Hızlı tempolu dünyamızda mükemmel uykuyu yakalamak zaten yeterince zor. Buna bir de mevsim değişiklikleri eklendiğinde adaptasyon süreçleri de devreye giriyor ve en temel ihtiyacımıza hakkını vermek iyice güçleşiyor. Aşağıdaki ipuçları sevinçle merhaba dediğimiz baharda uykuya dalmanıza, uykuda kalmanıza ve gün içinde daha dinlenmiş hissetmenize yardımcı olmak için hazırlandı.

Yatsan

  1. Huzurlu Bir Uyku Ortamı Yaratın

Daha iyi bir uyku için uyku ortamınızı karanlık, serin ve sessiz hale getirin. Işığı engellemek için kalın perdeler veya göz maskesi kullanın. Yatak odanızı serin tutun; uyku için ideal sıcaklık 16-19 derece arasındadır. Dışarıdan gelen sesleri engellemek için kulak tıkacı, vantilatör veya beyaz gürültü makinesi kullanın. Gece boyu sizi rahat ettirecek bol miktarda yastığınız ve destekleyici bir yatağınız olsun.

  1. Yatak Odasını Uykuya Ayırın 

Dinlendirici bir uyku ortamı yaratmanın bir parçası da bu alanı sadece uykuya ayırmaktır. Çalışma ekipmanlarınızı veya dizüstü bilgisayarınızı sık sık yatak odasına getirirseniz, zihniniz bu ikisini ilişkilendirmeye başlar. Yatak odası aktivitelerinizi uyku ve cinsellik ile sınırlandırmaya çalışın; bilgisayarları, iş dosyalarını ve televizyonu odanın dışında tutun. Böylece yatak odası ve uyku arasında daha güçlü bir zihinsel ilişki yaratabilirsiniz.

  1. Uyku İçin Bir Yatma Zamanı Rutini Oluşturun 

Yatma zamanı rutini sadece çocuklar için değildir. Yetişkinler olarak genellikle geceleri bir düzene uymayı bırakıyoruz, oysa bir rutin oluşturmak aslında bizim de daha iyi uyumamıza yardımcı olabilir. Uyanıklıktan uykuya geçiş sürecine, yatma vaktinden yaklaşık bir saat önce başlayın. Rahatlatıcı aktivitelere odaklanın ve stresli veya uyarıcı şeyler yapmaktan ya da düşünmekten kaçının. Rahatlatıcı gece aktivitelerine iyi örnekler olarak dinlendirici bir banyo yapmayı, kitap okumayı, rahatlama egzersizlerini, sakinleştirici bir müzik ya da podcast dinlemeyi, basit esneme hareketleri veya meditasyonu sayabiliriz.

  1. Tutarlı Bir Uyku Programı Belirleyin 

Her gün aynı saatte kalkmak ve yatmak, vücudun belirli bir saatte uyumayı beklemeyi öğrenerek tutarlı bir uyku ritmi geliştirmesine yardımcı olur. Hafta sonları bile mümkün olduğunca bu programa sadık kalın. İyi uyumamış veya geç saatte biten bir gece geçirmiş olsanız bile zamanında kalkmaya çalışın. Alarmınızı kalkmanız gereken saate kurun ve kendinizi en fazla bir ertelemeyle sınırlayın.

  1. Uykuyu Bozan Uyarıcılardan Kaçının 

Kafein masum gibi görünen acımasız bir suçludur. Vücudunuzu daha uyanık hale getiren ve uykuyu engelleyen bir uyarıcı görevi görür. Kafeinli içecekleri öğlene kadar olan saatlerle sınırlamak en iyisidir; en azından yatmadan önceki 6 saat boyunca kesinlikle uzak durun. Kahve, çay, kola, çikolata ve hatta bazı ağrı kesiciler kafein içerir. Nikotin bir diğer yaygın uyarıcıdır; bu nedenle sigara içenler yatma zamanı yaklaştıkça tütün ürünlerinden kaçınmalıdır. Genellikle yatmadan önce biraz alkol almanın uykuyu teşvik edeceği de düşünülür. Alkol başlangıçta sizi uykulu hale getirebilir ancak bir uyarıcı görevi görür ve gece boyu uykuyu bozar. Yani yatmadan önce içki içmek, hafif uyumanıza ve daha sık uyanmanıza neden olur. Günde bir veya iki kadehten fazla içmeyin ve yatmadan önceki üç saat boyunca içmekten kaçının.

  1. Zorlamayın ve Uykuya Dalın 

Yatmadan önce veya uykunuz bölünüp gece uyandıktan sonra, uykuya dalmaya çalışmak sinir bozucudur. Eğer 20 dakika içinde dalamazsanız kalkın ve uykunuz gelene kadar rahatlatıcı bir şeyler yapmak için başka bir odaya gidin. Bu sürede iç saatinizin uyarılmasını önlemek için ışıkları loş tutun.

  1. Işığa Göre Hareket Edin ve Uyku Düzeninizi Koruyun

Doğal ışık, vücudumuzun uyku-uyanıklık döngüsünü düzenlemesinin bir parçasıdır. Uyandıktan sonra mümkün olan en kısa sürede ve gün içindeki molalarda biraz güneş ışığı almaya çalışın. Gün içinde ışık almak kadar önemli olan bir diğer şey de geceleri parlak ışıktan kaçınmaktır. Yatmadan önceki bir veya iki saat boyunca parlak ekranlardan, televizyondan kaçının, mümkünse ışıkları kısın.

  1. Şekerlemeyi Sınırlayın ve Uykunuz İçin Doğru Zamanı Seçin

    İyi uyuyamadıysanız veya geç yattıysanız, kısa bir şekerleme telafi için iyi bir yoldur. Sadece bu konuda bilinçli davranın çünkü şekerleme iyi uykuya engel olabilir. Kestirme seansınızı günün erken saatlerinde (sabah veya öğlen) yapın ve 15-20 dakikayla sınırlayın.

  2. Sağlıklı Bir Uyku İçin Ne Yediğinize Dikkat Edin 

Ağır, gece geç saatlerde yenen yemekler hazımsızlığı ve uyku güçlüğünü tetikleyebilir. Akşam yemeğini yatmadan en az 4 saat önce yiyin. İlerleyen saatlerde acıkırsanız, hafif bir atıştırmalıkla geçiştirin.

  1. Sıvı Alımını Dengeleyin ve Uyku Kalitenizi Artırın 

Susuz kalmamak önemlidir ancak yatmadan önce çok fazla sıvı almak da birden fazla kez tuvalete giderek uykuyu bölmek anlamına gelebilir. Akşamları susamış olarak uyanmayacak ve gece boyu tuvalete gitmek için uyanmanıza neden olmayacak kadar sıvı tüketin.

  1. Sağlıklı Uyku İçin Düzenli ve Erken Egzersiz Yapın 

Düzenli egzersiz sağlıklı uykuyu teşvik etmenin mükemmel bir yoludur ama aynı zamanda kendinizi daha uyanık hissetmenizi sağlayan bir uyarıcıdır. Düzenli egzersizi rutininizin bir parçası haline getirin ancak egzersizinizi yatmadan en az 3 saat önce bitirin.

  1. Uykunuz İçin Gerekiyorsa Profesyonel Yardım İsteyin

Bu ipuçlarını uygulamanıza rağmen hâlâ iyi uyumakta zorlanıyorsanız, daha ciddi bir uyku sorununuz olabilir. Altta yatan bir neden olup olmadığını öğrenmek için bir doktora görünün.