Tamam, yazın son düzlüğündeyiz ama aynı zamanda mevsimin en sıcak günlerini de yaşıyoruz. Yetişkinler kendilerini serinletmenin bir yolunu mutlaka bulur; peki ya bebekler? Onları hasta etmeden sıcaktan korumanın pratik yollarını anlatıyoruz.
Güneş ışığı ve sıcak hava, ebeveynlerin yazın ekstra uyanık olmasını gerektiren iki faktör. Çünkü çocukları, hele de bebekleri huzursuz, rahatsız ve hatta dehidrasyona açık hale getirebilir. Ama aslında başvurulabilecek birkaç basit ipucu var. En önemli şey anne-babaların, bebeklerini veya çocuklarını iyi inceleyip hem önceden tedbir alması hem de acil durumlarda ne yapacağını bilmesi. Adım adım ilerleyelim…
-
Sıvı alımını artırın
* Sıcak havalarda bebeklerin sıvı alımını izleyip artırmak gerekiyor. Çok sıcak günlerde, bebeklerin yüzde 50’ye kadar daha fazla anne sütüne ihtiyacı olabilir. Bu yüzden sık sık emzirebileceğiniz şartları hazırlayın.
* Eğer bebeğiniz mamayla besleniyorsa normal kıvama, biraz kaynatılıp soğutulmuş su ekleyebilirsiniz.
* Emziren annelerin kendilerinin de susuz kalmaması, sütlerini artırabilmek için sıvı seviyelerini yüksek tutmaları önemli.
* Sütten kesilmiş veya 6 aydan büyük bebeklere düzenli olarak su içirilebilir.
* Bebeğinizin susuz kalıp kalmadığını anlamak için bezinin ıslaklığı, ağlarken daha az gözyaşı dökmesi, enerji eksikliği veya ağız kuruluğu olup olmaması gibi belirtilere bakabilirsiniz.
* Küçük çocuklarınızı her şartta doğrudan güneş ışığından uzak, gölgede tutmalısınız.
-
Soğuk kompres uygulayın
* Soğutulmuş veya ıslatılmış pamuklu bezler veya dozunu ayarlayarak yapacağınız jel buz kompresi, bebeğinizi serinletmeye yardımcı olacak hızlı bir çözüm.
* Temiz bir müslin ya da mermerşahi bezin içine koyacağınız jel buzu bebeğinizin beşiğine ya da pusetine, kendisinden biraz uzak bir noktaya yerleştirebilirsiniz.
-
Banyo yaptırın
* Gün içinde veya yatmadan önce bebekleri serinletmek her zaman işe yarayan bir fikirdir. Uyurken rahatsız hissetmesinin önüne geçmek ve terlediği için yapış yapış hale gelen vücudunu ferahlatmak için ılık bir banyo çok iyi gelecektir. Yatmadan önce banyo yapmak vücudun iç sıcaklığını düşürerek onun daha rahat uyumasına yardımcı olur.
* Eğer yazlık bir yerdeyseniz ve nispeten büyük bir çocuğunuz varsa denizden ya da havuzdan da yararlanabilirsiniz. Bahçeli ya da geniş balkonlu bir eviniz varsa şişme çocuk havuzunu gölgede tutup uykudan önce onu ferahlatacak bir oyun alanı da yaratabilirsiniz.
-
Soğuk yüzeyler seçin
* Dinlenmesi, oynaması veya altını değiştirmek için çocuğunuzu yatırdığınız yüzeylerin sıcaklığını mutlaka kontrol edin. Bu alanlar bebeğinizin cildine değen malzemeler kadar önemli. Alt değiştirme minderinin cildine yapışmasını önlemek için üzerine pamuklu bir bez sermeyi unutmayın.
* Artık birçok yenidoğan pusetinde gördüğünüz ve yaz günlerinde onların vücut sıcaklıklarını düşük tutmaya yardımcı olan bebek arabası soğutma pedlerine yatırım yapmaya değer. Etkiyi artırmak için bu pedleri kullanmadan önce kısa süreliğine buzdolabında da tutabilirsiniz.
-
Az giydirin
* Yetişkinlerde olduğu gibi, bebeklerin de güneşli günlerde ne giydiği vücut sıcaklığını önemli ölçüde etkiler. Bilinçli kıyafet seçimleri yaparak en büyük önlemi almış olabilirsiniz. Bu konuda en doğrusu, bol ama kollarını ve bacaklarını kapatan giysiler. Mutlaka pamuk gibi nefes alabilen kumaşlar seçilmeli. Ayrıca geniş kenarlı bebek şapkalarını unutmayın.
* Çocuğunuzu uygun bir şekilde giydirdiğiniz halde hâlâ sıcak olduğundan endişeleniyorsanız soymaktan korkmayın. Ama bunu kesinlikle gölge bir alanda yapın. Üstünde ne varsa sadece bebek bezi kalana kadar çıkarın. Kafadan ısı kaybına izin vermek için şapkadan da kurtulun.
-
Pamuklu bebek çarşafları alın
* İster bebek olun, ister yetişkin; pamuklu çarşafların sıcakta uyumayı iyileştirdiği 2016’da yapılan bir araştırmayla bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçek. Çarşafı bebeğinizin karyolasına güvenli bir şekilde sabitleyin ki gevşeyip gece onun vücuduna dolanmasın.
-
Yatak odasını kapalı tutun
* Genellikle sıcak havalarda bütün pencereleri açmanın iyi olacağı düşünülse de gerçek pek böyle değil. Bebeğinizin uyuduğu odanın fazla ısınmasını önlemek için perde veya panjurlarını gün boyu kapalı tutun. Böylece güneşin en kuvvetli saatlerde odanın içine dolup içerideki her şeyi ısıtmasını önleyebilirsiniz.
* Oda çok sıcaksa bir vantilatör çalıştırın. Fanın sıcak havayı hareket ettirmesinin önüne geçmek için bir şişe suyu dondurup bir kabın içine yerleştirerek vantilatörün önüne koyun. Odanın içinde dolaşan havayı kolayca soğutmuş olacaksınız. Bunu bebeği yatırmadan yaklaşık yarım saat önce yapmaya başlarsınız, kontrollü bir serinlik elde etmiş olursunuz.