Yatsan CEO’su Gökalp Bahçeli’nin, İyi Uyku İyi Hayat hareketine güç vermek amacıyla başlattığı ‘1001 Gece Uykuları’ podcast serisi, tadına doyamayanlar için artık yazılı olarak da sizlerle…

Yatsan

Merhaba sevgili dostlar,

1001 Gece Uykuları programı ile sizleri iyi uykuya olan yolculuğumuza dahil etmek istiyorum. Bu program dizisiyle sizlerle, uyku bahanesiyle hayatı konuşacağız. Birlikte daha sağlıklı ve mutlu bir hayatın peşinden gideceğiz. Haydi buyurun…

İsmim Gökalp Bahçeli. Yatsan firmasının CEO’suyum. Uzun süre bilgi teknolojileri sektöründe çalıştım. Aslen işletme mühendisiyim. Aslında burada işimden ve unvanımdan bağımsız olarak, bu dünyada 47 yıl yol yapmış bir insan evladı olarak aranızdayım, karşınızdayım. Hayattan bahsedeceğiz; artık buna yetkili olduğumu düşünmeye başladım.

Öncelikle tabii ismimize esin kaynağı olan 1001 Gece Masalları’ndan bahsedelim.

 

Bugünkü Hindistan ve Indochina denen bölgede hüküm sürdüğü rivayet edilen Sultan Şehriyar, karısıyla yaşadığı problemden sonra acısını bütün kadınlardan almaya karar veriyor. Her gün bir kadınla evlenip ertesi sabah da onu idam ettiriyor. En sonunda evlenecek çağda kimse kalmayınca vezirin kızı Şehrazat’a kadar sıra geliyor. Şehrazat çok güzel bir kız ama aynı zamanda çok da akıllı bir kız. Ve her gece hükümdara bir hikâye anlatıyor. Bu hikâyeler arasında çok bilinen Sinbad’ın Maceraları, Ali Baba ve Kırk Haramiler, Alaaddin’in Sihirli Lambası diye uzayıp gidiyor liste. Bu hikâyeler o kadar sürükleyici ki hikâyelerin devamını dinlemek isteyen hükümdar, bir türlü Şehrazat’ı infaz ettiremiyor. Ve en sonunda ona âşık oluyor. Ve masal mutlu mutlu bitiyor. Onlara ermiş muradına, biz çıkalım kerevetine. Gökten üç elma düştü, kimin ne muradı varsa onların başına.

Tabii bu, bir çerçeve hikâye aslında. Altında bütün Orta Doğu ve neredeyse Hint masallarının antolojisi toparlanmış durumda. Biz de size 1001 Gece Uykusu’yla aslında üst hikâye olarak, iyi uykunun insan sağlığı ve mutluluğu üzerindeki etkisinden bahsederken, aslında bir dizi farklı hikâye anlatarak sizleri aramızda tutmaya çalışacağız.

1001 uyku aslında çok doğru bir tabir. İnsan insanla aynı değil, gece geceyle aynı değil. Açıkçası günümüz günümüze uymuyor ki gecemiz gecemize benzesin. Dolayısıyla her seferinde farklı bir durumla karşı karşıyayız.

Diyeceksiniz ki sen bu işe nasıl bulaştın, yani bu uyku ne alaka; profesyonel çalışan bir adamsın. Doğrusu bilgi teknolojileri profesyoneli olarak uykuya çok da saygı duymadığım bir çalışma hayatım oldu. İş değiştirip Yatsan’a geldiğim dönemde de piyasa stresi, adaptasyon çabası derken, uykuyu tamamen kaybettim. Ardından da sağlığımı kaybettim. İmdadıma Yatsan’daki uyku kültürü yetişti. Ben ‘uykuya tapanlar’ diyorum onlara. Açıkçası iyi uykuyu yaşamaya başladıkça bir iyileşme sarmalına girdim. Sağlığım da düzeldi. Uykum daha da düzeldi. Ardından da bunu, bu bilgiyi bir yayma dürtüsüyle karşı karşıya kaldım. Önce daha fazla bilmek istedim. Araştırdım. Ardından da bunu yaymak için her türlü fırsatı kullanıyorum doğrusu.

Uyku ve uyku kültürü adına ne varsa ele alacağız bir kere. Ama bir ölçek uyku koyuyorsak, iki ölçek hayat, biraz tarih, bir tutam kültür, biraz sanat derken, sizleri hiç sıkmadan, hepinizi uyku uzmanı yapacağız inşallah. Amacımız, hayatınıza uyku üzerinden dokunmak, belki bir gram da olsa sağlığınıza, ilişkilerinize, hayata bakış açınıza bir katkı sağlayabilmek.

Diyeceksiniz ki, siz ticari bir iş yapıyorsunuz, bize reklam yapmak mı derdiniz? Deriz ki, bizi alırsanız hayatınıza, biz sizi unutmayız. Siz de bizi güzel hatırlayınız. Burada reklam yapmayacağız. Sevgiyle kalın. İyi uykunun sihirli dokunuşu hep sizinle olsun.

 

* 1001 Gece Uykuları podcast serisini Yatsan’ın YouTube ve Spotify hesaplarından dinleyebilirsiniz.

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=oDsA8wN8uG0

Spotify: https://open.spotify.com/episode/0hoZyGsaVJW3ux2cV1T8Ri?si=J_GeU8bfRXGYRiiOEi7JmQ