin en önemli etkisi böbrekler üzerinde görülür. Vücutta oluşan üre, kreatin, ürik asit gibi zararlı maddelerin seyreltilip vücuttan atılabilmesi için su tüketimi hayati önem taşır. Ayrıca yeterli su miktarının olmaması idrar akımını yavaşlattığı için, idrar yolu iltihapları ve böbrek taşları, ilerleyen durumlarda ise böbrek yetmezlikleri oluşabilir.
Kalp Hastalıklarına Karşı Su Kalkanı
Kalp hastalıkları, özellikle de kalp krizleri suyla yakından ilişkilidir. Araştırmalarda günlük su tüketimine dikkat edenlerle etmeyenler arasında, kalp krizi bakımından belirgin bir fark olduğu ortaya çıkmıştır. Susuz kalan vücutta kan koyulaşır, pıhtılaşma eğilimi artar; buna bağlı olarak tansiyon dengesizlikleri, çarpıntı, ritim bozukluğu ve kalp yetersizlikleri görülebilir. Ayrıca kalbin fonksiyonlarını yeterince yerine getirememesi, karaciğer ve akciğerde de olumsuz sonuçlar doğurabilir.
Bulaşıcı Hastalıklara Karşı da Çare Su
Günlük olarak vücut, besin hijyeni bakımından da su hayatımızda önemli bir yer tutar. Sadece elleri su ve sabunla temizlemek bile birçok bulaşıcı hastalığa karşı kalkan oluşturuyor. Su tüketiminin ve su kaynaklarının kısıtlı olduğu ülkelerde ishal, tifo grip gibi birçok bulaşıcı hastalık görülüyor ve ölümcül sonuçlar doğurabiliyor.
Yeterli Su Alınmazsa Neler Olabilir?
- Unutkanlık ve konsantrasyon bozukluğu
- Baş ağrısı
- Kabızlık
- Saç dökülmesi ve kepeklenme
- Emziren kadınlarda süt azlığı
- Kas krampları