Belki de bu yıl sizin için yeniden başlamanın anlamı çok daha büyüktür. İster biten bir ilişki veya evliliğin ardından taze adımlar atmak istiyor olun, ister çeşitli nedenlerle şehir değiştirmeye karar vermiş olun; yeni bir hayata başlamak başta zor ve bunaltıcı görünebilir. Ancak cesaret ve kararlılıkla ilerlerseniz bunun hayatınızı daha iyi hale getirmek için bir fırsat olduğunu görebilirsiniz. Size yardımcı olacak yöntemlerle yanınızdayız.
YENİ HAYATA HAZIRLANMAK
Adım 1: Ne istediğinize karar verin
Yeni bir hayata başlama nedenleriniz çeşitli olabilir: Sadece bir değişiklik yapmak istiyor da olabilirsiniz, mecbur kalmış da… Fark etmez; her durumda yeniden başlamanın ilk adımı, hayattan ne istediğinizi bilmektir. Bu durumdan mutlu olmasanız bile, bu yeni hayatta sizin için önemli olan şeylere öncelik vermenizde fayda var. Net hedeflere sahip olmak ve bunlara ulaşmak için ne yapmanız gerektiğini belirlemek, yeni hayatınızı kurma konusunda kendinize daha fazla güvenmenize ve iyimserliğinizi korumanıza yardımcı olacaktır.
Adım 2: Sonuçları göz önünde bulundurun
Yapmayı planladığınız yaşam değişiklikleri kendi seçiminizse eylemlerinizin doğurabileceği sonuçlar hakkında düşünmek için biraz zaman ayırmak iyi bir fikirdir. Çünkü büyük hamleleri geri almak zor olabilir. Neler kazanacağınızı ve nelerden vazgeçebileceğinizi iyice tartın. Örneğin, belki evinizi satıp başka bir şehre taşınmayı düşünüyorsunuz. Bu yeni şehrin size sunacağı çok şey olabilir ancak mevcut evinizi sattıktan sonra geri almanız çoğu zaman pek mümkün değildir. Benzer şekilde, uzun süredir birlikte olduğunuz arkadaşlarınız veya aile üyelerinizle ilişkilerinizi koparmak, onları yeniden hayatınızda istediğinizde çok zorlayabilir. Size vazgeçin ya da büyük değişikliklere kalkışmayın demiyoruz elbette, sadece kararınızı dikkatli bir değerlendirmeden sonra verdiğinizden emin olun.
Adım 3: Bir plan yapın
Hedeflerinize ulaşmak ve yeni hayatınıza başlamak için ne yapmanız gerektiğini düşünün. Bu konuda klasik yöntemden şaşmayın. Bir kağıt-kalemle oturup her şeyi yazın. Farklı yaklaşımları değerlendirirken ve yeniden gözden geçirirken muhtemelen kafanızda birkaç taslak oluşacak. Yapmayı düşündüğünüz değişikliğin hayatınızda etkileyeceği alanları belirleyin. Kariyer/iş, konum, sevgili/eş, arkadaşlar/sosyal hayat gibi başlıklar belirleyebilirsiniz. Her alandaki değişiklikleri önceliklendirerek ilerleyin. Yavaş yavaş iyi bir plan oluşturmaya başladığınızı göreceksiniz.
Adım 4: Biraz bekleyip planınızı gözden geçirin
Muhtemelen ‘yeni yaşam planı’nızı bir dizi seans sonunda oluşturmanız gerekecek. Üstünden biraz zaman geçtikten sonra eklenecek başka şeyler ortaya çıkabilir ve ilk plandaki öğeleri elemek isteyebilirsiniz. Süreci aceleye getirmeyin. Ekledikçe, çıkardıkça, öncelikleri değiştirdikçe bu dev projeyi daha küçük, daha yönetilebilir parçalara ayırabileceksiniz. Özetle planınızı sık sık gözden geçirin ve gerekli gördükçe revizyonlar yapın.
YENİ HAYATA BAŞLAMAK
Adım 1: İşinizle ilgilenin
Çoğu zaman yeni bir hayata başlamak, öngörülemeyen harcamalara ve sonuçta mali durumunuzda değişikliklere yol açar. Kimse bu durumla uğraşmayı dört gözle beklemez ama bunları erkenden halletmek, sonraki her adımı kolaylaştıracaktır. Planlarınız emekliliği içeriyorsa, sonrasında toplu ödeme yapılacak olsa da, maaşınız bağlanana kadar birkaç ay geçeceğini hesaba katın mesela. Hiçbiri eğlenceli işler değil ama dediğimiz gibi bunları bilerek önceden adımlar atarsanız ihtiyaç duyduğunuz kaynaklar bir anda kurumaz ve siz de süreci daha rahat atlatırsınız.
Adım 2: Yeni bir rutin başlatın
Planınızı gerçekleştirmenize yardımcı olacak yeni bir rutin oluşturmaya başlayın. Ama acele etmeyin çünkü bu yeni yaşamınıza uygun farklı durumlara göre yavaş yavaş ortaya çıkacaktır. Örneğin, artık daha erken kalkan biri olmak zorunda kalabilirsiniz. Belki de işe gidip gelmek yerine evden çalışmaya başlıyorsunuzdur. Örnekleri çoğaltabilirsiniz; yeni bir hayata başlarken karşılaşabileceğiniz sonsuz değişiklik olabilir. Bazı değişiklikler nerede yaşadığınıza, ne iş yaptığınıza, çocuğunuz ya da eşiniz olup olmadığına ve nihayetinde nasıl bir yaşam sürmek istediğinize bağlı olarak belirlenir. Eskinin yerini alacak yeni bir rutin oluşturmak yaklaşık 3-6 hafta sürer. Bu süre sonunda alışkanlık haline gelecektir.
Adım 3: Odağınızı kendinizde tutun
Kendinizi başkalarıyla karşılaştırmayın. Bu sizin yolculuğunuz ve yol da yalnızca size ait. Sahip olmadıklarınıza veya başkalarının başardıklarına odaklanmak sizi sadece mutsuz biri haline getirir. Yeni bir hayata başlamak için sahip olduklarınızla en iyi şekilde yola çıkın. Kendinizi başkalarıyla kıyaslamak için zaman harcamak sizi sadece hedeflerinize ulaşmak için yapmanız gerekenlerden uzaklaştırmaya yarar.
Adım 4: Yardım isteyin
Yeni bir hayata başlamak, başkalarının desteğini aldığınızda kolaylaşacak büyük bir iş. İster sizin seçtiğiniz, ister koşulların sizi zorladığı bir yeni hayat olsun, destek hissetmeniz çok önemli. Ailenizden, arkadaşlarınızdan ve benzer durumda olan diğer kişilerden duygusal destek almak daha az stresli olmanızı sağlar. Özellikle bir kayıp veya trajedi nedeniyle yeniden başlıyorsanız, bir ruh sağlığı uzmanından yardım almak da iyi bir fikirdir.
Adım 5: Sabırlı olun
Yeni bir hayat bir gecede kurulamaz. Değişimin ve bir şeyleri alıştığınızdan farklı yapmanın bir süreç olduğunu anlayın. Bu sürecin bazı kısımlarını kontrol edebileceksiniz, bazılarını ise edemeyeceksiniz. Zaman, yeni hayatınıza alışmanızda önemli bir faktör. Sürece güvenmeye istekli olursanız, yeni hayatınız ortaya çıkacak ve siz de mükemmelen uyum sağlayacaksınız.