Sürekli kabuslar gördüğünüz için yorgun uyanıyorsanız yalnız değilsiniz. Üstelik şu sıralar dünyanın gidişatı da güzel rüyalar görmeye çok müsait değil. Peki neden kabus görüyoruz, bunun önüne geçebilir miyiz? İşte cevaplar…
Hayal gücünde sınır tanımayan, sanki gerçekmiş gibi hissettiren rüya ve kabusların sayısının artması tesadüf değil. Malum, rüyalar yaşananların bilinçaltında bir güzel harmanlanıp uyku sırasında bize yeniden hem de bol soslu şekilde servis edilmesinden oluşuyor. Ne yazık ki, son iki yıldır yaşadıklarımız pek iç açıcı türden değil. Salgın, art arda gelen felaketler, ekonomik zorluklar, bozulan moraller derken hayatlarımızın çok kısa zamanda altüst olduğunu söylemek mümkün. Yaşam tarzlarımızdaki keskin değişiklikler ve dozu sürekli değişen kısıtlamalar uykumuzu her zamankinden daha fazla etkiliyor.
Kabuslarımız neden arttı?
Son dönemde kabuslarımızın artmasının birincil nedeni pandemi. İngiliz Good to Know sitesine konuşan psikiyatr Dr. Natasha Bijlani, bu durumu, “Rüya ve kabusların, uyku döngüsünün REM aşamasında görüldüğü düşünülüyor. Pandemi döneminde birçoğumuzda olduğu gibi, stres ve kaygı yaşadığımızda, bu rüya ve kabusları daha sık görme ve hatırlama olasılığımız artabiliyor. Kabusların tetikleyicileri arasında stres, endişe, depresyon veya huzursuzluk yer aldığı için, bu dönemde artmaları doğal” diyerek açıklıyor.
Sevilen birinin ölümü, iş kaybı, boşanma veya ayrılık gibi yoğun duygusallık içeren büyük değişiklikler de kabuslara yol açabiliyor. Ama bu durumlar normalde bireysel oluyor. Ancak pandemi gibi büyük çoğunluğu etkileyen bir süreçte bu duygu ve deneyimlerden kaçabilmek de pek mümkün olamıyor. Dolayısıyla olumsuz haber döngüsü neden sürekli kabus görmeye devam ettiğimizi de açıklıyor.
Kabus görmenin önüne geçilebilir mi?
Kabuslar sizi uyutmuyorsa ve sabahları yorgun kalkıyorsanız, daha iyi bir gece uykusu çekmek için deneyebileceğiniz yöntemleri bu noktada da kullanabilirsiniz. İşte kötü rüyalarınızın sıklığını azaltmak için yapabilecekleriniz:
Egzersiz yapın
Psikolog Şirin Atçeken, “Egzersiz, özellikle de yoga zihnin dinlenmesine yardımcıdır. Travma durumlarında zihnimiz aşırı hızlanır. Fazla düşünürüz, dikkatimiz dağınık olur, kötü beslenmeye başlarız. Bunların hepsi uykumuzu etkileyen yaşam tarzı alışkanlıklarıdır. Rahatlamak, gevşemek ve kendimize zaman tanımak, iyi bir sinerji elde etmek için hayati önem taşır” diyor. Zihni sağlıklı tutmak için bedenlerimizi sağlıklı tutarak işe başlayabilir, böylece daha iyi uyuyarak kabusları azaltabiliriz.
Haberlerden uzak durun
Dr. Bijlani, yoğun kaygı yaşadığını ve bunun uykusunu etkilediğini düşünenlere çok zor ama etkili bir yöntem öneriyor: Haberlerle haşır neşir olunan süreyi her gün 15 dakikayla sınırlamak! Ona göre gün boyu haberlerle yoğrulunca bunalmış hissediyoruz ve endişemiz artıyor. Yatma saatine yakın vakitlerde melatonin salımını bozan, ışık yayan cihazları kullanmaktan kaçınmak da önemli bir yöntem.
Meditasyona başvurun
Meditasyon ve esneme sadece zihin için değil, genel sağlık için de iyileştirici yöntemler. Vücudumuzda gerginliğe neden olan enerji serbest bırakılmazsa geceleri bizi rahatsız edebiliyor, bu rahatsızlık da sonuçta yine rüyalarımıza yansıyor. Atçeken, esneme hareketlerinin, özellikle egzersiz yapamayanlar için aktif kalmanın harika bir yolu olduğunu söylüyor. Çünkü vücut yeteri kadar hareket edemediğinde zihin istemediğimiz kadar aktif oluyor.
İyi beslenin
Kaliteli bir uyku için iyi beslenme de sandığımızdan çok daha büyük önem taşıyor. Yatmadan en az dört saat önce yemeyi bırakmak, karbonhidrat yönü zengin bir beslenme tarzından uzak durmak, beyin ve bağırsak sağlığına iyi gelen yiyecekleri seçmek, özellikle alkol ve kafeine yüklenmemek uykunuzu düzeltir. Akşam 19.00’dan sonra sıvı alımını bırakarak uykunuzun tuvalet ihtiyacı yüzünden kesilmesini de önleyebilirsiniz.
Uyku ortamınızı düzenleyin
Yatak odanızı, kendinizi uykunun güvenli kollarına teslim edebileceğiniz rahat bir alan haline getirmek, kabuslardan uzak bir gece için atacağınız en büyük adım olabilir. Bu konuda nasıl ilerleyeceğinizi buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz.