Başlıktaki önemli soruya bir de “ve onları nasıl gerçekten temiz hale getirebilirsiniz” diye ek yaparsak, çoğu insanın önemli bir yatak odası sorununu çözebileceğimizi düşünüyoruz. İşte cevaplar…

Yatsan

Uzmanlar çarşafların haftada bir kez yıkanmasını veya değiştirilmesini öneriyor. Bir düşünün: Her gece yatakta saatler geçiriyorsunuz ve çarşaflarınız cildinizden dökülen pul pul deri kırıntılarını, çeşitli vücut sıvılarını ve yağlarını topluyor. Ayrıca toz, toz akarları ve eğer varsa evcil hayvan tüyleri de var. Çarşaflarınızı düzenli yıkamak, onları bu pisliklerden arındırıyor.

Ancak ne sıklıkta yıkadığınız kadar önemli olan bir diğer husus da kullandığınız yöntem. Bunu doğru yaparsanız çarşaflarınızın ömrünü uzatabilir ve gerçekten temiz olmalarını sağlayabilirsiniz. Temponuz yoğunsa, çarşafları haftalık olarak değiştirmek zahmetli bir iş gibi görünebilir ve pek çok iş arasında ilk vazgeçilecek görev gibi görünebilir. Ancak hayatınızın üçte birini yatakta geçirdiğinizi düşünürsek, çarşafları temiz tutmanın önemi hakkında bir kez daha düşünmek isteyebilirsiniz.

Lekeleri Çıkarıp Düşük Sıcaklıkta Yıkayın

Çarşaflarınızda gözle görülür lekeler varsa, etkisini bildiğiniz bir leke çıkarıcıyla bir ön işlemden geçirmelisiniz. Çarşafların iyi görünümünü korumanın en garantili yolu, düşük sıcaklıkta yıkamaktır, hatta soğuk su idealdir. Ancak bazen daha sıcak programları kullanmanız gerekebilir. Kahve gibi zorlu lekeleri çıkarmak için ılık su kullanmalısınız çünkü ısı lekenin gevşemesine ve çıkmasına yardımcı olur. Ayrıca bir hastalık veya tuvalet eğitimi kazasından sonra yatak takımlarını dezenfekte etmek ya da toz akarları gibi alerjenlerden kurtulmak için de sıcak su kullanabilirsiniz. Titiz bakım talimatları olan takımlar, bu gibi nedenlerle gündelik kullanıma çok uygun değil maalesef.

Peki ya Çamaşır Suyu?

Lekelerden kurtulmak için çarşaflarınızı ağartmak istiyorsanız, yalnızca beyaz çarşaflar satın almanızı ve parlaklığı artırmak için daha sıcak bir ayarda, renk güvenli ağartıcı kullanabilirsiniz. Beyaz çarşaflar, akne kremlerindeki benzoil peroksitten kaynaklanan renk değişikliği sorunlarınız varsa bir numaranız olabilir. Bu lekeler çarşaflarda bir kez belirdiğinde bir daha çıkmaz ancak beyaz çarşaflarda neredeyse görünmez olurlar. Ayrıca beyaz yatak takımları renklerin zamanla solması gibi ekstra sorunlar da yaşatmadığı için garantilidir.

Yeni Çarşaflar Hakkında Bir Not

Siz veya çocuğunuz aşırı hassas bir cilde sahipseniz, yeni çarşafları yıkarken ekstra bir adım atmak isteyebilirsiniz. Kumaştaki kırışıklığı azaltmaya yönelik bazı uygulamalar, kontakt dermatite neden olabilen az miktarda formaldehit içerir. Bu tür konularda endişeleriniz varsa, yıkarken çeyrek fincan beyaz sirke ekleyebilirsiniz.

Yumuşatıcı Kullanmaktan Kaçının

Yumuşatıcı ve kurutucu kullanmaktan kaçının ya da en azından her yıkamada kullanmayın. Yumuşatıcılar, kumaşın nefes alabilirliğini ve emiciliğini azaltan kalıntılar bırakır. Ve bu kalıntı zamanla birikirse, çarşaflarınızın içinde aşırı ısındığınızı hissedebilirsiniz.

Daima Düşük Sıcaklıkta Kurutun

Çarşaflarınızı mümkün olan en düşük ayarda kurutun, böylece ömürlerini uzatabilirsiniz. Çekmeyi önlemeye yardımcı olmak için yüksek ısı yerine düşük veya orta ısı kullanın. Bu aynı zamanda lifleri ısı hasarından korumaya yardımcı olur. Isı hasarı ayrıca pamuklu kumaşların daha fazla tüy dökmesine de neden olabilir. Çarşaflarınızı 45 dakika boyunca düşük ısıda kurutmak, 15 dakika boyunca yüksek ısıya maruz bırakmaktan çok daha iyidir. Çarşaflarınızı sıcak suyla yıkamanız gerekiyorsa, aşınmayı azaltmak için yine de düşük ayarda kurutun.