Binlerce yıldır var, dünyanın her yerinde uygulanıyor, üstelik son yıllarda bir tıbbi tedavi şekli olarak da tanınıyor. Çok değişik türleri olan masajın, hem fiziksel hem de psikolojik faydaları saymakla bitmiyor.
-
Stresi azaltır
* Uzman ellerden iyi bir masaj terapisi, vücudun kaslarına ve yumuşak dokularına nüfuz ederek gerginliği hafifletiyor. Kortizol gibi yüksek stres hormonlarını azaltabiliyor.
* Araştırmalar masajın ruh halini iyileştirebileceğini, kaygı ve depresyonu azaltabileceğini söylüyor. Bu da uyku kalitesini iyileştirmeye, yorgunluğu azaltmaya, kortizol seviyelerini düşürmeye, serotonin ve dopamin üretimini artırmaya yardımcı olabiliyor.
* Fiziksel temas yatıştırıcı bir rol oynuyor ve sinir sistemini sakinleştiriyor. Masaj bu yolla kaygı ve korkuyu azaltmaya yardımcı olan bir topraklama ve güvenlik duygusu sunabiliyor.
* Masaj tedavi sırasında anında rahatlama sağlıyor. Ayrıca düzenli uygulandığında kalp atış hızı değişkenliğini olumlu yönde etkileyebiliyor.
* Çalışmalar düzenli masajın zihinsel, duygusal ve fiziksel sonuçlarının birbirini etkilediğini de gösteriyor. Böylece kişinin genel stres seviyesinde düşüş gözlenebiliyor.
-
Bağışıklığı artırır
* Düzenli masaj tedavisi alan bireylerin daha yüksek seviyelerde antikora sahip olduğu biliniyor. Böylece enfeksiyonlarla daha etkili savaşabiliyorlar.
* Masaj terapisinin stres ve kaygı düzeylerini azaltmaya ve dolaşımı iyileştirmeye yardımcı olabildiğini söylemiştik. Bu da vücudun enfeksiyonla savaşma yeteneğini artırabiliyor.
* Çalışmalar ayrıca masajın, vücudun bağışıklık süreciyle ilişkili olan kalp atış hızını, kan basıncını ve kortizol seviyelerini azaltabileceğini gösteriyor. Ayrıca masaj, beyaz kan hücrelerinin taşınmasından sorumlu olan lenfatik sistemin işlevselliğini artırabiliyor. Bu da vücudun bakteri ve virüslerden kurtulmasına yardımcı oluyor.
-
Ruh sağlığını iyileştirir, zindeliği artırır
* Masaj ruh halini iyileştirmenin yanı sıra uykusuzluğu hafifletmek için de çok iyi bir terapi. Çalışmalar, düzenli masaj seanslarının kortizol seviyelerini azaltabileceğini, ayrıca endorfin ve serotonin salımını tetikleyebileceğini gösteriyor. Bu hormonlar ruh halini iyileştirmeye ve stresi azaltmaya yardımcı oluyor.
* Masaj, vücudun depresyonla savaşma yeteneğini geliştirmek için de etkili bir araç. Kişinin fiziksel formunu takdir etmesine ve olumlu bir zihinsel duruma geçmesine yardımcı olabiliyor.
* Fiziksel düzeyde ise kas gerginliğini azaltmak ve eklem esnekliğini geliştirmek için harika bir çözüm. İyi duruş ve dolaşımı teşvik ettiği biliniyor.
-
Ağrıyı yönetmenizi sağlar
* Masaj terapisi, kas ağrısı ve sertliğine karşı kısa süreli rahatlama sağlayabiliyor. Dolaşımı artırıp hareket aralığını ve genel durumu iyileştirebiliyor.
* Masaj, vücudu rahatlatan ve ağrıyı azaltan endorfin üretimini artırıyor. Ağrı ve sertliğe neden olabilecek laktik asit ve diğer metabolik atıkları temizlemeye yardımcı oluyor.
* Masajın kan basıncını ve kalp atış hızını düşürdüğü biliniyor. Bu da genel ağrı hissini azaltmaya katkıda bulunuyor.
* Masaj vücuttaki kan akışını artırmaya yardımcı oluyor. Yaralı veya ağrılı bölgeye daha fazla oksijen ve besin dolaşımı olmasını sağlayabiliyor. Ayrıca genel rahatlama ve enerji seviyelerinde etkili oluyor. Isı, esneme ve aromaterapiyle birleştirildiğinde etkinliği daha da artırılabiliyor.