COVID-19 kaynaklı endişeler, korkular ve bozulan uyku düzeni yüzünden geceleri ayakta geçiriyorsanız
kulübe hoş geldiniz. Son bir yıl içinde uykusunu kaybedenler bu yazıda buluşuyor.
Geçen kasım ayında uyku araştırmaları yayını Journal of Sleep Research’te yayımlanan bir çalışma, pandeminin ilk aylarında uyku sorunlarının ne kadar yaygın olduğunu ortaya çıkardı. Kanada’da 5 bin 525 kişiyle yapılan ankete katılanların yarısı önemli uyku bozuklukları yaşadığını söylüyordu. Bu, COVID-19 öncesi döneme göre üçte bir artış anlamına geliyordu.
“Bir artış bekliyorduk ama bu kadar fazlasını değil” diyor araştırma ekibinin başındaki Rébecca Robillard. Bu uyku bozukluklarından en çok etkilenenler olarak da gençleri, kadınları, işçileri, aile sorumluluğu taşıyanları ve akıl sağlığı sorunları olan kişileri sayıyor.
Peki başka neler var ve çare ne? İşte pandemik uyku problemleri ve çözümleri…
RÜYALAR VE TABİİ KÂBUSLAR!
Birçoğumuz salgın sırasında daha canlı, daha tuhaf ve akılda kalıcı rüyalar görüyoruz. Bunun nedeni kısmen, evden çalışmanın daha uzun uykulara, daha fazla REM uykusuna izin vermesi. Yani rüyaların yoğun olduğu evreye… Genel olarak, rüyalar duyguları ve zorlukları işlememize yardımcı olur. Malumunuz, COVID-19 her ikisini de hiç aralıksız besliyor!
Uzmanlar bu etkileri azaltabilmek için önerisi, yatmadan önce mümkün olduğunca somut görüntülere odaklanmaya çalışmak. Bu son görüntüler, zihin durumumuzu ve rüyalarımızın içeriğini etkileyebilir. Tabii uyumadan önce meditasyon tekniklerinden yararlanmayı da unutmayın.
STRES KAYNAKLI DİŞ GICIRDATMA
Sabahları baş, boyun veya çene ağrısıyla mı uyanıyorsunuz? Geceleri dişlerinizi gıcırdatıyor olabilirsiniz. Türkiye’de henüz bu konuda bir araştırma yok ama Amerikan Diş Hekimleri Birliği’nin anketine katılan diş hekimlerinin yarısından fazlası, son dönemde daha çok diş gıcırdatma (bruksizm) şikâyetiyle karşılaştıklarını söylüyorlar.
Bu konuda nefes egzersizleri, yoga gibi herkesin uygulayabileceği stres yönetimi tekniklerine başvurabilirsiniz. Ayrıca diş hekiminizden bir ağız koruyucu aparat tavsiyesi istemeyi düşünün. Unutmayın, bruksizmin öğütme gücü çiğnemeden 3-10 kat daha güçlü.
UYKU VAKTİNİ ERTELEME
Uyku saatinizi bile isteye ileri mi atıyorsunuz? Bu yeni bir şey değil ama salgın yüzünden çoğumuz Zoom toplantıları ya da ebeveynlik mesaisiyle geçen uzun günlerin ardından kişisel zamanımızı geri kazanmaya çalışıyor, acısını da uykumuzdan çıkarıyoruz. Ayrıca evden çalıştığımız için yolda geçirdiğimiz vakti uykuya ayırabiliyoruz; bu da gece yatmadan önce birkaç bölüm daha dizi izleyebilmek anlamına geliyor! Uzaktan çalışmak, gün içinde daha önce hiç olmadığı kadar kestirme yapmamıza da olanak sağlıyor. Ama şurası kesin: Uykusuz kalmak fiziksel ve zihinsel olarak daha kötü hissetmemize neden oluyor.
İşe, uykunun sağlığınız için egzersiz yapmak ve doğru beslenmek kadar önemli olduğunu kabul ederek başlayın. Çünkü hayattaki en önemli şey motivasyon. Bu kararı verdikten sonrası çok daha kolay. iyiuykuiyihayat.com’da gezinip iyi uykunun sırlarını öğrenin ve uygulamaya başlayın.