Yüzyıllardır bitkilerin şifasından yararlanıyoruz. En çok da sakinleşmemize, uyumamıza yardımcı olmaları için. Peki hangisi neye iyi geliyor, bilmemiz gerekenler neler? Bu yazıda hepsini bulacaksınız.
Uykuya hazırlık için kendinize zaman ayırmanız gerektiğini İyi Uyku iyi Hayat’ı düzenli takip edenler artık biliyor. Doğrudan yatağa gitmek yerine biraz kitap okumak, ışıkları belli bir saatte kısmak, ılık bir banyo yapmak, sakin müzikler dinlemek, meditasyon yapmak gibi sakin aktiviteler, bizi uykuya hazırlıyor. İşte bunlardan biri de bitki çayı içmek olabilir. İsterseniz akşamları gününüzün nasıl geçtiğini bir deftere yazmaya başlayabilir, bunu da bitki çayı eşliğinde yapabilirsiniz. Üstelik bu sırada başlı başına bir ritüel olan çay demlemenin uyku rutini geliştirmeye olumlu etkisinden de yararlanabilirsiniz.
İyi Uyku İyi Hayat’ta, uyku hijyeninden ne zaman bahsetsek, siyah çay ve kahve içmeyi öğleden sonra bırakmamız gerektiğini söylüyoruz. Ama iş bitki çaylarına gelince değişiyor. Uyku uzmanları, bitki çaylarını yatağa gitmeden 20-30 dakika önce içmeyi öneriyor. Gelin, hangi bitki çaylarının uykuya yardımcı olduklarına bakalım.
Papatya çayı
Faydasını hepimizin bildiği bir bitki çayı. Sakinleşme, endişeyi azaltma etkisi var. Papatya çayının sakinleştirici etkisi içeriğindeki ‘apigenin’ adlı antioksidandan kaynaklanıyor. Apigenin, beynimizde anksiyeteyi azaltan reseptörlere bağlanıyor. Bu fal çiçeği sadece uykuya fayda sağlamıyor, kan şekerini düzenlemeye, sindirime ve kalp sağlığına da yardımcı oluyor. Papatya çayı, regl sancılarını da azaltıyor. Yapılan bir araştırmada papatya çayının kadınların doğum sonrasında yaşadıkları uyku kalitesi sorunları ve depresyon üzerinde de hafifletici etkisi olduğu gözlemlenmiş.
Melisa çayı
Melisa çayı, İyi Uyku İyi Hayat’ta sık sık bahsettiğimiz, vücutta stresi azaltan ve melatonin salımını tetikleyen GABA seviyesini artırmasıyla biliniyor. Melisa, enfeksiyonları ve virüsleri tedavi etmek için antiviral ve antibakteriyel bir ilaç olarak da kullanılmış. Oğul otu olarak da bilinen bu bitki, özellikle kaygı bozukluklarının tedavisinde, stresin azaltılmasında etkili bir yardımcı. Yatıştırıcı, sakinleştirici gücüyle uykusuzluğa da iyi gelen melisa otu; mide bulantısına, hazımsızlığa, ağrılara karşı da oldukça etkili. Çiçekleri yazın açan melisa bitkisiyle aynı şey değil; limon otu melisa olarak aramanızı tavsiye ederiz.
Çarkıfelek, nam-ı diğer passiflora çayı
Passiflora bitkisi aynı papatya gibi anksiyete semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilecek bazı flavonoidler içeriyor. Çarkıfelek/passiflora bitkisinin kediotu gibi uykuya yardımcı bitkilerle karıştırıldığında uyku ilaçları kadar etkili olduğu biliniyor. 2011 yılında yapılan bir araştırmada, bir hafta boyunca bir gruba her gün çarkıfelek çayı içirilmiş ve içenlerin içmeyenlere göre çok daha iyi uyku kalitesine sahip olduğu bulunmuş.
Kediotu kökü çayı
Uykusuzluğun kesin çarelerinden birine geldi sıra: Kediotu kökü. Yapılan pek çok araştırmada, düzenli olarak içildiğinde uyku kalitesini artırdığı kanıtlanan kediotunun, GABA seviyesini artırması bir yana; strese, kalbi yatıştırmaya ve huzursuz bacak sendromu semptomlarına da iyi geldiği biliniyor. Kediotu, uykusuzluk, endişe ve baş ağrısı gibi sorunları tedavi etmek için yüzyıllardır kullanılan bir bitki. İngiltere’de 2. Dünya Savaşı sırasında hava saldırılarının neden olduğu stres ve kaygıyı gidermekte yararlanıldığı biliniyor. Uykuya nasıl yardımcı olduğu bilimsel olarak tam kanıtlanmış değil. Ancak kediotuyla yapılan pek çok kör deney var. Bir gruba kediotu kökü verilen, bir gruba verilmeyen birden fazla araştırmada, bu takviyeyi alanların iyi uyudukları gözlemlenmiş.
Lavanta çayı
Kokusu ayrı, çayı ayrı şifalı, rengiyle gönlümüzü çalan lavantadan bahsetmeden olmaz. Antik Yunan’dan beri bilinen yatıştırıcı etkisiyle lavantayı yastığınıza gizleyebilir, banyonuzda yağ olarak ve yumuşak bir çay olarak kullanabilirsiniz. Bu güzel mor renkli bitki, uyku denince ilk aklımıza gelenlerden. Lavanta çayı içmenin, kadınlarda yorgunluğu azalttığı, uykuyu kolaylaştırdığı, kalp atışını düzenlediği biliniyor. 2012’de yapılan bir araştırma, uykusuzluk çeken kadınların 12 hafta boyunca haftada iki kez 20 dakikalık lavanta aromaterapi seansına katıldıktan sonra daha iyi uyuduğunu kanıtlamış.
Nane çayı
Nane kas gevşetici özelliğiyle biliniyor. Keskinliğine bakmayın, mide sıkıntılarına da birebir. Boşa değil, annelerimizin hastalanınca hemen bir nane limon kaynatması. Nane çayı, uykusuzluk sorununa da iyi geliyor. Özellikle de mide sorunları yüzünden uyuyamıyorsanız nane çayı demleyebilirsiniz.
SIKÇA SORULAN SORULAR
Papatya Çayının Faydaları Nelerdir?
Papatya çayının sakinleştirici bir etkisi vardır. Sakinleşmenize ve endişelerinizin azalmasına yardımcı olur. Uykunuzu ve kan şekerinizi düzenlemeye yardımcı olduğu gibi sindirim ve kalp sağlığınız için de faydaları bulunmaktadır.
Melisa Çayı Hangi Rahatsızlıklara İyi Gelir?
Melisa çayı vücudumuzdaki stresi azaltmaya ve melatonin salgılanmasına yardımcı olur. Enfeksiyon ve virüsleri tedavi etmek amacıyla da kullanılan ve oğul otu adıyla da bilinen bu bitki kaygı bozuklukları ve uykusuzluğa iyi gelmekle beraber mide bulantı, hazımsızlık ve ağrılara karşı da etkilidir.
Lavanta Çayı İçmenin Faydaları Nelerdir?
Yatıştırıcı etkisiyle bilinen lavantayı yastığınıza gizleyebilir, banyonuzda yağ olarak kullanabilir veya yumuşak bir çay olarak tüketebilirsiniz. Lavanta çayı içmenin, kadınlarda yorgunluğu azalttığı, uykuyu kolaylaştırdığı, kalp atışını düzenlediği bilinir.