iyiuykuiyihayat.com Yatsan’ın yaşam tarzı sitesidir
Şimdi Abone Ol
Trend Haberleri

Yenidoğan ve Uyku

Yatsan
Popüler Kültür, Yenidoğan ve Uyku

Babalar Günü’nüz kutlu olsun ve kulübe hoş geldiniz!

Yenidoğan bebek ve hem onun hem de ona bakanların uyku düzeni söz konusu olduğunda türkümüz belli: “Analar çeker yükü, kimsenin bilesi yok!” Ama bu dengeler yavaş yavaş değişiyor, babalar son yıllarda çocuk bakımında olması gerektiği gibi etkin rol üstleniyorlar. Bugün Babalar Günü, biz de bu vesileyle baba adaylarının ve yeni babaların uykularını kaçıran temel durumlara göz atıyoruz.

Yatsan
E Bebeğime, Yenidoğan ve Uyku

Yenidoğan döneminde (0-3 ay) uyku

Yenidoğan dönemi bir bebeğin anne karnındaki deneyimleri sonrasında dış dünya ile tanışma ve hayatla uyumlanma dönemidir. Bu dönemdeki uykular da bu adapte olma sürecinin bir parçası olarak gelişir. Hayatın ilk aylarında bebeklerin uykusundan neler beklemeliyiz, bu dönemde onları nasıl destekleriz konularını bilmek ve iyi anlamak önemlidir. Ancak yenidoğan dönemi birçok yerde söylenenin aksine uykuya en az müdahalede bulunulması, uykuyu koruyan duygusal ve duyusal faktörlere çok daha fazla odaklanılması gereken bir dönemdir.

Yatsan
E Bebeğime, Yenidoğan ve Uyku

Bebeklerde huzurlu bir uykuya geçiş için

Uyku hepimizin en savunmasız halidir. Bunu bilen zihin ve beden kendini uykuya bırakabilmek için güvende hissetmek ister. Stres barındıran, günün fiziksel ve duygusal yükünü atamamış bireyler bu yükler ile uykuya girer ve tabiri caiz ise “tetikte” bir uyku uyurlar. Bu uykular “kalitesiz” diye adlandırabileceğimiz daha sık bölünen, huzursuz, uyandığınızda halen yorgun hissettiğimiz uykulardır. Tam da bu nedenden, sakinleşme ve rahatlama süreçlerini sağlıklı tamamlayan bireyler daha kaliteli uyurlar. Bebekler için de aynı süreçler geçerlidir ve daha da önemlisi, bebekler biz yetişkinler gibi kendilerini sakinleştirme, dingin bir hale bürünme becerisine sahip değildirler. Bu ihtiyaçlarını ancak bizimle ilişki halinde olurlarla ve uygun koşullar sağlanırsa gerçekleştirebilirler. Bu nedenle bebeklerin uyku öncesinde sakinleşmelerine bakım verenleri olarak bizlerin nasıl destek olduğu, onların uyku kalitelerini doğrudan etkiler. Peki, bu konuda neler yapabiliriz, beraber bakalım… Öncelikle, uyku öncesine “ne” yaptığımızdan ziyade “ne kadar duyarlı bir ebeveynlik” sergilediğimiz en belirleyici faktördür. Biraz önce de belirttiğim gibi, sinir sistemi ilişki halindeyken rahatlar. İhtiyaçları görülen, ebeveyninin kapsayıcı ve sakin desteği ile eşlik edilen bebek güvende hisseder. Bu nedenle, uyku öncesi anlarda farklı aktiviteler yapabilir veya...
Yatsan
Yenidoğan ve Uyku

Yeni ebeveynlerin 4 hatası

Annenizin arkadaşının gelini bebeği ne kadar ağlasa da kucağına almıyormuş… Ayakta sallamak yeniden modaymış… Gazı çıkmadığı için, siz stresli olduğunuz için, sokaktan simitçi geçtiği için tam dalacakken uyanmış… Ortada doğru-yanlış yüzlerce bilginin dolandığı ve ‘ağzı olanın konuştuğu’ o zor dönemdesiniz! İşinizi kolaylaştırmak için buradayız. Yeni anne-babaların en sık yaptığı hataları listeliyoruz.