Yatsan

Küçük bir çocuğunuz varsa sizin iyi uyuyabilmeniz için öncelikle onun uyku düzeninin sağlam olması gerektiğini iyi bilirsiniz. Bakalım yanlış yaptığınız ya da ihmal ettiğiniz şeyler var mı?

SORUN NE?

Çocukların Uyuyamama Sorunları 

  • Birçok küçük çocuk 1.5-3 yaş döneminde aniden öğle uykusunu reddetmeye, yatma vaktinde oyalanmaya, gece uyanmaya başlar. Bunların sonucu olarak da çoğu zaman güne sabahın 4’ünde başlamaya hazırdır.
  • Bazen de ebeveynler, çocuğun kesintisiz bir gece uykusuna kavuşacağını düşünerek bilinçli bir şekilde öğle uykusunu keser.
  • Genellikle çocuğun uyumamaya çalışmasının nedeni, onun doğal olarak artan farkındalığı ve diretebilme gücüdür. Bir noktada, belki küçük bir hastalıklarında ya da siz bir geceliğine dışarıda olduğunuzda, başka seçenekler olduğunu keşfetmişlerdir ve bunu kullanmayı, sınırları esnetmeyi, alan genişletmeyi severler. Belki birkaç gece onu sarılarak uyuttunuz, belki öğle uykusu için ısrar etmediniz, belki sizin yatağınıza gelmesine izin verdiniz ya da belki gece yarısı bir şeyler atıştırmasına müsamaha gösterdiniz. Haliyle o da bu seçeneklerin her zaman mümkün olup olmadığını merak ediyor. Bunu fark etmeleri ve ısrarcılıkları sayesinde de küçük bir hata veya tutarsızlık bile çocuklarda bir anda büyük uyku sorunlarına dönüşebiliyor.

18 AYLIK UYKU GERİLEMESİ NE?

18 Aylık Uyku Gerileme Belirtileri

ve Çözümleri 

  • Öncelikle, bu yaş grubunda uykuyla ilgili bazı aksaklıklar yaşamanın tamamen normal ve yaygın olduğunu bilin. Uzmanlar bu duruma ‘18 Aylık Uyku Gerilemesi’ diyor.
  • Yürümeye başlayan çocuğunuz, bebekliğinden çok daha fazla bağımsızlığa ve kişiliğe sahiptir. Bu nedenle, yürümeye başlayan çocukların uyku sorunlarına bebeklerinkinden farklı yaklaşmanız gerekiyor.
  • Yeni yürümeye başlayan çocuğunuzun çok fazla enerjiye sahip olduğu için iyi uyumadığını ya da artık o kadar uykuya ihtiyaç duymadığını düşünüyor olabilirsiniz. Oysa gerçekte bu yaş çocuğun da hem gündüz hem de gece boyunca hâlâ çok uykuya ihtiyacı var. Formülü kabaca üçüncü yaş gününe kadar 2 saatlik öğle uykusu ve 11-12 saat gece uykusu olarak düşünebilirsiniz.
  • Anne-babaların en önemli görevi, çocuklarının uykunun ne kadar kolay ve keyifli olabileceğini öğrenmelerine yardımcı olmak ve uykuyla ilgili sağlıklı sınırları korumak. Bu çok kolay bir iş değil çünkü uyku, küçük çocuklar için her zaman yemek yemekten, oynamaktan ve sarılıp uzanmaktan daha ‘sıkıcı’ olacaktır.
  • Yeni yürümeye başlayan çocuğunuzun tek başına uyuyabilme geçmişi varsa hayatınız daha kolay. Ama yatağına yattıktan sonra sırtını okşuyor, emzik veriyor, uyuması için elini tutuyor veya gece boyu yanında kalıyorsanız acilen onun kendi başına uyumasını sağlayacak bir programa geçmelisiniz.

ÇÖZÜM NE?

 

Çocuğunuzun Uyku Öncesi Rutini Nasıl Düzenlemelisiniz ?

  • Uyku öncesinde ona güçlü bir dikkat ve bağlantı hissi verin. Yeni yürümeye başlayan çocuğunuzun uyku rutini, yetişkinlerde olduğu gibi loş ışık ve lavanta kokuları eşliğinde dinlenen uyku müziğinden ibaret olamaz. Aksine, onun yatma zamanı eğlence ve bağlantı unsurları içermeli. Akşam yemeğiyle uyku vakti arasında ya da öğle yemeğinden hemen önce, çocuğunuza güçlü bir bağlantı hissi vermek için, onun liderliğinde bir oyun zamanı geçirin. Bu süre zarfında çocuğunuzun sizin için bu dünyadaki en önemli kişi olduğunu hissetmesini sağlayın.
  • Uyku öncesi biberondan vazgeçin. Aralarında çocuk doktorlarının yanı sıra beslenme uzmanları ve diş hekimlerinin de bulunduğu uzmanlar, 13 aydan sonra biberon kullanılmaması gerektiğini söylüyor. Yeni yürümeye başlayan çocuğunuzun artık biberona ihtiyacı yok. Hem yaşına uygun değil hem de gelişimsel olarak onlara uygun değil. Ayrıca çocuğu bir biberon dolusu süt içtikten sonra yatağa göndermek de iyi bir gece uykusuna zemin hazırlamıyor. Emziren bir anneyseniz, buna devam etmekte tabii ki bir sorun yok ancak bu emzirme seansını uyku zamanı rutininin sonuna değil başına yerleştirin.
  • Yatmadan önce süt içen çocuklar, akşam yemeğinden sonra sütle karınlarını doyurabileceklerini bildikleri için yemek seçmeye daha yatkındırlar. Yürümeye başlayan çocuğunuzun akşam yemeğinde daha az yediğini ve yatmadan önce büyük bir bardak süt içtiğini fark ederseniz, sütü akşam yemeğiyle birlikte vermeye başlamanın zamanı gelmiş demektir. 18 aylık olduklarında süt artık onları tatmin edemez ve yatmadan önce ya da sabah ilk iş olarak süt içmemelidirler.
  • Akşam yemeğiyle yatma zamanı arasındaki saat aralığı sizi endişelendiriyorsa ve çocuğunuzun yatağa aç girmesini istemiyorsanız, uyku vakti rutininden hemen önce ona sağlıklı bir akşam atıştırmalığı sunun.
  • Öğle yemeğiyle öğle uykusu arasında boşluk bırakmayın. Detaylandırarak anlatalım. Diyelim ki uyku vakti geldi ve yeni yürümeye başlayan çocuğunuzu yatağına yatırdınız. Ama o uyku moduna geçmek yerine yatağında oynayıp jimnastik yapıyor. Ya da belki bir süre orada yattı ama uyumadı ve şimdi mızmızlanıyor, ağlıyor, kalkmak için çırpınıyor. Bunların hiçbiri, onun öğle uykusunu bırakma zamanının geldiğini göstermez. Sadece onun öğle yemeği sayesinde ‘ikinci bir rüzgâr’ yakaladığını ve uykuya dalmakta zorlandığı anlamına gelir. Çocuğunuza öğle yemeğiyle uyku arasında 20-30 dakika vermek yerine, onu hızlıca temizleyip, bezini değiştirip uyku tulumunu giydirin ve yatağına Öğle yemeğiyle uyku saati arasındaki boşluğu ortadan kaldırmak, uykuya daha kolay dalmasına yardımcı olacaktır çünkü çocuklar yemek yedikten sonra doğal olarak daha uykulu olurlar.

Eğer bu yazımız ilginizi çektiyse, çocuğunuzun uyku düzenini     iyileştirmeye yönelik daha  fazla ipucu ve öneri için “Uyuyan Bir Çocuk İçin 8 İpucu” başlıklı blog yazımızı da okumanızı tavsiye ederim. Uykusuz geceleri geride bırakarak çocuğunuzun daha kaliteli ve huzurlu bir uyku deneyimi yaşamasına yardımcı olabilirsiniz.