Kariyerinizde veya özel hayatınızda verdiğiniz kararlar, başarılı ve mutlu olma yolunda büyük önem taşıyor. Hayatınız boyunca ne kadar çok karar vermek zorunda kaldığınızı düşünmek canınızı sıkabilir. Peki bu alandaki becerilerinizi geliştirmek için farklı stratejiler öğrenerek işinizi biraz daha kolaylaştırmaya ne dersiniz?

Yatsan

1. Hedeflerinizi bilin

* Bir durumun arzu edilen sonucunu iyi anlamak, geriye doğru çalışmanıza ve bu sonuca ulaşmak için adımlar atmanıza yardımcı olabilir.

* Bir hedef, neyi başarmayı umduğunuzu dikkate alarak geleceği öngörmeli. Hedefinize ulaşmak için çalışmaya başlamadan önce ne istediğinizi ifade etmek çok önemli bir ilk adım. Bu faktörleri aklınızda tutmanız, bu hedeflere ulaşmak için en iyi planı formüle etmenize yardımcı olacaktır.

* Amaç ve hedeflerinizin daha büyük planlarınıza nasıl uyduğunu düşünün. Örneğin, yeni bir kariyer fırsatı için mevcut işinizden ayrılıp ayrılmamayı düşünüyorsanız, kendinize uzun vadeli kariyer hedeflerinizin ne olduğunu sorun. Yeni bir işin bu uzun vadeli hedeflere ulaşmanıza nasıl yardımcı olabileceğini veya engelleme ihtimali olup olmadığını aklınızdan geçirin. Ayrıca hayatınızın tüm yönlerini göz önünde bulundurmanız gerektiğini de unutmayın; örneğin, mesleki hedeflerinizin kişisel hedeflerinizi nasıl etkileyebileceğini ve bunun tersini sorgulayın. Sizin için neyin önemli olduğunu bildiğinizde, değerlerinizle bağlantılı tatmin edici seçimler yapmanız da kolaylaşır.

2. Artıları ve eksileri tartın

* Karar verme aşamasında önünüzdeki her bir seçeneğin size sunduklarını ve karşılığında vazgeçmek zorunda olduğunuz şeyleri iyi anlayın. Hem iyi hem de kötü yönde neler olabileceğine dair net bir fikre sahip olmak, daha bilinçli bir karar vermenize yardımcı olabilir.

* Artılarınızı ve eksilerinizi yazıp karşılaştırmak, karar aşamasında zihninizi açacaktır.

3. Zamanınızı iyi yönetin

* Vermeniz gereken bir dizi karar varsa hangi seçeneklerin önce neticelendirilmesi gerektiğine dikkat edin. Unutmayın ki bazı kararlar, başka birinin sonucuna bağlı da olabilir.

* Karar gerektiren durumları zaman gerekliliklerine göre düzenlemenin yanı sıra hedeflerinize en iyi şekilde ulaşmak için önceliklerinizi de ayarlamanız gerekebilir. Günlük durumlar değişkendir ancak bazı kararlar değerlerinizi ve hedeflerinizi yeniden değerlendirmenizi gerektirebilir. Düşünmenizi ve değişime uyum sağlamanızı gerektiren seçimlere zaman ve öncelik verin.

4. Yapılması gerekenleri yazın

* Her şeyi yönetilebilir bir listede görmek, kararınızın olası sonuçlarını tartmanızı ve hangi kararların önce alınması gerektiğini önceliklendirmenizi kolaylaştırabilir.

* Belirli bir seçimin artı ve eksilerine ek olarak, bilinmeyen değişkenleri de göz önünde bulundurun. Her kararın öngörülemeyen sonuçları olabilir ancak bu sonuçları öngörmek, olası bir sonucun içerdiği risklere değip değmeyeceğini değerlendirmenize yardımcı olur.

* Bazen istediğiniz tüm bilgiler olmadan da karar vermeniz gerekebilir. O anda elinizde bulunan en iyi bilgilerle hareket etmeniz gerekeceğini unutmyın. Bu durumda, daha fazla bilgi geldiğinde kararınızda ayarlamalar yapmak için kendinize bir aralık bırakmak iyi bir fikir.

* Hiçbir planın öngörülemeyen engellerden muaf olmadığını unutmayın. Alternatif planlar oluşturun veya her bir seçeneğiniz için ‘ya böyle olursa’ senaryoları hazırlayın.

5. Daha derin bir sorun ihtimalini düşünün

* Bazı sorunlar hayatınızın birçok bölümünü doğrudan etkiler. Altta yatan bir problem uygun zamanda başarılı bir şekilde çözülmezse, akıllıca kararlar alma becerinizle ilgili önemli sonuçlara neden olabilir.

* Örneğin, korku ve rahatsızlık iyi kararlar vermenizi engelleyebilir. En iyi karar olmasa bile, rahatsızlıktan kurtulmanıza yardımcı olan bir karara sığınmak kolaydır. Karar verirken kendinize yalan söylediğinizde veya bir şeyden kaçmaya çalıştığınızda kendinize bunu itiraf edip sorunu yeniden değerlendirin.

“İyi Kararlar Nasıl Alınır?” yazımızı okuduysanız,  “Hızlı ve Etkili Karar Verebilmek için 8 Adımlık Rehberimizi”de keşfetmelisiniz. Pratik bilgilerle dolu bu rehber, yaşamınızı daha bilinçli ve yönlendirici kararlarla şekillendirmenize yardımcı olacak. Hemen okuyun, karar verme becerilerinizi güçlendirin!