Yaz ayının pozitif etkilerinin yanı sıra beraberinde getirdiği yaz yorgunluğu konusunun nedenleri ve bu durumdayken yapılması gerekenler hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayın.

Yatsan

Şu sıralar ne kadar dinlenirseniz dinlenin, ne kadar uyursanız uyuyun, yine de yorgun hissediyor olabilirsiniz. Altta yatan ciddi bir sorun yoksa bu durumun gelip geçici olduğunu düşünmek normal. O halde de çoğu zaman yaşam tarzı değişikliği veya buna neden olan tıbbi sorunun tedavisiyle kurtulabileceğiniz bir dert. Ancak kronik yorgunluğun kısa süreli olsa bile yaşam kalitenize büyük zarar verebileceği de bir gerçek. Hayatınızda ne tür değişiklikler yapmanız gerektiğini bilirseniz önlem almanız ve bundan kurtulmanız da kolaylaşır. İşte “Ben neden bu kadar yorgunum?” sorusunun muhtemel cevapları…

  1. Kalitesiz uyku

Uyumakla kaliteli uyumak arasında ciddi bir fark vardır. Uyku sırasında vücut hücreleri yenilemeye ve onarmaya başlamak, büyüme hormonları salgılamak gibi pek çok şeyle uğraşır. Beynimizin, uykunun rüya gördüğümüz kısmı olan NREM ve REM evrelerinden geçmesi için vücudumuzun da onunla işbirliği içinde olması, bölünmemesi gerekir. Çünkü bu aşamaları gerektiği gibi geçemezsek yeterince dinlenemeyeceğimiz kesindir. Uyku tıbbı uzmanları yetişkinlerin yaklaşık 7 saat uyumasını öneriyor. Ama bu süre içindeki huzursuzluk, savrulma, dönme gibi kesintiler uyku döngüsünün kalitesini bozar ve aslında yorgun uyanmanıza neden olabilir.

  1. Kötü beslenme

Ne yediğimizle nasıl hissettiğimiz arasında sarsılmaz bir bağlantı var. Vücudun normal işleyişini aksatmamak için ihtiyaç duyduğu enerjiyi ancak dengeli ve sağlıklı bir diyetle karşılayabilirsiniz. İşlenmiş ve besin değeri çok yüksek olmayan şeyler yiyip içiyorsanız, vücut yorgunluğu kaçınılmazdır. Lüzumlu kalorileri, protein gibi önemli besin kaynaklarını atlamak, vücudun enerji taleplerini karşılayabilmek için kas ve yağları parçalamaya başlamasına neden olur. Bu durum da yorgunluğu tetikler.

  1. Stres

Zaman zaman stres hissetmek son derece normal ama kronik stres yorgunluk hissiyle doğrudan bağlantılı. Kronik stres, beyinde kronik enflamasyona yol açan ve aynı zamanda yorgunluk hissine katkıda bulunan fonksiyonel ve yapısal değişikliklere neden olabilir. Bazı stresli durumlardan kaçınılamayacağı hepimizin malumu ancak daimi yorgunluğu önlemek için stresi nasıl yöneteceğinizi öğrenmeye başlayarak ilk adımı atabilirsiniz.

  1. Kafeinde doz aşımı

Kahve ve kafeinli içecekler sizi ayık tutup geçici bir enerji artışı sağlayabilir ama fazlası, ertesi gün yaşayacağınız yorgunluk hissinin temel nedeni olabilir. Çünkü çok fazla kafein tüketmek uykunuza zarar verir. Araştırmalar, sabahları kendilerini yorgun hisseden kişilerin daha fazla miktarda kafein tüketme olasılıklarının daha yüksek olduğunu, bunun sonrasında uykuyu bozarak tekrar yorgun uyanmaya neden olduğunu gösteriyor. İşte ellerinizle yarattığınız korkunç döngü!

  1. Yeteri kadar su içmemek

Bol su içmek, vücudumuzun ve zihnimizin gerektiği gibi çalışması için hayati önem taşır. Aynı zamanda enerji seviyelerini korumak için çok de önemlidir. Vücudumuz gün içinde gerçekleştirmek zorunda kaldığı birçok biyokimyasal reaksiyon yüzünden su kaybı yaşar. Bu kaybı ancak daha fazla su içerek yerine koyabiliriz. Dehidrasyon yani susuzluk, uyku döngüsü de dahil olmak üzere tüm vücudu etkiler. Yeterince su içmeyen kişiler genel olarak daha az uyur, dolayısıyla da hep yorgun olurlar.