iyiuykuiyihayat.com Yatsan’ın yaşam tarzı sitesidir
Şimdi Abone Ol
Trend Haberleri

Uyku Arkadaşlarım

Yatsan
Ayın Teması, İyi Hayat, Popüler Kültür, Uyku Arkadaşlarım

İnsülin Direncini Kırmanın 6 Etkili Yolu

40-50 yaş aralığındaki kişilerin yüzde 40’ında görülüyor. Diyabete ve kalp damar hastalıklarına yol açıyor. Ve maalesef içinde bulunduğumuz hayat şartları nedeniyle giderek yaygınlaşıyor. İnsülin direncinden söz ediyoruz. Çarelerden birinin yine iyi uyku olduğu insülin direncini kırmanın 6 etkili yolu yazımızda… Sık acıkma, sürekli tatlı yeme isteği, tansiyon yüksekliği, yemek sonrası uyku basması… Günümüzde gittikçe yaygınlaşan insülin direnci sorununun belirtilerinden birkaçı bunlar. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ender Arıkan, ülkemizde çok sık rastlanan ve sağlıksız yaşam tarzının da etkisiyle artık genç yaşlarda da kapıyı çalan insülin direncinin, özellikle 40-50 yaş grubundaki bireylerin yüzde 40’ında görüldüğünü söylüyor. Peki görülme sıklığı neden artıyor? Prof. Dr. Arıkan, son yıllarda sağlıksız beslenme alışkanlığı ve hareketsiz yaşam tarzı derken vücutta yağ dokusunun arttığını, bu yağlardan salgılanan zararlı kimyasal maddelerin kanda şeker oranını düzenleyen insülin hormonunun etkisini bozduğunu ve insülin direncine yol açtığını belirtiyor. “Çok ciddi bir sağlık sorunu olan insülin direnci, tedavi edilmediği takdirde diyabet ve kalp ve damar hastalıkları gibi hayati riske yol açabilen hastalıklara zemin hazırlıyor. İnsülin direnci sendromunda ilaç tedavisinin mutlaka yaşam…

Yatsan
Ayın Teması, İdeal Uyku, İyi Uyku, Kış Uykusu, Uyku Arkadaşlarım

Uyku Sorununuzun Nedeni Ağzınızda Olabilir!

Artık biliyoruz; vücudumuzdaki pek çok sorun, uykumuzun kalitesizliğinden kaynaklanıyor. Fakat aynı zamanda yine vücudumuzdaki pek çok sorun, kalitesiz uykumuzun da sebebi. Bu kez radarımızı, iyi uyku ile dişler ve ağız bölgesi arasındaki ilişkiye çeviriyoruz. “Uyku, yaşamımızın temel bir öğesi. Ayrıca bedenimiz için günlük olarak tekrarlanan bir yenilenme ve tamir süreci. Son yıllarda yapılan araştırmalar bize, kaliteli bir uykunun, yani düzenli ve kesintisiz bir uyumayla girilmesi gereken REM gibi derin uyku aşamalarının gerçekleşmesinin, sağlığımız üzerindeki inanılmaz olumlu etkilerini gösteriyor. Uyku sadece günlük yaşam kalitemizi değil, uzun dönem sağlıklı kalmamızı ve hatta yaşam süremizi bile belirleyen en önemli etmenlerden biri.” Diş hekimi ve ortodonti uzmanı Doç. Dr. İlhan Metin Dağsuyu, sözlerine böyle başlıyor. Hemen ardından da uzmanlığıyla ilgili alana derinlemesine dalıyor ve özellikle uyku kalitesi ile dişler ve ağız bölgesi arasındaki ilişkiye dikkat çekiyor. İşte Doç. Dr. Dağsuyu’nun verdiği önemli bilgiler… Çenenin Hayati Rolü  Uykuya daldıktan sonra horlamamız, rahatsız bir süreç geçirerek sık sık pozisyon değiştirmemiz ve uyanmamız, yarı uykulu halde nefes alamadığımızı hissetmemiz veya hareket etmek istesek de vücudumuzu hareket ettiremememiz… Bu gibi belirtilerle kendini…

Yatsan
Ayın Teması, Çocuk ve Uyku, E Bebeğime, Uyku Arkadaşlarım

Çocukların Arkadaşlarında Yatıya Kalması Doğru Mu?

Anne-babaların yeni tartışma konularından biri de bu. Bazı ebeveynler bunun, çocuğun gelişimi açısından önemli bir aşama olduğunu düşünüyor. Bazıları ise çocukların güvenliği ve uyku alışkanlıkları bakımından oluşan risklerin buna değmeyeceğine inanıyor. Peki hangi bakış açısı doğru? Çocuk yetiştirmek çok zor iş. Çünkü hem her çocuk birbirine tıpa tıp benziyor hem de her biri, tıpkı kendilerini büyüten yetişkinler gibi biricik. Dolayısıyla onlarla ilgili tartışmalarda herhangi bir sorunun tek bir cevabı yok maalesef. Bu konuda pek çok uzman hemfikir. Çocuklar ve ergenler için davranışsal uyku tıbbı alanında uzmanlaşan ABD’li klinik psikolog Dr. Carolyn Ievers-Landis de bu görüşte. “Bu gerçekten karmaşık bir durum. Ebeveynleri anlıyorum çünkü hayır demek istemiyorlar ama çocuklarının başına bir şey gelmesini de istemiyorlar” diyor. Pijama Partileri Güvenli Mi? Çocuğunuzun gece başka bir yerde kalmasına izin vermek söz konusu olduğunda, bazı endişelerinizin olması doğal. Özellikle de evlerinde kalmak istediği aileyi iyi tanımıyorsanız. Akran zorbalığı, güvenlik veya istenmeyen fiziksel temas konusunda kaygılanabilirsiniz. Yaşı biraz daha büyük çocuklar için uyuşturucu ve alkole erişim de bir korku faktörü olabilir. Çocuğunuzun başka bir ailenin evinde kalması konusunda rahat…

Yatsan
Ayın Teması, Gastronomi, İyi Hayat, Uyku Arkadaşlarım

Korkma, ye!

Yiyip içtiklerimizin uykumuzun kalitesi üzerindeki etkisini yabana atmak mümkün değil. Buradan bakınca beslenme tarzımızın da önemli bir uyku arkadaşı olduğunu söylemek mümkün. Peki bakalım mutfağınız uykunuz için iyi bir arkadaş mı? İşte korkmadan yiyebilecekleriniz listesi… Sağlıklı beslenmek hepimizin zorlanmadan başarabildiği bir şey değil. Hele de en sevdiğiniz yiyecekler arasında et, peynir, makarna veya yumurta varsa… Bunların yasaklanacağını düşündüğünüzde kendinizi mahrum hissedip can sıkıcı bir döngüye girmeniz çok mümkün. Aslında durum bu kadar korkutucu değil. Çünkü alerjiniz, intoleransınız veya yemenizi engelleyen tıbbi bir sorununuz yoksa bu gıdalara beslenmenizde yer vermemeniz için hiçbir neden yok. Önemli olan, en yüksek kalitede ürünlerden seçip makul miktarlarda almak. Sağlıklı bir yaşam tarzı sürerken bu gıdaların da tadını çıkarmak için gerekli olan akıllı seçim rehberiyle yanınızdayız. Et ve Süt Ürünleri  Gerçekleri bilin: Et ve süt ürünleri, doymuş yağ ve kolesterol içerikleri nedeniyle onlarca yıl kötülendi. Gerçek durumu özetleyelim: Bazı doymuş yağlar kan kolesterolünü yükseltebilir, bu da kalp hastalığı ve felç riskini artırır. Bununla birlikte, et ve süt ürünlerindeki diyet kolesterolü çoğu insanın kan kolesterol seviyelerine büyük bir katkıda bulunmaz. Hem…

Yatsan
Ayın Teması, Hayat Bir Hediye, İyi Hayat, Popüler Kültür, Uyku Arkadaşlarım

Beden Diliniz Sizi Nasıl Ele Veriyor?

Konuşmanın en etkili ifade biçimimiz olduğunu düşünebiliriz ancak araştırmalar beden dilinin her türlü ilişkimizde sandığımızdan çok daha büyük bir rol oynayabileceğini gösteriyor. O yüzden, kendiniz hakkında bilmediklerinizi öğrenmek isterseniz bu yazıyı mutlaka okuyun. Özel hayatımızda ya da iş dünyasında kurduğumuz ilişkilerde bazen gizli bir gerilim ya da neden olduğunu çözemediğimiz yanlış anlamalarla karşılaşabiliriz. Acaba neden? Bilimsel bir araştırma, hoşlandığımız ve hoşlanmadığımız şeyleri ifade etmek söz konusu olduğunda, iletişimimizin yüzde 55’inin beden dili aracılığıyla iletildiğini; seçtiğimiz kelimelerin ve ses tonumuzun sırasıyla yüzde 7 ve yüzde 38’lik paya sahip olduğunu söylüyor. Aynı alanda yapılmış başka araştırmalar da sözel olmayan davranışların, iletişimimizin yüzde 70’ine kadarını oluşturabileceğini belirtmekte. Hareket etme şeklimizin farkında olduğumuzda, beden dili, karşınızdakini sıcak bir gülümsemeyle baktığımızda veya birini sevdiğimizi ya da özlediğimizi hissettirmek için kollarımızı açtığımızda olduğu gibi, meramımızı anlatmamıza yardımcı olabilir. Ama farkında olmadığımızda, hissettiklerimiz veya düşündüklerimizle uyuşmayan sinyaller göndermemiz mümkün. Bir dahaki sefere biriyle konuşurken, aşağıdaki beden dillerinden herhangi birini kullanıp kullanmadığınızın farkına varabilmek için bir dakikanızı ayırın. Tüm bu durumların istisnaları olsa da bazı etkileşimleriniz sırasında faydasını göreceğiniz kesin. Kaşları Çatmak,…

Yatsan
Ayın Teması, Güncel Kültür, İyi Hayat, Uyku Arkadaşlarım

Ara tatil için dört dörtlük etkinlik önerileri

Sabah telaşla evden çıkmaya, akşam servisi karşılamaya, pazar günlerine sarkan ödev saatlerine küçük bir mola zamanı; ara tatil haftası geldi. Bu yıl 13-17 Kasım tarihlerine denk düşen kısa tatil döneminde çocukların hem sosyalleşmesi hem de dinlenirken eğlenerek vakit geçirmesi için süreci iyi yönetmek gerekiyor. En isabetli önerileri uzmanından aldık. Ara tatiller, çocukların rutinin dışında dinlenmelerinin yanı sıra çeşitli alanlarda kendilerini geliştirmeleri için de büyük fırsat oluşturuyor. Ay Koleji Rehberlik ve Psikolojik Danışmanı Doğukan Uludeveci’ye göre bu dönemde ebeveynlerin, çocuklarının doğal mentoru olarak; onlara zamanlarını iyi kullanmak için yol göstermeleri ve deneyimlerini paylaşarak rehberlik etmeleri büyük önem taşıyor. Uludeveci’den çocuklara ve ailelere, hem eğlenmek hem de dinlenmek için çeşitli öneriler aldık. Planladığınız etkinlikleri bir takvime yerleştirin Çocuklarla birlikte bir ara tatili planı yapmak, onların zamanlarını daha verimli geçirmeleri için son derece faydalı olacaktır. Tatiller, yapmak isteyip de yapmaya vakit bulamadığınız etkinlikleri gerçekleştirmek için fırsattır. Bu nedenle öncelikle çocukların keyif alacağı faaliyetler yapmak son derece önemlidir. Zamanı etkin kullananlar için bu ara tatil uzun bir süre ve bu süre içerisine birçok faaliyet sığdırabilirsiniz. Bunun için tatil…

Yatsan
Ayın Teması, Çocuk ve Uyku, E Bebeğime, Keşif Yolculuğu, Uyku Arkadaşlarım

Uyumayan Çocukla Nasıl Baş Edilir?

Küçük bir çocuğunuz varsa sizin iyi uyuyabilmeniz için öncelikle onun uyku düzeninin sağlam olması gerektiğini iyi bilirsiniz. Bakalım yanlış yaptığınız ya da ihmal ettiğiniz şeyler var mı? SORUN NE? Çocukların Uyuyamama Sorunları  Birçok küçük çocuk 1.5-3 yaş döneminde aniden öğle uykusunu reddetmeye, yatma vaktinde oyalanmaya, gece uyanmaya başlar. Bunların sonucu olarak da çoğu zaman güne sabahın 4’ünde başlamaya hazırdır. Bazen de ebeveynler, çocuğun kesintisiz bir gece uykusuna kavuşacağını düşünerek bilinçli bir şekilde öğle uykusunu keser. Genellikle çocuğun uyumamaya çalışmasının nedeni, onun doğal olarak artan farkındalığı ve diretebilme gücüdür. Bir noktada, belki küçük bir hastalıklarında ya da siz bir geceliğine dışarıda olduğunuzda, başka seçenekler olduğunu keşfetmişlerdir ve bunu kullanmayı, sınırları esnetmeyi, alan genişletmeyi severler. Belki birkaç gece onu sarılarak uyuttunuz, belki öğle uykusu için ısrar etmediniz, belki sizin yatağınıza gelmesine izin verdiniz ya da belki gece yarısı bir şeyler atıştırmasına müsamaha gösterdiniz. Haliyle o da bu seçeneklerin her zaman mümkün olup olmadığını merak ediyor. Bunu fark etmeleri ve ısrarcılıkları sayesinde de küçük bir hata veya tutarsızlık bile çocuklarda bir anda büyük uyku sorunlarına dönüşebiliyor. 18…

Yatsan
Ayın Teması, İdeal Uyku, İyi Uyku, Kış Uykusu, Uyku Arkadaşlarım

Doğru Yorgan Nasıl Seçilir?

Soğuk aylar yaklaşıyor. Yorganınızın görevini yerine getirip getirmediğini, en iyi gece uykusu için vücudunuzu doğru sıcaklıkta tutup tutmadığını düşünmenin tam zamanı. Bu iş, sadece üstünüze bir şey örtüp ısınmaktan ibaret değil çünkü doğrudan uykunuzun, dolayısıyla da hayatınızın kalitesini belirliyor. İşte doğru yorganı nasıl seçeceğinize dair önemli ipuçları… Her mevsimde aynı yorganı kullanıyorsanız bundan vazgeçin. Kışın daha ağır bir yorganla uyumak size ekstra bir rahatlık sağlarken, bahar aylarında daha hafif bir yorgan kullanarak sürekli üstünüzü açıp kapamanıza gerek kalmadan uyku kalitenizi artırabilirsiniz. Yorgan satın alırken dikkat etmeniz gereken bir değer var: TOG. Termal direnç birimi olan TOG’u, yorganın ısı birimi diye özetlemek mümkün. Bu değeri öğrenerek yorganın ne kadar sıcak tutacağını tahmin etmek mümkün. Rahatsız uykunun en büyük nedenlerinden birinin aşırı sıcaklık olduğunu düşününce bu değer çok büyük önem kazanıyor. Uzmanlar yaz için 4.5, baharda 10.5, kış için ise 13.5-15 TOG değeri öneriyor. Doğru yorgan seçiminde en önemli kararlardan biri de sizin için doğru dolgu malzemesini bulmak. Yorganınız (ve yastıklarınız) için dolgu olarak doğal ve sentetik lifler arasından seçim yapabilirsiniz. Bunların her biri eşit düzeyde…

Yatsan
Ayın Teması, Bahar Uykusu, İdeal Uyku, İyi Uyku, Kış Uykusu, Uyku Arkadaşlarım

Hangi Pozisyona Hangi Yastık?

Herkes çoğunlukla aynı pozisyonda uyumuyor malum. Dolayısıyla herkese aynı yastığın iyi gelmesi gibi bir durum da söz konusu değil. Doğru eşleşme için yanınızdayız. Başlamadan Bilmeniz Gerekenler Gece boyunca genellikle uyku pozisyonları arasında gidip geliriz. Bu kendiliğinden gerçekleşir ve vücut üzerindeki baskıyı hafiflettiği için de sağlıklı bir durumdur. Ancak uyku uzmanlarına göre ideal pozisyon yan yatmak, ikinci sırada ise sırtüstü yatmak ya da bu iki pozisyon arasında gidip gelmek var. Yüzüstü uyuma pozisyonu omurga için faydalı değil, ancak bunu bilse bile bazı insanlar bu pozisyondan vazgeçemeyebiliyor. Kötü bir pozisyonda uyumak, kişinin günlük aktivitelerindeki verimliliğini kötü etkilemenin ötesinde, kontraktür (adalenin inatçı bir şekilde kısalmasından dolayı eklemin anormal bir şekil alması), osteoporoz ve kötü kan dolaşımı gibi süreçleri de kötüleştirebiliyor. Bu nedenle, yastık satın alırken bilinçli olmak, aslında hayati önem taşıyor. Omurganın korunmasını sağlamak için yastığın yüksekliği ve desteğinin yanı sıra uyku pozisyonunu da dikkate almak gerekiyor. Her insanın kendi biyotipi var, bu nedenle yastık seçimin en iyi yolu piyasada bulunan modelleri test etmek. Uzmanlar vücudunuza ve uyku pozisyonunuza en uygun yükseklikteki modeli bulmak için yastıkla birlikte…

Yatsan
Ayın Teması, Her Şeye Yeniden Başlıyoruz, İdeal Uyku, İyi Uyku, Kahve, Keyif, Kitap, Kış Uykusu, Sonbahar Dinginliğinde Uyuyalım Arkadaşlar, ...

Kaliteli Uykuya Kavuşma Rehberi

Uykunuzun kalitesi de miktarı kadar önemli. Sık sık uyanıyorsanız, çok farklı saatlerde uyuyorsanız veya bir türlü derin uykuya geçemiyorsanız her gece doğru miktarda uyumanın pek faydası olamaz. Kaliteli uykuyu yakalamak için gerekli ipuçlarıyla yanınızdayız. İyi Bir Uyku Hijyeni Oluşturun Düzenli Uyuma-Uyanma Saati Belirleyin  Her gün aynı saatlerde yatıp aynı saatlerde uyanmak en sağlıklı alışkanlıklardan biridir. Bu ritim, vücudunuzun uykuya hazırlanmasına yardımcı olur. İş, çocuklar veya şahsi sorumluluklarınızı hesap ederek kendi ritminizi belirleyebilirsiniz. Özellikle gece kuşları, hafta sonları daha uzun uyuma eğiliminde olabilir. Hafta sonları bile aynı uyanma saatini korumaya çalışın. Uykusuz kaldıysanız ya da hastaysanız birkaç gece daha fazla uyumak isteyebilirsiniz. Sorun yok ama uyku rutinlerinizi mümkün olan en kısa sürede yeniden oluşturmayı ihmal etmeyin. Doğal Uyku Programınızı Belirleyin Vücudunuzun doğal uyanma ve uyku anları vardır. Uykunuzun geldiği ve en uyanık hissettiğiniz zamanlara dikkat edin. Doğal bir uyku ritmi oluşturmak için bir veya iki haftayı alarmsız uyanarak geçirin. Uyandığınız her saati ve geceleri çok uykulu hissettiğiniz zamanları içeren bir günlük tutun. Alarmınız olmadan geçirdiğiniz birkaç günün ardından bu vakitlerin daha tutarlı hale geldiğini görebilirsiniz….