Günler tekrar uzamaya başladı, doğa canlandı, içimize yaşama sevinci doldu. Fakat o da ne; yorgunluktan kafamızı kaldıramıyoruz. Aslında bu hissi her sene bu vakitler yaşıyoruz. Adı ‘bahar yorgunluğu’ ve sorunsuz halletmek mümkün. Size nasıl tekrar hız kazanacağınızı anlatıyoruz.

Yatsan

Hava ısınıyor, ağaçlar çiçeğe duruyor, börtü böcek bile hayatı kutluyor; soğuk, karanlık gecelerin ardından baharı karşıladığımız için hepimiz mutluyuz. Ama çoğumuz dışarıdaki yaşamın yeniden uyandığı bu dönemde tatsız şekilde halsiz ve yorgun hissediyoruz.

Bilmediğimiz bir şey değil bu; kendisine kısaca ‘bahar yorgunluğu’ diyoruz. Aslında doğanın döngüsünün bir parçası olduğumuz gerçeğinin bir yansıması. Her şeyden önce, kış mevsiminde ışık eksikliği ve hormonal değişiklikler vücudumuzda önemli izler bırakıyor.

Yeterince uyumak önemli

Kış uykusundaki hayvanlar gibi insanlar da vücut sıcaklığını kışın biraz düşürüyor. Işık eksikliği de insanların daha pasif bir yaşam tarzı sürmelerine neden oluyor. Dışarısı tekrar ısındığında, vücut sıcaklığı da biraz yükseliyor; metabolizma ve hormon dengesi yeni ışık koşullarına uyum sağlıyor. Kan damarları genişliyor ve kan basıncı düşüyor. Tüm bu süreçler, özellikle de yatkınlığı olanların enerji seviyelerini geçici olarak düşürebiliyor.

Araştırmalara göre bahar geldiğinde hemen hemen her iki yetişkinden biri, normal enerji seviyelerini yeniden kazanmadan önce bu mevsimsel yorgunluğun üstesinden gelmek zorunda kalıyor. Bu yorgunluk hissinden kurtulmanın en kestirme yolları; beslenmeye dikkat etmek, açık havada yeterince egzersiz yaptığınızdan ve tabii ki yeterince uyuduğunuzdan emin olmak. Uyku düzenini sürdürmek, hormonal değişiklikleri yönetme konusunda yardımcı olabiliyor. Çünkü gün ışığının artmasıyla vücut yeniden daha fazla serotonin üretiyor, buna karşılık melatonin üretimi azalıyor.

Açık hava egzersizi şart

Egzersiz yapmak her zaman faydalı. Ama özellikle ilkbaharda ve tercihen sabah saatlerinde yaptığınızda, bahar yorgunluğunun üstesinden gelmeye ne kadar yardımcı olduğunu göreceksiniz. Peki ne yapmalısınız? Koşu veya bisiklete binme gibi dayanıklılık sporları vücudun dolaşımını uyarıyor ve yorgunluğu gideriyor. Bunları yapamıyorsanız bile günde en az 30 dakika egzersizi hayatınıza katın. En azından günlük rutininize biraz hareket katın ve servisinizden, otobüsten, metrodan bir durak önce inin.

Sabah egzersizlerinin dolaşımın uyarılmasında çok etkili olduğunu da hatırlatalım. Sosyal medyada, spor sitelerinde bulabileceğiniz birkaç küzü—küçük ipucu da koşu tekniğinizi geliştirmenize ve spordan daha fazla keyif almanıza yardımcı olabilir.

Dengeli beslenin, bol su için

Aslında tüm yıl boyunca tavsiye edilen şeylerden söz ediyoruz ama bu şahane ikili ilkbaharda özellikle olumlu bir etkiye sahip olabilir: Bol su için ve ağır öğünler yerine hafif yiyecekleri, özellikle mevsim meyve ve sebzelerini tercih edin. Böylece sadece yeterli vitamin ve mineralleri de alabilirsiniz. Ancak bunun nedeni, olası bir vitamin eksikliğini telafi etmek değildir – kış aylarında bile, bugün mevcut olan gıda seçimi, vücudumuzun yeterli vitaminle kolayca beslenmesini sağlar. Sadece vücudun UV-B ışınları yoluyla ürettiği D vitamini söz konusu olduğunda, eksiklik belirtileri nadir değildir.

Ağırlıklı olarak kadınlar etkileniyor

Demir eksikliği de yorgunluğun bir nedeni olabiliyor. Özellikle kadınlar menstrüasyon (regl) nedeniyle bundan yoğun etkilenebiliyor. Dolayısıyla kadınlarda yorgunluk sürerse bir doktora görünmek gerekebiliyor.