Çocukların Arkadaşlarında Yatıya Kalması Doğru Mu?
Anne-babaların yeni tartışma konularından biri de bu. Bazı ebeveynler bunun, çocuğun gelişimi açısından önemli bir aşama olduğunu düşünüyor. Bazıları ise çocukların güvenliği ve uyku alışkanlıkları bakımından oluşan risklerin buna değmeyeceğine inanıyor. Peki hangi bakış açısı doğru? Çocuk yetiştirmek çok zor iş. Çünkü hem her çocuk birbirine tıpa tıp benziyor hem de her biri, tıpkı kendilerini büyüten yetişkinler gibi biricik. Dolayısıyla onlarla ilgili tartışmalarda herhangi bir sorunun tek bir cevabı yok maalesef. Bu konuda pek çok uzman hemfikir. Çocuklar ve ergenler için davranışsal uyku tıbbı alanında uzmanlaşan ABD’li klinik psikolog Dr. Carolyn Ievers-Landis de bu görüşte. “Bu gerçekten karmaşık bir durum. Ebeveynleri anlıyorum çünkü hayır demek istemiyorlar ama çocuklarının başına bir şey gelmesini de istemiyorlar” diyor. Pijama Partileri Güvenli Mi? Çocuğunuzun gece başka bir yerde kalmasına izin vermek söz konusu olduğunda, bazı endişelerinizin olması doğal. Özellikle de evlerinde kalmak istediği aileyi iyi tanımıyorsanız. Akran zorbalığı, güvenlik veya istenmeyen fiziksel temas konusunda kaygılanabilirsiniz. Yaşı biraz daha büyük çocuklar için uyuşturucu ve alkole erişim de bir korku faktörü olabilir. Çocuğunuzun başka bir ailenin evinde kalması konusunda rahat…
Uyumayan Çocukla Nasıl Baş Edilir?
Küçük bir çocuğunuz varsa sizin iyi uyuyabilmeniz için öncelikle onun uyku düzeninin sağlam olması gerektiğini iyi bilirsiniz. Bakalım yanlış yaptığınız ya da ihmal ettiğiniz şeyler var mı? SORUN NE? Çocukların Uyuyamama Sorunları Birçok küçük çocuk 1.5-3 yaş döneminde aniden öğle uykusunu reddetmeye, yatma vaktinde oyalanmaya, gece uyanmaya başlar. Bunların sonucu olarak da çoğu zaman güne sabahın 4’ünde başlamaya hazırdır. Bazen de ebeveynler, çocuğun kesintisiz bir gece uykusuna kavuşacağını düşünerek bilinçli bir şekilde öğle uykusunu keser. Genellikle çocuğun uyumamaya çalışmasının nedeni, onun doğal olarak artan farkındalığı ve diretebilme gücüdür. Bir noktada, belki küçük bir hastalıklarında ya da siz bir geceliğine dışarıda olduğunuzda, başka seçenekler olduğunu keşfetmişlerdir ve bunu kullanmayı, sınırları esnetmeyi, alan genişletmeyi severler. Belki birkaç gece onu sarılarak uyuttunuz, belki öğle uykusu için ısrar etmediniz, belki sizin yatağınıza gelmesine izin verdiniz ya da belki gece yarısı bir şeyler atıştırmasına müsamaha gösterdiniz. Haliyle o da bu seçeneklerin her zaman mümkün olup olmadığını merak ediyor. Bunu fark etmeleri ve ısrarcılıkları sayesinde de küçük bir hata veya tutarsızlık bile çocuklarda bir anda büyük uyku sorunlarına dönüşebiliyor. 18…
Çocuklarda Sağlıklı Uyku İçin 7 Etkili Öneri
Pek çok ebeveyn televizyon, tablet, akıllı telefon gibi iletişim araçlarının yaygınlaşmasıyla çocuklarının geç yatmasından şikâyet ediyor. Uyku eksikliğinin sonuçlarından biri olarak da onların hem sağlığı hem de okul başarısı nedeniyle endişeliler. Peki çocuklarda yeterli ve kaliteli uyku için neler yapılabilir? Yeterli ve kaliteli uyku çocuklarda bağışıklığın güçlenmesinden zihinsel, fiziksel ve ruhsal gelişimlerine dek çok önemli rol oynuyor. Pek çok bilimsel araştırmanın ortak sonucu bu. Dolayısıyla anne-babalar yaygınlaşan iletişim araçları nedeniyle uyku eksikliği yaşayan çocuklarının hem sağlığından hem de okul başarısından endişe duyuyor. Acıbadem Fulya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İmre Gökyar, çocukların saat 22.00’den önce mutlaka uykuya dalması gerektiğini belirterek, “Aksi durumda çocuğun büyümesi yavaşlar ve vücut direnci düşer. Bu da zaman içinde birçok hastalığa davetiye çıkarır. Bebeklerde ve çocuklarda yeterli ve kaliteli bir uyku, en az iyi beslenmek kadar önemlidir” diyor. “Bizim yanımızda yatmazsa uykuya dalamıyor”, “Cep telefonunda oyun oynamaktan geç yatıyor”, “Erken yatarsa uyuyamıyor”… Birçok anne-baba, çocuklarında bu ve benzeri sorunlar nedeniyle uzmanlara başvurarak çözüm arıyor. Dr. Gökyar, çocuklarda uyku bozukluklarının büyük çoğunluğunun davranışsal olduğunu vurguluyor: “Özellikle günümüzde televizyon, tablet,…
Beyaz Gürültü ve Bebek Uykusu
Bebeklik dönemindeki uykularda kullanılan beyaz gürültünün faydaları ve zararları hakkında merak edilen konuların incelendiği yazımızı görüntülemek ve daha fazla bilgi almak için tıklayınız.
Okula dönüş için ipuçları
Anne-babalar bilir; çocukların okul başarısı için iyi uyku şarttır. Çünkü ancak kaliteli uyku sayesinde ruh halleri iyileşir, odaklanma becerileri ve bilgileri akılda tutma becerileri gelişir. Yani uyku, öğrenmenin önemli bir parçasıdır. Şehre dönüşün önemli bir parçasını oluşturan okula dönüş için bilmeniz gerekenleri sıralıyoruz.
Bebeğinizi nasıl serinletirsiniz?
Tamam, yazın son düzlüğündeyiz ama aynı zamanda mevsimin en sıcak günlerini de yaşıyoruz. Yetişkinler kendilerini serinletmenin bir yolunu mutlaka bulur; peki ya bebekler? Onları hasta etmeden sıcaktan korumanın pratik yollarını anlatıyoruz.
Çocuklarda okul başarısının formülü
Çocuklarda uyku sorunları, özellikle büyümeyi ve okul başarısını olumsuz etkiliyor. Hatta uzun vadede akciğer ve kalpte çeşitli hastalıklar bile ortaya çıkabiliyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden çocuk göğüs hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Ayşe Ayzıt Kılınç hem çocuklarda karşılaşılan uyku problemlerini ve çözümlerini anlattı hem de Cerrahpaşa bünyesinde yeni hizmete giren uyku laboratuvarları hakkında bilgi verdi.
Gebelikte ve emzirirken uyku
Hamilelik sırasında vücutta meydana gelen fizyolojik değişikliklerle birlikte uyku düzeninde de aksamalar görülüyor. Kimi görüşlere göre bu düzensizlik, anne adayını doğumdan sonraki uykusuz gecelere hazırlasa da özellikle emziren anneler için uyku düzeninin korunması, süt üretiminin devam etmesi ve bebeğin sağlıklı beslenmesi anlamına geliyor. 1-7 Ekim Emzirme Haftası vesilesiyle kadın hastalıkları ve doğum uzmanları Doç. Dr. Ozan Doğan ve Dr. Hakan Kızılet, gebelik ve emzirme dönemlerinde kadınların yaşadığı uyku sorunlarına karşı yapılabilecekleri anlattı.
Anaokuluna başlama süreci
Anaokuluna başlamak çocukların hayatlarının ilk senelerinde yaşadıkları belki de en önemli konulardan biri. Bu nedenle bu sürecin nasıl ele alındığı da onların hayatında oldukça değerli. Duyarlı, çocuk özelinde biricik tasarlanmış, duygusal destek verilmiş süreçler onlar için bir gelişim adımı, bağımsız bir birey olma yolculuklarında önemli bir basamak. Bu basamağı deneyimlerken de doğal olarak davranışları, yemek yeme ve uyku gibi rutinleri etkileniyor, değişimler gösterebiliyor. Bu bakış açısı ile anaokuluna başlama sürecinde ebeveynlere tavsiyelerim aşağıda…
Hamileler sıcağı nasıl yener?
Sıcak havada uyku zor; hamilelik sırasında vücut sıcaklıkları doğal olarak yükseldiğinden anne adayları için neredeyse işkence! Hamilelik döneminde kolayca uykuya geçmek ve uykuda kalabilmek için yapmanız gerekenler ise yatağa gitmeden çok önce başlıyor. İşte kolaylaştırıcı öneriler…