iyiuykuiyihayat.com Yatsan’ın yaşam tarzı sitesidir
Şimdi Abone Ol
Trend Haberleri

İkigai – Yaşlanırken genç kalma sanatı

Yatsan
İyi Hayat, Ayın Teması, İkigai - Yaşlanırken genç kalma sanatı, Popüler Kültür

Hipertansiyona Karşı 7 Etkili Öneri

Sağlıksız beslenme, hareketsizlik, fazla kilo, stres ve zararlı yaşam alışkanlıkları derken son yıllarda hipertansiyon hastalarının sayısı hızla artıyor. Daha da kötüsü, çoğu kişinin hastalığının farkında bile olmaması. Pek çok sağlık sorununda olduğu gibi, iyi uykunun da çözümde Size 7 etkili önlemi anlatıyoruz. Türkiye’de her üç kişiden biri hipertansiyon hastalığıyla karşı karşıya. Sağlıksız beslenme, hareketsizlik, fazla kilo, stres ve zararlı yaşam alışkanlıkları son yıllarda bu hastaların sayısının hızla artmasına neden oluyor. Acıbadem Altunizade Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Alper Özkan, “Oldukça yüksek olan bu orandan daha da kötüsü ise; yarıya yakın tansiyon hastasının maalesef hastalığının farkında bile olmaması. Sinsice ilerlediğinden ‘sessiz katil’ diye de anılan hipertansiyon, başta kalp damarları olmak üzere tüm vücutta büyük tahribata yol açıyor” diyor. Peki hipertansiyonu kontrol altında tutmak için tek yöntem, düzenli ilaç kullanımı mı? Prof. Dr. Özkan, tek yolun bu olmadığını, yaşam tarzında yapılacak birkaç basit değişikliğin kan basıncını kontrol altına almaya katkı sağlayacağını söylüyor. İşte hipertansiyona karşı 7 etkili önlem ve uzmanından önemli uyarılar, öneriler… Yeterli ve Kaliteli Uyuyun  Bilimsel çalışmalar, uykusuzluk problemi olan kişilerin kan basıncı kontrolünün…

Yatsan
İyi Hayat, Ayın Teması, Güncel Kültür, İkigai - Yaşlanırken genç kalma sanatı

Yaz Alerjileri Tatilinizi Kabusa Çevirmesin

Yaz tatili tüm yılın yorgunluğunu attığımız, güneşin, denizin tadını çıkarmak için can attığımız zamanlar. Ama bazen tam da tatil neşemizin yükseldiği zamanlarda yaşadığımız yaz alerjileri, tatilimizi bir kabusa çevirebiliyor. Alabileceğiniz önlemleri öğrenmeye ne dersiniz? Yaz mevsimi alerjileri sıcak havayla birlikte yaşam kalitesini son derece kötü etkileyebilir, hatta hayatı tehdit edebilir. Aralarında ilk akla gelenler alerjik rinit (alerjik nezle, saman nezlesi) ve alerjik konjonktivit (göz nezlesi) yer alıyor. Ayrıca polen duyarlığı olan astım hastalarında bu dönemde hastalıklarına dair şikayetler de kötüleşebiliyor. Dahası da var: Soğuk havuza ve denize girmeye bağlı soğuk alerjileri, vücut ısısı artışına bağlı görülebilen kolinerjik ürtiker (ter alerjisi), havuz kloruna bağlı kontakt dermatit (temas dermatiti), fotokontakt dermatit, ısı ve UV ışınlarıyla ilgili cilt alerjileri (solar ürtiker, sıcak ürtikeri), arı ve böcek sokmalarına bağlı alerjiler… Yani liste uzun. Ancak bu alerjilere yönelik bilgi, hazırlık ve tedaviyle yaz dönemini sorunlu hale gelmekten çıkarabilirsiniz. Peki ama nasıl? Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İnsu Yılmaz anlattı: Alerjik Rinit / Alerjik Konjoktivit / Alerjik Astım  Özellikle çimen ve hububat polenlerine…

Yatsan
Ayın Teması, Bahar Uykusu, İdeal Uyku, İkigai - Yaşlanırken genç kalma sanatı, İyi Uyku, Sonbahar Dinginliğinde Uyuyalım Arkadaşlar, Uyku Arkadaşlarım...

Kaçan Uykuyu Geri Getirmenin 10 Yolu

Bazı geceler sabaha karşı uykunuz bölünebilir. Özellikle bu sıcak havalarda normaldir de… Ama tekrar dalmak çok zorlayıcı, bezdirici olabilir. Bu basit adımları izleyerek işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Gecenin ortasında zaman farklı akar. Uykunuz kaçtığı an saatler geçti zannedersiniz, sonra bir bakarsınız ki sadece beş dakika olmuş. Tekrar uykuya dönemedikçe canınız sıkılır, canınız sıkıldıkça uykunuz kaçar; fena bir döngüye girip sabahı sabah edersiniz. Uykunuzu alamayınca ertesi günün nasıl geçeceğini hesaba katmıyoruz bile… O an öyle hissetmeseniz de sabaha karşı uyanmak tamamen normal bir durumdur. Oxford Üniversitesi’nden sirkadiyen nörobilim profesörü Russell Foster, “İnsanın doğal uyku döngüsü sekiz saatlik kesintisiz bir zaman dilimi değildir” diyor. Yine de tekrar uyuyup uyuyamayacağınız da dahil olmak üzere her konuda endişelenerek uyanık kalmak hiç hoş değil; hele de sık sık oluyorsa. İşte sorunu nasıl aşacağınıza dair uzman tavsiyeleri…  1. Gülümseyin  İngiliz uyku tıbbı danışmanı Dr. Alanna Hare, gecenin ortasında kötü düşüncelere gark olmanın kolay olduğunu söylüyor: “Yarın işyerinde performansım kötü olacak, sonra işimi kaybedeceğim, sonra sevgilim beni terk edecek gibi karamsar düşünceler çok hızlı bir şekilde tırmanabilir. Geceleri uyanık olmanın korkunç sonuçlara yol…

Yatsan
Ayın Teması, İkigai - Yaşlanırken genç kalma sanatı, İyi Hayat, Popüler Kültür

Klima Kaynaklı Hastalıklara Karşı 9 Öneri

Şu sıralar herkes artan sıcaklıklarla baş edebilmek için klimalara sığınıyor. Çözümü bulmuş olabiliriz ama bu nedenle bazı başka rahatsızlıklara da davetiye çıkarıyoruz. Peki ne yapabiliriz? Bunaltan yaz sıcaklarında hepimizi ferahlatan, hayatımızın vazgeçilmez teknolojilerinden biri olan klimalar, bazı koşullara dikkat edilmezse, farklı hastalıkların ve sağlık sorunlarının nedeni haline gelebiliyor. Klimaların solunum yolu enfeksiyonlarından kas tutulmalarına, alerjiden felce kadar farklı sorunlara yol açabileceğine dikkat çeken Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ceyda Erel Kırışoğlu, “Klimanın yanlış ve bilinçsiz kullanımı, özellikle kışın alışkın olduğumuz ama yazın olur mu diye düşündüğümüz soğuk algınlığı, nezle, ateşli boğaz enfeksiyonları ve lejyoner (klima) hastalıklarının önemli nedenlerinden biri olarak kabul ediliyor. Üstelik bu hastalıkların bazıları, bağışıklık sisteminin zayıf olduğu bazı hastalarda, kronik hastalığı olanlarda, sigara kullanıcılarında ve 50 yaş üstü kişilerde ağır seyredebiliyor. Aynı zamanda alerjik bünyeli kişiler için klimalarda üreyebilen küf mantarları da alerjik rinit ve alerjik astıma yol açabiliyor” diyor. Peki klimalar nasıl oluyor da hastalıklara neden olabiliyor ve tedbir almak için nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Prof. Dr. Kırışoğlu klimaların olası risklerini anlattı, korunma yolları hakkında önemli önerilerde…

Yatsan
Ayın Teması, İkigai - Yaşlanırken genç kalma sanatı, İyi Hayat, Popüler Kültür

Ağrısı Olanlar Dikkatli Okusun!

Vücutta üç aydan daha uzun süren ağrılar ‘kronik ağrı’ sınıfına girebiliyor. Sonuçları ise sadece fiziksel değil; stres, kaygı, depresyon, uyku sorunları dahil birçok ruhsal sorunlara yol açabiliyor. Bu ağrıların etki ve nedenlerini anlarsak baş etmek daha kolay olabilir. Genellikle bir hastalık veya yaralanmanın sonucu olarak ortaya çıkan ve üç aydan daha uzun süren ağrılara ‘kronik ağrı’ deniyor. Ülkemizde de artış gösteren sağlık sorunlarından biri bu. Üstelik fiziksel ağrıya ek olarak stres, kaygı, depresyon, uyku sorunları dahil birçok ruhsal sorunlara yol açabiliyor. Ama maalesef sorunun giderilmesine yönelik herkese ve her duruma uyan standart bir reçete yok. Hemen ümitsizliğe kapılmayın; yine de yapılabilecek şeyler var elbette. Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi’nden psikiyatr Doç. Dr. Serdar Nurmedov, stres, beslenme, egzersiz ve uyku faktörlerinin kontrol altında tutulmasının kronik ağrının en aza indirilmesinde yardımcı olabileceğini söylüyor. İşte uzmanın ağzından, bilmeniz gereken diğer önemli noktalar… Belirgin Bir Neden Olmadan da Ortaya Çıkabilir  Kronik ağrı, vücudun bir bölgesinde hissedilen sürekli veya tekrarlayan bir rahatsızlık hissi olarak tanımlanır. Bir yaralanma veya hastalıktan kurtulduktan uzun süre sonra da devam edebilir. Bazen belirgin…

Yatsan
Ayın Teması, İdeal Uyku, İkigai - Yaşlanırken genç kalma sanatı, İyi Uyku, Sonbahar Dinginliğinde Uyuyalım Arkadaşlar

Gündüz Şekerlemesi Beyni Genç Tutar

Uykunun büyüleyici faydalarına her geçen gün bir yenisi ekleniyor. İşte son güzel haber: Bilim insanları yaptıkları araştırmaya göre kısa gündüz şekerlemelerinin beyni yaşlandıkça sağlıklı tutabileceğini söylüyor. Gün içinde kısa bir şekerleme yapmak, yaş ilerledikçe beyin sağlığını korumaya yardımcı olabilir. Daha önceki araştırmalar, uzun şekerlemelerin alzheimer hastalığının erken bir belirtisi olabileceğini öne sürse de, bazı başka çalışmalar kısa süreli şekerlemelerin insanların öğrenme yeteneğini geliştirebileceğini ortaya koymuştu. Araştırmacılar şimdi de kestirmenin beyin büzülmesinden korunmaya yardımcı olabileceğini gösteren kanıtlar bulduklarını söylüyor. Yaşla birlikte ortaya çıkan bir süreç olan beyin küçülmesi, bilişsel sorunları ve nörodejeneratif hastalıkları olan kişilerde hızlanıyor. Bunun uyku sorunlarıyla ilgili olabileceğini öne süren bazı araştırmalar da bulunuyor. Yeni çalışmayı hazırlayan ekip ise “Bu çalışmalara paralel olarak, gündüz kestirme alışkanlığıyla daha büyük toplam beyin hacmi arasında bir ilişki bulduk. Bu da düzenli olarak kestirmenin kötü uykuyu telafi ederek nörodejenerasyona karşı bir miktar koruma sağladığını düşündürebilir” diyor. 6.5 Yıla Kadar Daha Az Yaşlanma  Araştırmaya Birleşik Krallık’taki University of College London ve Uruguay’daki University of the Republic’ten uzmanlar imza attı. Veriler için işe alım sırasında 40’la 69 yaşları…

Yatsan
Ayın Teması, Doğaya Dönüş, Her Şeye Yeniden Başlıyoruz, İkigai - Yaşlanırken genç kalma sanatı, İyi Hayat, Popüler Kültür

Sonsuza Dek Mutlu Yaşamanın 12 Yolu

İyi yaşlanma konusunda kararlıysanız bunun için gerçekten çaba sarf etmeniz ve yapmanız gerekenleri aksatmamanız gerekiyor. Hemen yüzünüz asılmasın, aslında hiç zor şeylerden söz etmiyoruz. İleri yaşlarınızı nispeten sorunsuz yaşayabilmek için takip etmeniz gereken kuralları listeledik. Biraz Kestirin  Bunu söylemekten bıkmayacağız çünkü araştırmalar da bizi sonsuz destekliyor: İyi uyuyanlar her zaman daha iyi dikkat ve odaklanmaya, daha iyi hafızaya ve daha iyi akıl yürütmeye sahip oluyor. Garip bir şekilde, öğleden sonra çok geç saatlere kalmamak şartıyla gün içinde biraz kestirenlerin geceleri daha iyi uyuduğu da görülüyor. Bir NASA araştırması da uykulu pilotların kısa bir şekerlemeden sonra performansta yüzde 45, uyanıklıkta yüzde 100 iyileştiğini bulmuş durumda. Burada anahtar, süreyi maksimum 30 dakikayla sınırlamak. Çünkü yine bilimsel araştırmalar sürekli olarak 90 dakikayı aşan şekerlemelerin sağlığa faydası değil zararı olabileceğini gösteriyor. Dozunda Kahveye Şans Verin  Kahve hem antioksidan ve polifenol hem de araştırmacıların alzheimer ve parkinson hastalıklarını karşı koruyucu olabileceğini düşündükleri fenilindan bakımından zengin. Birkaç kanser türü, kalp hastalığı ve tip 2 diyabet riskinin azalmasıyla ilişkilendiren araştırmalar da mevcut. Ancak şeker veya şurup eklemeden ve sütsüz ya da…

Yatsan
Ayın Teması, İkigai - Yaşlanırken genç kalma sanatı, İyi Hayat, Popüler Kültür

Susuz Yaz, Sağlığa Zarar!

Şu sıralar durduk yerde bulantı, baş dönmesi gibi sorunlar yaşıyorsanız sebebi siz olabilirsiniz. Çünkü yaz aylarında sıcaklığın artmasıyla birlikte vücut çok fazla sıvı kaybedebiliyor. Bu sıvı yerine konmadığında da pek çok sağlık problemi meydana gelebiliyor. İç hastalıkları uzmanı Dr. Hayriye Belma Siber, düzenli ve yeterli su tüketimiyle ilgili uyarılarına kulak verelim. Dünya Sağlık Örgütü özellikle kadınların günde en az 14 bardak su içmelerini öneriyor. Yeterli ve düzenli miktarda su tüketimi bağışıklık, böbrekler, kalp ve karaciğer başta olmak üzere bütün organlar için hayati önem taşıyor. Medicana Çamlıca İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Hayriye Belma Siber, “Az su içilmesi ciddi birçok hastalıktan kilo alımına kadar pek çok olumsuz tabloya neden olabilir. Ayrıca bebek ve çocuklar sıvı ihtiyaçlarını kendileri göremeyecekleri için, ailelerin bu konuda dikkatli olması gerekir” diyor. İşte Dr. Siber’in su tüketiminin önemi hakkındaki uyarıları… Hayati Önemi Var  Su, insan yaşamı için hayati öneme sahip. Bütün biyolojik yaşamı ve faaliyetleri ayakta tutuyor. Biyolojik bir çözücü olan su, vitamin ve minerallerin vücutta taşınmasını ve çözülmesini sağlıyor. Düzenli ve yeterli su tüketilmemesi, başta böbrekler olmak üzere kalp, karaciğer…

Yatsan
Ayın Teması, İkigai - Yaşlanırken genç kalma sanatı, İyi Hayat, Popüler Kültür

Sıcaklarda Kalp Sağlığı İçin 10 Kritik Uyarı

Kalp krizine varıncaya kadar pek çok kalp-damar sorunu yaz aylarında çok daha sık görülüyor. İşte aşırı sıcaklarda dikkat etmeniz gereken bazı ipuçları… Aşırı sıcak ve nemli hava sağlıklı kişilerde bile kalbin yorulmasına neden oluyor; kalp hastalarında ise şikayetleri daha da şiddetlendiriyor. Tansiyon problemlerinden ritim bozukluklarına, çok daha önemlisi kalp krizine kadar pek çok kalp-damar sorunlarının görülme sıklığı yaz aylarında artış gösteriyor. Özellikle aşırı sıcak havanın kalp sağlığı üzerine etkisini inceleyen 27 ülkeyi kapsayan bir çalışmada; aşırı sıcakların kardiyovasküler hastalıklara bağlı ölüm oranında yüzde 2 ila 9 artış oluşturduğu gösterilmiş. Dolayısıyla kalpte ciddi problemlerin gelişmemesi için sıcaklara karşı tedbirler almak yaşamsal önem taşıyor. Acıbadem Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi’nden kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Haldun Akgöz, yaz aylarında vücutta sıvı kaybı olduğunda kalbin daha fazla çalışmak zorunda kaldığına işaret ederek, “Terleme ve ciltteki kan dolaşımı, vücut ısısını sabit tutan en önemli mekanizmaları oluşturuyor. Cildi besleyen damarlar sıcakta genişleyerek vücuttaki ısı kaybını sağlamaya çalışıyor. Terleme yoluyla da ciltteki su buharlaşırken, vücut ısısı düşüyor. Ancak bu koruyucu mekanizma aşırı çalıştığında vücutta sıvı ve elektrolit kaybı oluşuyor. Bunun sonucunda…