Geceler giderek daha serin olmaya başladı. Haliyle yatağımızı yaklaşan mevsimsel değişikliklere hazırlamak da kaçınılmaz hale geldi. Şimdiden harekete geçin ki kendinizi sabah saat 2’de uyku sersemi kalkıp kalın pike ararken bulmayın.

Yatsan

Üstünüze bir şey alın

Muhtemelen yazın çoğunda üstünüzü örtmediniz. Sadece bazı günler sabaha karşı ince bir çarşaf ya da pike kullandınız. Ama artık havalar serinlemeye başladığına göre üstünüzü örtecek bir şeylere ihtiyaç duyacaksınız. Zaten o duyguyu hemen hatırlarsınız; çoğu zaman yatağınızda olabileceğiniz en rahat anlardan biridir: Bulutsuz bir gecede pencere açıkken ince yorganınızın altına girip rahat ve sıcak hissettiğiniz zamanlardan bahsediyoruz. Ama bu değişikliği yapmadan önce yaşadığınız yerde sıcak havaların gerçekten sona erdiğinden emin olun. Vaktinden önce davranıp yatağınızı fırına çevirmek istemezsiniz.

Kat kat çalışın

Henüz ince yorgana geçme zamanının gelip gelmediğinden emin değilseniz düz bir çarşaf, bir yatak örtüsü, fazladan bir battaniye ve hatta üçünü birden devreye sokabilirsiniz. Böylece o geceki sıcaklığa bağlı olarak katlardan birini ya da birkaçını ekleyip çıkarma seçeneğine sahip olacaksınız. Aslına bakarsanız yazdan sonbahara geçişteki hassas dönem için en kullanışlısı budur.

Alttan ısıtın

Daha kalın bir üst örtüsü veya daha fazla kat seçeneklerini hallettiysek bir diğer yöntem olan alttan ısıtmaya geçebiliriz. Soğuk hava dostu flanel çarşaflar, hem rahatlığı hem de sıcaklığıyla mükemmel bir sonbahar yatağı eşlikçisidir. Aynı etkiyi bazı iyi kaliteli keten yatak takımlarında da bulabilirsiniz. Yatağınıza bir ton katman eklemekten hoşlanmıyorsanız bu malzemeler kurtarıcınızı olabilir.

Sonbahar renklerini düşünün

Her şey, yeterince ısındığınızdan emin olmakla ilgili değil. Unutmayın ki algı her şeydir. Odanızdaki hafif yaz tonlarını sonbahara ait renklerle değiştirin. Her şeyden önce odanızdaki estetiği mevsimlerle birlikte güncellemek çok eğlencelidir. Başlarken daha koyu, daha ağır ve daha dokulu öğeleri düşünün. Sadece nevresim takımınız ve yatak örtünüzle bile bu değişimi yakalayıp yeni bir mekâna giriyormuş gibi hissedebilirsiniz. Toprak tonları, koyu turuncular, sarılar, yeşillerle sonbahar doku ve desenleri, yatak odanızı canlandıracaktır. Sonbahara daha uygun bir imaj için varsa dekoratif minderlerinizi değiştirip yatağın üstüne şık bir örgü battaniye de atabilirsiniz. Odanın geri kalanına da sonbahar dokunuşları yapmanın genel havaya katkıda bulunabileceğini unutmayın. Sonbahar kokulu mumlar, sandalyeler için küçük şal ve battaniyeler, kuru dal ve yaprak gibi çeşitli sonbahar dekorları mükemmel eklemelerdir.

O kadar da ısınmayın!

Kimse uyurken üşümek istemez. Sonbahara geçişte sizi daha sıcak ve rahat hissettirecek önerileri bu yüzden verdik. Ancak kaliteli uyku söz konusu olduğunda unutmamamız gereken temel bilgiler de var. Araştırmalar iyi bir gece uykusu için ideal yatak odası sıcaklığının 16-18 derece civarında olduğunu söylüyor. Kendinizi ısıtmaya çalışırken lütfen bu gerçekten uzaklaşmayın. Bu konuda yapabileceğiniz en isabetli şey, nefes alabilen yatak takımlarına yönelmek. Bu tip mikro iklimlendirme yapabilen, yüksek kaliteli yatak takımlarının pahalı olacağını düşünmekte haklısınız ama bunların uzun süre kullanabileceğiniz ekipmanlar olmasının yanı sıra iyi bir gece uykusundan sonra hayatta yaptığınız her şeyin ne kadar yolunda gittiğini fark edince değdiğini göreceksiniz. Yatak odanız nemliyse de kaliteli uyku ihtimaliniz yok denecek kadar azdır. Bu durumda da nem emici özelliği olan bir yatak pediyle iyi uyku şansınızı önemli ölçüde artırabilirsiniz.