Artık sadece kalıplaşmış bir bilgi olarak değil, kanıtlanmış bir gerçek olarak da karşımızda: Dert, tasa uyutmuyor! Türkiye’de yapılan, uyku ve stres sorunları odaklı araştırmaya göre en çok şikâyet edilen konuların başında, yüzde 53’le yorgunluk ve enerjisizlik, yüzde 44’le uyku bozuklukları geliyor.

Türkiye’de insanların uyku ve stres sorunları neler, bunlarla nasıl baş ediyorlar? Huawei Tüketici Elektroniği Grubu ve IPSOS bağımsız araştırma şirketinin birlikte yaptığı araştırma, işte bu sorulara odaklanıyor.
18-45 yaş aralığında yapılan araştırmaya katılanların yüzde 22’si uyku sorunları yaşadığını, yüzde 31’i de bu sorunların son birkaç ayda arttığını belirtiyor.
Katılımcıların yüzde 77’si orta veya yüksek derecede stres altında olduklarını söylüyor. Bu tabloda sağlık büyük pay sahibi. Kişiler kendi sağlık sorunlarını yüzde 29, yakınlarının veya akrabalarının sağlık durumlarını ise yüzde 21 oranıyla bu stresten sorumlu tutuyor.
Yüzde 94, stresle başa çıkmak için televizyonda bir film veya dizi seyretmeyi seçiyor. Yüzde 92 gün içinde yalnızca kendine ait bir zaman dilimi oluşturmaya çalışırken, yüzde 93 müzik dinlemenin iyi geldiğini düşünüyor.

Uykusu olmasına rağmen 
uyuyamayanlardan mısınız?

En çok şikâyet edilen konuların başında, yüzde 53’le yorgunluk ve enerjisizlik, yüzde 44’le uyku bozuklukları geliyor. 
Katılımcılara uykuyla ilgili spesifik olarak ne gibi sorunlar yaşadıkları sorulduğunda yüzde 71 ile yorgun uyanma, yüzde 64 ile gün içinde uykusuzluk sebebiyle yorgun olma ve bunlara rağmen yüzde 57 ile uykuya dalma sorunları ilk üç sırayı paylaşıyor. Az veya kalitesiz uykunun hayatlarını etkilemediğini iddia eden kişilerin oranı ise yüzde 4.
Peki uyku sorunlarıyla başa çıkmak için ne yapılıyor? Katılımcıların yüzde 83’ü gün içinde kestirme ve şekerleme yapmaktan uzak durmaya çalıştığını, yüzde 77’si uyumadan önce kahve-çay içmeyi kestiğini söylüyor. Yüzde 63’ü ise günlük yemek alışkanlıklarında daha sağlıklı alternatiflere yönelmeye çabaladığını belirtiyor.