Soğuk algınlığınız olduğunda iyi bir uyku çekmek kolay değil. Burun tıkanıklığı nefes almayı, öksürük ve kas ağrısı dalmayı zorlaştırır. Öte yandan, hızla iyileşmeniz için kaliteli uyku şarttır. Neyse ki semptomları hafifletip ihtiyacınız olan dinlenmeyi sağlamanın yolları var. Sizin için bir araya getirdik.
Sıcak bir içecek için
Yatmadan önce sıcak bir içecek boğaz ağrısını yatıştırmaya yardımcı olur; buharı da tıkanıklığınızı rahatlatabilir. Ballı, kafeinsiz bir çay ya da papatya, nane veya zencefil çayı iyi seçenekler. Hepsinin rahatlamanıza, daha kolay nefes almanıza veya enfeksiyonlarla savaşmanıza yardımcı olabilecek özellikleri var. Çaydan uzak durmak istiyorsanız sıcak suya limon suyu ve bal ekleyebilirsiniz. Fazla taneli olmayan sıcak bir çorba ya da et suyu da tercih edebilirsiniz. Yatmadan yaklaşık 60-90 dakika önce için ki gece tuvalete gitmek için uyanmak zorunda kalmayın.
Bir antiinflamatuvar ilaç alın
Ağrınız varsa reçetesiz satılan bir nonsteroid antiinflamatuvar ilaç alın. Bu ilaçlar baş, kas, kulak ağrıları ve ateş gibi bazı soğuk algınlığı semptomlarını hafifletebilir. Sadece tüm ilaçlarda olduğu gibi önerilen dozajı aşmayın, prospektüsteki talimatları dikkatle takip edin. İlaçları ateşiniz varsa üç günden fazla, ağrınız varsa 10 günden fazla kullanmayın. Belirtileriniz devam ediyorsa doktorunuza görünün.
Burun spreyi kullanın
Bir burun spreyi (dekonjestan), özellikle uyumaya çalışırken nefes almanızı kolaylaştırabilir. Çoğu reçetesiz satılan bu ürünleri de çok uzun süre kullanmaktan kaçınmak gerekir. Çünkü uzun süreli kullanım, tedaviye başlamadan öncekinden daha kötü hissetmenize neden olabilecek semptomlara yol açabilir.
Öksürük ilacı deneyin
Soğuk algınlığına bağlı öksürük sizi bütün gece ayakta tutabilir ve bitkin hissetmenize neden olabilir. Reçetesiz satılan bir öksürük ilacıyla geçici olarak rahatlayabilirsiniz. Eğer akıntınız varsa balgam söktürücü kullanmayı düşünün. Bu tür ilaçlar akciğerlerinizdeki mukusu gevşetir, böylece öksürmek daha kolay olur. Bazı öksürük ilaçları dekonjestanlar, ağrı kesiciler ve antihistaminikler içerir. Yüksek miktarlarda alındığında tehlikeli olabilen bu bileşenlerin varlığı nedeniyle, öksürük ilacı alırken diğer ilaçları kullanmaktan kaçınmak en iyisidir.
Tuzlu suyla gargara yapın
Yatmadan önce tuzlu suyla gargara yapmak boğaz ağrısını yatıştırmaya ve enfeksiyonun daha da kötüleşmesini önlemeye yardımcı olabilir. Üstelik rahatsızlığı hafifletmek için doğal ve düşük maliyetli bir yoldur. 1 su bardağı suya yarım çay kaşığı tuz koyup karıştırın. Karışımı boğazınızın arkasında yapabildiğiniz kadar uzun süre gargara yaparak gezdirin. Tükürmeden önce tuzlu suyu ağzınızda çalkalayın.
Nazal yıkama seti kullanın
2015 tarihli bir araştırmaya göre ‘sinüs yıkama’ olarak da bilinen burun yıkama tıkanıklığı azaltmaya, mukus ve mikropları temizlemeye, nefes almayı kolaylaştırmaya yardımcı olabiliyor. Bunu yaparken steril, damıtılmış veya kaynatılıp soğutulmuş su kullanmak önemli. Çünkü musluk suyu enfeksiyona neden olan zararlı organizmalar içerebilir. Yıkama için bir neti pot kullanabilirsiniz. Bir lavabonun üzerine eğilin. Başınızı yana doğru eğin ve solüsyonun ağzınıza damlamaması için çenenizi ve alnınızı aynı seviyede tutmaya çalışın. Neti potun ağzını üst burun deliğinize yerleştirin. Böylece solüsyon alt burun deliğinizden dışarı akacak. İşlemi başınızı ters yönde eğerek diğer burun deliğinizle tekrarlayın.
Yastıklarınızı üst üste koyun
Uzanmak boğazınızda mukus birikmesine neden olarak öksürüğe ve huzursuz gecelere yol açabilir. Oturarak uyuyun demiyoruz tabii ama yastıklarınızı üst üste koyarak başınızı hafifçe kaldırmak boğazınızda akıntı birikimini en aza indirmeye yardımcı olabilir. Çok fazla yastık kullanmayın çünkü bu sefer boynunuz ağrıyabilir. Sadece iki standart yastık başınızı yeterince yükseltmeye yardımcı olacaktır.
Odayı nemlendirin
Kuru hava sinüslerinizi tahriş ederek semptomlarınızı daha da kötüleştirebilir. Bir nemlendirme cihazı sayesinde daha rahat nefes alabilirsiniz. Nemlendiricide her zaman damıtılmış veya arıtılmış su kullanın. Bakteri ve küf oluşumunu önlemek için suyu her gün değiştirin ve düzenli olarak temizleyin.
Sıcak bir duş alın
Ateşiniz yoksa sıcak bir duşun buharı sinüslerinizdeki mukusun incelmesine ve boşalmasına yardımcı olabilir, bu da nefes almayı kolaylaştırabilir. Ilık bir duş da yatmadan önce rahatlamak için harika bir yoldur. Buharın birikmesine izin vermek için banyo kapısını kapalı tutun. Spa benzeri rahatlatıcı bir deneyim için, nane veya okaliptüs yağı içeren aromaterapi duş tabletleri kullanabilirsiniz. Bu bileşenlerin serinletici etkileri solunduğunda daha az tıkanıklık hissetmenize yardımcı olabilir.
Alkolden uzak durun
Uykunuzu getireceğini düşünerek alkolden medet ummayın çünkü aslında kaliteli dinlenme yeteneğinizi bozabilir. Ayrıca alkol bir idrar söktürücüdür. Böbreklerinizin aşırı idrar üretmesini engelleyen antidiüretik hormonu baskılar ve muhtemelen daha sık tuvalete gidersiniz. Bu da dehidrasyona yol açarak vücudunuzun iyileşmesini zorlaştırabilir. Bunun yerine bol su için.
Yatak odanızı serin tutun
2012 tarihli bir araştırmaya göre yatak odanızın sıcaklığı uyku kalitenizi etkileyebilecek en önemli faktörlerden biri. Soğuk algınlığıyla mücadele ederken ve ateşiniz varken bu daha da önemli. Rahat bir uyku ortamı yaratmak için yatak odanızı 15.5-19.5 °C aralığında tutun. Sıcaklık yükselirse pencereleri açıp hava sirkülasyonu sağlayın.