Havalar soğumaya başladı diye yatak odanızı ısıtma işini abartırsanız gece uykularınızdan hayır beklemeyin. Gelin, size doğrusunu anlatalım.

Yatsan

Yatak odasında parolamız belli: Ne çok sıcak, ne çok soğuk. Evin bu bölümünde iklim yılın her dönemi ılıman olmalı. Ama bu dengeyi kurmak her zaman kolay olmuyor işte. Bazı insanlar yılın hangi ayı olursa olsun, pencereleri açık olan soğuk bir odayı seviyor, bazıları kendilerine battaniyeden bir koza örüp içine giriyor. Kişisel tercihler farklı farklı olsa da uzmanlar yatak odasında 16-19 derecenin ideal olduğu konusunda hemfikir. Detaylara birlikte bakalım…

Uyurken Oda ve Vücut Isısı Neden Önemli?

Vücudumuzun iç sıcaklığı 37 derece civarındadır. İki saatlik uykudan sonra bu sıcaklık düşmeye başlar; sabah uyanmamıza yakın saatlerde en düşük noktaya ulaşır. Vücut sıcaklığındaki bu düşüş, uykuya bağlı önemli bir hormon olan melatonin salımına denk gelir. Aşırı sıcak bir yatak odası, vücut ter yoluyla kendini soğutmaya çalışmanın verdiği rahatsızlıkla baş etmeye çalışırken, uyku döngülerinde bozulmaya neden olur. Bozulmuş uykuyla birlikte dehidrasyon önemli bir risktir. Vücut sıcaklığınız ne kadar yüksek olursa uykunuz o kadar az dinlendiricidir.

Yatsan

Uyku Pozisyonunuz Sizin Hakkınızda Ne Diyor?

Aşırı sıcak bir yatak odası (24 derece ve üstü), NREM ve REM uykularının süresini azaltabilir. Bu önemli uyku döngüleri, sağlıklı hissetmemize yardımcı olan biyolojik süreçlerin yanı sıra hücre onarımına ve hafıza depolamasına da yardımcı olur. Uyumaya çalıştığınızda çok sıcak olmak sirkadiyen ritminizi bozar; depresyona, kilo alımına ve davranış değişikliklerine neden olabilir. Uyku tıbbı uzmanlarına göre beyinlerimiz ve bedenlerimiz evrim yoluyla, sıcaklık düştüğünde uyku zamanının geldiğini öğrendi. Bu nedenle uykudan önce vücut ısısını düşürmek, uykuya dalma sürecinde faydalı oluyor. Bunun için daha hafif giysiler giymek, vantilatörü çalıştırmak, uyumadan önce yüz yıkamak gibi çeşitli yöntemler var. Araştırmalar ayrıca daha serin bir yatak odasının daha derin bir NREM uykusu sağladığını, bunun da daha onarıcı bir uyku anlamına geldiğini gösteriyor.

Ama odayı gece boyunca çok soğuk tutmak da iyi bir şey değil. Serin bir oda her zaman sıcak bir ortamdan daha iyi ama 10 derecenin altı da rahatsız edici olabiliyor. Çünkü vücut bu soğuk ortama karşı koymaya çalışırken uyku bölünebiliyor. Son not olarak, normal kabul edilen ölçüler içinde kişisel farklar olabileceğini belirtelim. Ne de olsa her insanın kendi metabolizmasına, hormon seviyelerine, vücut tipine bağlı olarak daha rahat hissettiği bir sıcaklık olabiliyor.

Yatak Ekipmanları Serin Kalmaya Yardım Edebilir Mi?

Bazı yataklar, yastıklar ve kumaş türleri de sizi serin tutmaya yardımcı olabiliyor. Vücudun gece boyunca doğru sıcaklıkta kalmasını sağlayan teknolojiler, Yatsan’ın uzmanlık alanlarından biri. İşte Yatsan’da derin uyku için bulabileceğiniz ürünler: İşe, NASA teknolojisiyle geliştirilmiş özel kumaşı sayesinde ısı ve nem değişikliklerini dengeleyerek gece boyunca serinlik hissi veren Velfont Outlast alezlerle başlayabilirsiniz. Baş ve boyun bölgesinde mükemmel bir ısı dengeleme ve serinletme özelliğine sahip olan, dolayısıyla serinlik hissini gece boyu tüm vücuda taşıyan Technogel yastık bir diğer seçeneğiniz. Kauçuk özünün doğal yapısı ve hava geçirgenliği sayesinde terlemeyi minimuma indirip serin bir uyku hissi yaşatan Anatomik lateks yastığı da tercih edebilirsiniz. Ayrıca tüm Yatsan mağazalarında hava aldıran yapısı sayesinde terlemeyi önlemeye yardımcı olan doğal malzemeli ürünler bulabilirsiniz. Yatak takımlarında son zamanlarda görülen, doğal olarak sıcaklık düzenleyici ve hipoalerjenik bambu kumaş trendini de aklınızın bir köşesine yazın.

 

SIKÇA SORULAN SORULAR

Uyurken Oda ve Vücut Isısı Neden Önemlidir?

Vücudumuzun iç sıcaklığı 37 derecedir. İki saatlik bir uykudan sonra vücut sıcaklığımız düşmeye başlar ve uyanmadan önce en düşük sıcaklığa ulaşır. Aşırı sıcak yatak odası ve ortamlar, uyku kalitesinde düşüşe neden olur. Kalitesiz ve bozulmuş bir uykuyla dehidrasyon önemli bir risktir. Vücut sıcaklığınız ne kadar yüksek olursa uykunuz o kadar az dinlendirici olacaktır.

Aşırı Sıcak Ortamlarda Uyumak Uykuyu Nasıl Etkiler?

Aşırı sıcak yatak odası ortalama olarak 24 dereceden yüksek ısıdaki yatak odaları demektir. Aşırı sıcak odalarda uyumaya çalışmak REM ve NREM uykularının süresini azaltabilir. Uyumaya çalıştığınızda çok sıcak olmak sirkadiyen ritminizi bozar; depresyona, kilo alımına ve davranış değişikliklerine neden olabilir.

Yatak Ekipmanları Serin Kalmaya Yardımcı Olabilir mi?

Bazı yataklar, yastıklar ve kumaş türleri uykunuzda sizi serin tutmaya yardımcı olabilir. Serin bir uyku için Yatsan’ın Velfont Outlast alezini; Technogel yastığını ve Anatomik Lateks yastığını tercih edebilirsiniz.