Kaliteli uyuyamayanlar enerji ihtiyacını yemeklerden karşılamaya çalışıyor. Uyku öncesi yanlış besinler seçilmesi ise sağlıklı uykudan uzaklaştırıyor. Beslenme ve diyet uzmanı Dilara Koçak, İyi Uyku İyi Hayat okurları için önemli uyku ve beslenme tüyoları verdi.
‘Ne yersen osun’ mottosu, uyku sağlığı için de çok belirleyici. Gün içinde tükettikleriniz, özellikle gece yatmadan önce yedikleriniz veya son öğününüz, o akşamki uykunuzun nasıl olacağını da şekillendiriyor. Bu nedenle son yıllarda beslenme bilimi de uykuya özel bir ilgiyle odaklanıyor.
Sağlıklı beslenme ve kaliteli uyku arasındaki çift taraflı ilişkiye vurgu yapan, beslenme ve diyet uzmanı Dilara Koçak, “Gereğinden az uyku, fazla kiloların sebebi olabilir” diyor. Kaliteli uyuyamayanların enerji ihtiyacını yemekten karşılamaya çalıştığını, yine uyku öncesi yanlış besinler seçilmesinin kişileri sağlıklı uykudan uzaklaştırdığını ekliyor. Koçak, uyku ve beslenme ilişkisi hakkında İyi Uyku İyi Hayat okurlarına önemli tüyolar veriyor.
4-6 saatten az uyuyanların beden kitle indeksi daha yüksek!
Kaliteli uyku aslında başladığı andan itibaren günümüzü, hatta ömrümüzün kalitesini, yani tüm hayatımızı etkiliyor. Eğer az uyuyorsak gün içinde kendimizi halsiz, yorgun hissediyoruz. Gereken enerjiyi toparlayamıyoruz. Kaliteli uyuyamamanın yorgunlukla ilişkisi yüzünden bazı bireyler daha fazla yemek yiyerek enerjilerini artırmaya çalışıyor. Bir anlamda az uyku, fazla kilonun da sebebi oluyor. Zaten bu konuda yapılmış çalışmalar da 4-6 saatten az uyuyanların beden kitle indeksinin daha yüksek olduğunu gösteriyor. Kaliteli ve iyi uyku için, tabii ki yapabiliyorsak, günün stresini bir tarafa bırakmak lazım.
Gaz yapan, yağlı besinlerle çay-kahve uykuya geçişi zorlaştırır
Basit nefes egzersizleri uykuya geçişi kolaylaştırabilir. Beslenme tarafından bakacak olursak da son yediğimiz öğün, bu öğündeki seçimlerimiz ve ne zaman uykuya geçtiğimiz, uykumuzu etkiliyor. Uyumadan en az iki saat önce yemek yemeyi kesinlikle bırakmamız gerekiyor. Ayrıca kafeinli içecekler de uykuyu etkiliyor. “Kafeinli içeceklerden etkilenmiyorum” diyenler olabilir ama eğer uykuya geçişte bir huzursuzluk yaşıyorlarsa çay-kahve tüketimini gözden geçirmeleri lazım. Yine gaz yapan yiyecekler, yağlı ve sindirimi zor besinler uykuya geçişi zorlaştırıyor.
Kesintisiz uyku için muz-süt-bal-tarçın karşımı birebir
Peki uykuya geçişi neler kolaylaştırır? Bizi mutlu edecek besinlerden, örneğin muzlu sütün içine bal ve tarçın eklersek, içinde triptofan ve serotoninin öncü maddesi olması nedeniyle uykuya geçişi kolaylaştırır.
Uyku hormonları büyümede ve yaşlanmayı önlemede etkili
İyi uyku, gün içindeki enerji açısından önemli elbette. Ama onun dışında uykunun ‘anti aging’ dediğimiz, yaşlanmayı önlemekteki etkisinden de bahsedebiliriz. Yetişkin olma yolundaki gençlerin doğru büyümeleri için uyku çok önemli. ‘Uyusun da büyüsün ninni’nin gerçekliğinde olduğu gibi, biz uyuduğumuz zaman büyüme hormonu salgılanıyor. Bunun salınabilmesi için melatonin hormonumuzun ve derin uykuya geçişimizin çok iyi olması gerekiyor. Dolayısıyla uyku, sağlığımızın çok önemle üzerinde durulması gereken bir parçası.