Günlerimiz o kadar hızlı doluyor, o kadar telaşlı ve dikkat dağıtıcı şeylerle geçiyor ki, bazen stresten patlayacak gibi hissedebiliyoruz. Peki nasıl basitleştirebiliriz? Gözünüzde büyüttüğünüz kadar zor değil, işte yardımcı olabilecek adımlar…
-
Neyin önemli olduğunu bilin
Bir işi basitleştirmenin en kolay formülünü veriyoruz: Neyin önemli olduğunu belirleyin ve gerisini ortadan kaldırın. Bunun için izlenecek yol belli. Biraz zaman ayırıp hayatınızdaki en önemli dört-beş şeyi belirleyin. Sonra hangi etkinliklerin, görevlerin, projelerin, toplantıların ve taahhütlerin bu listeye uyduğunu kontrol edin. Ayrıca günün başında veya geceleri ertesi gün için, birle üç arasında ‘en önemli görev’i belirleyin.
-
Mükemmel gününüzü görselleştirin
Bunun nedeni, bir mükemmel gün yaşamaya çalışmaktan çok, basit bir günün sizin için ne anlama geldiğini anlama. Bu tanım her insan için farklıdır; kimi çocuklarıyla ve ailesiyle vakit geçirmek, kimi hobisiyle ilgilenmek, kimi sadece işleriyle meşgul olmak, bir başkası arkadaşlarla buluşup alışveriş yapmak cevabını verebilir. Sizin için ne anlama geldiğini görselleştirmek için bir dakikanızı ayırın.
-
Ekstra taahhütlere hayır deyin
Artık mükemmel günününüz nasıl olduğunu, bunun yanı sıra önem ve öncelik sıralamanızı bildiğinize göre listenizde olmayan ve ideal gün şemanızın önünde duran şeylere “Hayır” demeye başlayabilirsiniz. Bir randevu, bir projeye dahil olma, bir ekibe liderlik yapma veya katılma, bir etkinliğe gitme, bir işe ortak olma gibi ihtimal dahilindeki taahhütleri listeleyip değerlendirin ve en az birine “Hayır” deyin. Sadece bir arama veya e-posta yazma kadar vaktinizi alır.
-
Görevlerinizi sınırlayın
Her sabah birden üçe kadar en önemli görevinizi listeleyin. Sonra yapmak istediğiniz diğer şeyleri listeleyin. Bazılarını eleyin. Listenizi günde beş-yedi görevle sınırlamaya çalışın (toplu olarak yapacağınız küçük şeyleri saymayın). Görevlerinizi sınırlamak odaklanmanıza yardımcı olur ve her şeyi bir günde bitiremeyeceğinizi kabul ettiğinizin beyanıdır.
-
Dikkatinizin dağılma süresini belirleyin
En önemli işinizi ne zaman yapacaksın? Bu süreyi bir blok olarak planlayın. Bunu tüm listelerinizin başındaki göreviniz olarak belirleyin ve bu zaman zarfında iletişimsiz olun. İnterneti ve tüm bildirimleri kapatın, tüm aramaları sonraya atın. Sadece en mühim görevinizi bitirin, ardından zamanınız kalırsa bir sonrakine geçin.
-
Yavaşlayın
Günlerimizi neredeyse sadece yetişmeye çalışarak ve çılgın, kaygı dolu, kesintisiz hallerde geçiriyoruz. Zor biliyoruz ama yavaşlayın. Emin olun; işten işe, görevden göreve, mail’den mail’e koşmadığınız zaman dünya yıkılmayacak. Devam etmeden önce duraklayabilir, düşünmek için bir dakikanızı ayırabilir, şöyle bir gülümsedikten sonra yapmakta olduğunuz göreve daha rahat odaklanabilirsiniz.
-
Tek işle uğraşın
Aynı anda birden fazla iş yapmaktan vazgeçin. Her seferinde tamamınızı vererek tek bir iş yapın. O işi yaparken de dikkatli olun çünkü aslında bu odaklanma da bir meditasyon şeklidir. Düşüncelerinizin daha sonra ne yapmanız gerektiğine kaydığını ve hemen sonra elinizdeki göreve geri döndüğünü izleyin. Tamamen şu anki işinizle meşgul olma pratiği yaptığınızda gününüz çok daha basit ve çok daha eğlenceli olacak.
-
Küçük görevleri topluca halledin
E-postalar, evrak işleri, kısa telefon görüşmeleri gibi görev listenizin en altında yer alan küçük şeyler… Bunlar asla önemli işlerinizin önüne geçmemeli. Ama yine de tamamen bırakamıyorsanız, bir ara mutlaka yapılmaları gerekiyorsa onları gruplayın ve tek seferde halledin. Günün ilerleyen saatlerinde, enerjinizin daha düşük olduğu ve önemli işleri bitirdiğiniz bir zamanda yapmak en iyisi olacaktır.
-
Arada boşluk yaratın
İşlerimizi, toplantılarımızı bir araya yığıyoruz, aralarında hiç boşluk bırakmıyoruz. Aslında işler arasındaki boşluk, işlerin kendisi kadar önemlidir. Mutlaka küçük molalar verin, dolaşın, bir bardak su alın, mümkünse bir-iki dakika basit bir nefes meditasyonu yapın. Tüm zorluklara rağmen yaşamanın tadını çıkarın.