Daha fazla okumak, hepimizin dönem dönem aldığı ama çok azımızın başarıya ulaştığı bir karar. Artık sonbahar geldiğine, evde ve kendimizle daha çok vakit geçirme imkânımız arttığına göre kitaplara gömülmek için daha iyi bir zaman bulamazsınız. İster kitap okuma alışkanlığına geri dönmek isteyen biri olun, ister ilk etapta nasıl kitap kurdu olunacağını öğrenmek isteyen biri; bu ipuçları okuma hayatınızda yeni bir sayfa açmanıza yardımcı olabilir.

Günlük Hedefler Belirleyin 

 Büyük bir kitabı okumak, ona tek bir metin olarak bakarsanız göz korkutucu olabilir. Ama sayfalara, bölümlere ayırdığınızda çok daha yönetilebilir hale gelir. Günlük okuma hedefleri belirlemek, okumayı düzenli bir alışkanlık haline getirmek için kendinizi motive etmenin etkili bir yoludur. Önemli olan gerçekçi ve ulaşılabilir bir hedef seçmektir. Bu hedefi okuma süresine mi yoksa sayfa sayısına mı dayandıracağınız size kalmış. Yani günde yarım saatle bir saat arasında bir süreyi mi okumaya ayırmak istiyorsunuz? Yoksa 15-20 sayfa okumayı mı seçiyorsunuz?

Bu hedeflerde akılda tutulması gereken bir şey de tüm kitapların aynı şekilde okunmadığı. Bazı kitapların metinleri ve kavramları o kadar ağırdır ki yavaş yavaş ilerlemeniz gerekir. Yani bir felsefe kitabı için ‘günde bir bölüm’ hedefi doğru bir seçim olmayabilir. Hedefinizi, okumaya çalıştığınız kitap türlerine göre ayarlayın.

Ve son olarak; eğer okumalarınızın çoğunu evde yapıyorsanız, bir ‘kitap köşesi’ oluşturmayı düşünün. Rahat edeceğiniz ve dikkatinizi dağıtacak şeylerden arınmış bir alan yaratmak, okumaya devam etmeniz için sizi motive etmeye yardımcı olabilir.

Çok Zamanınız Yoksa Endişelenmeyin 

 Okumaya ayıracak bir saatiniz yoksa endişelenmeyin; bu yine de okumayı rutininizin bir parçası haline getiremeyeceğiniz anlamına gelmez. İşin püf noktası, fırsat buldukça okumaya zaman ayırmak. Yani tuvalette kitap okumanın eski usul popüler bir eğlence olmasının bir nedeni var!

Çantanıza mutlaka bir kitap atın; birini ya da bir şeyi beklerken, toplu taşımayla seyahat ederken, hatta belki koşu bandında sabit bir hızla yürürken okuyabilirsiniz. Araba kullanıyorsanız sesli kitaplara başvurabilirsiniz. Öğle yemeği sonrası, işe dönmeden önce birkaç sayfa okumak da gevşemek ve zihninizi canlandırmak için iyi bir yol. Basit bir örnekleme için, cep telefonunuzla geçirdiğiniz zamanı düşünün. Cihazınızda bir iş yapmadan gezinerek harcadığınız zamanın ne kadarını birkaç sayfa okumaya ayırabilirsiniz? Cevap ayılmanızı sağlayabilir!

Adım Adım İlerleyin

Kendinize daha fazla okuma sözü verdiğinizde hırslanıp koca bir kitap seçmek cazip gelebilir ama en iyisi küçük başlamak ve sakin ilerlemektir. Güçlü bir okuma alışkanlığı geliştirmenin anahtarı tutarlılıktır; işin çok başında çok yoğun veya karmaşık bir şey okursanız devam etmekten kolayca vazgeçebilirsiniz.

Dergi makaleleri ve kısa öykülerle başlamak iyi bir başlangıç olabilir. Sevdiğiniz bir türse, şiirler de büyük bir metne bağlı kalmak zorunda olmadan her gün biraz edebiyatla haşır neşir olmak için mükemmel bir yoldur.

Tek Bir Kitap Okumak Zorunda Değilsiniz 

İlerleme kaydetmekte zorlanıyorsanız elinizdeki kitabı bir kenara bırakıp başka bir kitap almanızda sakınca yok. Bazen bir bilginin işlenmesine zaman tanımak için okumaya ara vermeniz gerekir. Bu düşünme ve toparlanma anlarında, içine dalabileceğiniz başka bir şeyin olması yardımcı olur. Kitap değiştirirken tamamen farklı bir türe dalmayı deneyin. Yani bir bilim veya tarih kitabı okuyorsanız hafif bir kurguyla işlenmiş bir polisiyeye geçmek, yoğun bilgilerle dolu bölümlere eğlenceli bir ara vermenin yolu olabilir. Okuma rotasyonunda iki veya üç kitap bulundurmak, her zaman okuyacak bir şeyiniz olmasını da sağlar. Durakladığınızı hissettiğinizde, ilerlemenizi sürdürmek için sadece vites değiştirin.

Farklı Biçimleri Deneyin 

Fiziksel kitaplara odaklanmakta zorlanıyorsanız cesaretiniz kırılmasın, alternatifleri değerlendirin. Sesli kitaplar okumayı daha erişilebilir hale getiriyor ve hareket halindeyken de edebiyatın tadını çıkarmanızı sağlıyor. E-kitap da kolaylaştırıcı bir şey. Kitabınızı evde mi unuttunuz? Tabletinize veya telefonunuza bir e-kitap yüklediğinizde bu sorunu da aşarsınız.

Grafik romanlar, çizgi romanlar ve mangalar da keyifli ve zihinsel olarak uyarıcı olabilir. Beynimiz görsel bilgiyi metinden çok daha hızlı işleme ve yorumlama eğiliminde olduğundan, çizgi roman gibi görseli kuvvetli okumalar, bilişsel becerileri geliştirmeye yardımcı olabiliyor.

İlerlemenizi Takip Edin

Bir okuma listesi tutmak ve ilerlemenizi takip etmek, daha fazla okumak istiyorsanız benimsemeniz gereken iyi alışkanlıklar. Araştırmalar, bir beceri veya hedefe ulaşma konusundaki ilerlemenizi ne kadar sık izlerseniz, başarılı olma olasılığınızın o kadar arttığını ortaya koyuyor. Okumalarınızı takip etmenin çeşitli yolları var: Pinterest panoları, bir günlük veya defter tutmak, hatta sadece okuduğunuz kitapların fotoğraflarını çekip bir galeri oluşturmak.

İlerlemenizi takip etmenin faydalarından biri de okuma alışkanlıklarınızdaki kalıpları ve gizli önyargıları tespit etmenize yardımcı olabilmesi. Belirli bir türe veya yazı tarzına güçlü bir yöneliminiz mi var? Hep aynı etnik kökenden yazarların kitaplarını mı okuyorsunuz? Belki pek de farkında olmadan oluşturduğunuz seçkinizi bu bilgiler ışığında çeşitlendirebilirsiniz.

Bir Kitabı Bırakmanın Sorun Olmadığını Bilin 

Bir kitaptan keyif almıyorsanız sırf çok zaman ayırdığınız için bitirmek zorunda olmadığınızı bilin. Bir kitaptan sıkıldığınız için okumayı erteler ve başka bir şeye geçmekte direnirseniz bir süre sonra elinize hiç kitap almaz ve ilerlemenizi çöpe atmış olursunuz. Hem sıkıcı bir kitabı bitirmek istemez hem de yeni bir kitaba başlayamazsınız. Okuyabileceğiniz binlerce kitap var. Kendinize pes etme izni verin ve ilerlemenizi sürdürün.