Çağımızın yaşayan en büyük çizerlerinden Quentin Blake’in kendine has çizgilerine aşina olmayanımız yoktur. Daha çok resimlediği Roald Dahl kitaplarından tanıdığımız Blake, her defasında hikâyeciliğinin de çizerliğinden geri kalmadığını ispatlıyor.

Yatsan

Son olarak Can Yayınları tarafından okurlarla buluşturulan ‘Gökte Bir Tekne’, Quentin Blake’in dünyanın dört bir köşesinden 1800 çocukla hümanizm hakkında yaptığı fikir alışverişinin sonunda ortaya çıkmış. Bütün bu çocukların, insanların beraberce nasıl daha mutlu yaşayabileceklerine dair hayallerine kulak veren usta çizer kitabının dünyanın her yerine ulaşıp dostluk ve dayanışmayı anlatmasını diliyor. Tıpkı Isabelle ve Nicolas’ın uçan teknesi gibi.

Isabelle ve Nicolas kumsalda yürüyüş yaparlarken bir enkaza rastlıyorlar. Parçaları bir araya getirdiklerinde bunun hem yelkeni hem de tekerlekleri olan tuhaf bir tekne olduğunu anlıyorlar. Tekneye binerek gökyüzüne açılıyor ve soluksuz maceralara atılıyorlar. Önce yaralı bir leyleği, ardından başka çocuklar tarafından hırpalanan Eloise’i kurtarıp gemiye alıyorlar.

Blake’in ustalığı ‘zor’ dediğimiz konuları çocukları endişelendirmeden, korkutup ürkütmeden, didaktiklik tuzağına düşmeden anlatabilmesinde yatıyor. ‘Gökte Bir Tekne’de çocuk işçiliği, ırkçılık, savaş, akran zorbalığı ve çevre kirliliği gibi birbirinden önemli mevzular sürükleyici bir kurgu ve macera duygusu eşliğinde geçiyor.

Kavramlara ve anlamlarına takılmadan, resimler eşliğinde ve olayların doğallığı içinde seziliyor her şey. Blake’in uçuşkan, neşeli çizimleri üzerinden metni çocuklara yorumlatmak, bu konularla ilgili düşüncelerini, hayallerini, varsa kaygılarını anlatmalarına imkân sağlayabilir.

Dikkat! Bir cadı!

Isabelle ve Nicolas gökyüzünü bir uçtan diğer uca gezerek, çalışmaktan yorgun düşmüş bir kız çocuğuna, savaştan kaçtığı anlaşılan bir anne ile bebeğine ve toz bulutlarıyla kaplı gri şehirde nefes almakta zorlanan bir başka çocuğa yer açıyorlar teknelerinde.

Nerede yardıma ihtiyacı olan birini görseler durup alarak adeta Nuh’un Gemisi’ne çevirdikleri tekneyse giderek ağırlaşıyor. Nihayet uzaklarda göz alabildiğine uzanan muhteşem bir kumsal görüyor ve tam inişe geçiyorlar ki Isabelle çığlığı basıyor: “Dikkat! Bir cadı!”

Ama yüzlerce çocuğun hayallerinden bir parça taşıyan ve kelimenin tam anlamıyla bir çocukluk ütopyası olan ‘Gökte Bir Tekne’ elbette böyle son bulacak değil. Ütopyalar bütün yeniliklerin kaynağıdır. Bakalım adalet, eşitlik, sevgi ve dayanışma için yola çıkan bu çocukları vardıkları adada daha ne gibi yenilikler ve sürprizler bekliyor…

Yatsan

GÖKTE BİR TEKNE
Quentin Blake
Çeviren: Emrah İmre
Can Çocuk, 2021
48 sayfa