Mandalina benzersiz tadı dışında muhteşem kokusuyla da kışı özleten bir meyve. Bu aroma çoğu zaman insana evi ve huzuru da hatırlatıyor. İyi Uyku İyi Hayat olarak, en temel prensiplerimizden biri ‘sıfır atık’ olduğuna göre, bu dört dörtlük meyvenin kabuklarını çöpe göndermeye razı olmadığımız aşikâr. O yüzden şimdi size mandalina kabuklarını günlük yaşamınızda kullanmanın en yararlı yollarını göstereceğiz.Yatsan

  1. Çayınızı zenginleştirin

En sevdiğiniz çayı, her zamanki gibi demleyin. Hazır olduğunda içine biraz kurutulmuş mandalina kabuğu koyun. Böylece hem çayınız son derece taze kokacak hem de mandalinanın muhteşem aroması ona da geçecek. Bir yol daha önerelim: Mandalina kabuklarını fırında kuruttuktan sonra çay kavanozunuzun içine atın. Bir süre sonra çay yaprakları bu ferahlatıcı narenciye kokusunu emecektir.

  1. Keke, kurabiyeye, ekmeğe koyun

Mandalinaların doğal tatlılığı ve keskin tadı, özellikle hamur işleri yaptığınızda çok işinize yarayabilir. Kek ve kurabiyelerden muffin ve ekmek çeşitlerine kadar pek çok çeşitte faydalanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken, kuru kabukları bir mutfak robotu veya kahve değirmeniyle öğütmek. Bu küçük tüyoyu uyguladıktan sonra yaptığınız hamur işlerinin zirveye çıktığını göreceksiniz. Bir seçenek de kabukları küçük parçalar halinde dilimleyip kurutmak ve öyle kullanmak olabilir. 

  1. Marinasyon ve baharat karışımlarında kullanın

Kurutulmuş mandalina kabukları, et ve sebze yemeklerinizi de fevkalade zenginleştirir. Elinizin altında limon kabuğu yoksa onun yerini de alabilirler. Bunun için kuru kabukları bir baharat öğütücü veya mutfak robotuyla toz haline getirmeniz yeterli. Elde ettiğiniz bu tozu, pişirmeden veya fırında kızartmadan önce tavuk, et ve balıkları marine ederken kullanabilir veya kuru çeşnileriniz arasına alabilirsiniz. Bu, et ve sebze yemeklerinize herkesi hayran bırakacak bir narenciye aroması katacaktır.

  1. Kendi vücut peeling’inizi yapın

Kurutulmuş mandalina kabuklarının kullanım alanı mutfakla sınırlı değil. Mandalina A, C ve E vitaminleri açısından zengin olmasının yanı sıra antioksidan özelliklere sahiptir. Ayrıca cilt tonunu düzenleyerek cilt sağlığını iyileştirdiği; leke, ince çizgi ve kırışıklıkların etkilerini azalttığı da söylenmekte. O halde siz de mümkünse organik mandalina kabuklarını ev yapımı vücut peeling’inizde kullanabilirsiniz. Bunun için iki mandalina kabuğunu rendeleyin, içine biraz şeker ve hindistancevizi yağı ekleyin. İyice karıştırdıktan sonra hava geçirmeyen bir cam kaba aktarın. Bu karışımla cildinize 5-10 dakika nazik bir masaj yaptıktan sonra yıkayarak arındırabilirsiniz. Cildinizi pürüzsüzleştirmenin en bütçe dostu yollarından biri olabilir.

  1. Hoş kokulu bir dekor yardımcısı yapın

Şeffaf cam vazoları kurutulmuş mandalina kabuğu ve çiçek karışımıyla doldurun. Böylece hem evinize şık bir dekorasyon katkısı sunacak, hem ortamın güzel kokmasını sağlayacak, hem de havayı daha temiz hale getirecek. Bir ipucu daha verelim: Vazoya atacağınız kabukları keserken şekilli kurabiye kalıpları kullanırsanız çok daha şık ve özenli görünür.

  1. Bitkilerinizi koruyun

Mandalina kabuğu parçalarını saksılara da yerleştirebilirsiniz. Canlıların deri döküntülerini ve evdeki organik küçük parçaları yiyerek beslenen akarlarla baş etmenin etkili yollarından birinin bu olduğunu duyunca şaşıracağınıza eminiz. Ayrıca saksı çiçeklerine meraklı bir evcil hayvanının varsa saksının içine veya çevresine yerleştireceğiniz mandalina kabuklarıyla onları da uzak tutmayı başarabilirsiniz.

  1. Güvelerden kurtulun

Bunun için kurutulmuş mandalina kabuklarını küçük bez torbalara koymanız gerekiyor. Sonra da bu torbaları dolaplara, giysi ceplerine, yün kabanlarınızın içine yerleştirin. Böylece güveleri en sevdiğiniz kıyafetlerinizden uzak tutabilirsiniz.

  1. Saçlarınızdaki kepeğe veda edin

Altı mandalinanın kabuklarını yaklaşık bir litre suya koyup kısık ateşte kaynatın. Ateşi kapattıktan sonra kabukları yarım saat kadar suda bekletip demlenmesini sağlayın. Karışım tamamen soğuyunca süzün. Şampuanlamadan sonra saçınızı bu karışımla durulayın. Saçınızda biraz kalmasına izin verdikten sonra durulayın. Kepekten kurtulmanıza yardımcı olacaktır.

  1. Şekerleme yapın

Mandalina kabuklarını suda kaynatın. Kaynamış suyu döktükten sonra üzerlerine soğuk su koyun. Tekrar kaynatmayın. Kabukların temiz olduğundan emin olmak için bu işlemi üç kez tekrarlayın. Sonra kabukları rastgele ama çok ince olmayacak şekilde doğrayın. Bir tencereye koyun ve kabukları hafifçe kaplayacak kadar su ekleyin. İki su bardağı şeker ilave edip yüksek ateşte sürekli karıştırarak, suyunu çekene kadar pişirin. Son olarak kabukları tencereden çıkarın ve tamamen soğuyana kadar karıştırın. Şekerlemeleriniz hazırdır. Dilerseniz bir uçlarını erimiş çikolataya batırıp çikolata donduktan sonra bir şekerliğe yerleştirebilirsiniz.

  1. Karıncaları uzak tutun 

Birkaç mandalinanın kabuklarını bir kıyma makinesinde öğütüp bir litre suyla seyreltin. Bu karışımı bir sprey şişesine doldurup karıncaların geçtiği yerlere ve köşelere püskürtün. Karıncalar bu kokudan uzak duracaktır.