Yogayı stüdyoda kalabalık gruplarla ya da evde tek başınıza yapmaya alışık olabilirsiniz. Peki, hiç bu huzurlu alana partnerinizi davet etmeyi düşündünüz mü? “Partnerim yoga yapmaz” demeyin ve bunun yakınlaşmanın büyüleyici bir biçimi olduğunu görmesine izin verin. Çift yogası hem aranızdaki bağları güçlendirmek hem de yoganın bir parçası olan önyargıları kırmak için harika bir fırsat!

Yatsan

Düzenli yoga, yalnızca bedenimize esneklik ya da hayatımıza denge katmaz, aynı zamanda kalbimize aşk da getirir.

Özellikle, sırtımızı geri yuvarlayıp göğsümüzü göğe doğru açtığımız pozlarda, mesela deve pozu (Ustrasana), kalp çakrası rahatlar, sevme hissi bedende özgürce genişleyeceği bir alan bulur. Aksi durumlarda, yani omuzlarımızın çöktüğü ve kalp çakrasının sıkıştığı anlardaysa nefes, Anahata çakrada rahatça dolaşamadığı için hiçbir şeyi sevmeme eğiliminde oluruz. O halde gelin, bol bol kalp çakrası açmalı bir akış nasıl olur bakalım. Ama bu pozları yalnız değil, partnerinizle nasıl uygularsınız onu anlatalım.

Nihayetinde kalbimizdeki sevme potansiyelini arttırma deneyimini bu dünyada en çok sevdiğimiz kişiyle yaşamaktan daha güzeli olamaz.

Çift yogası (Acro Yoga), kökenleri çok eskiye dayanan bir pratik esasında. Hindistan’da birbirlerinin bedenlerine destek vererek pozları daha rahatça yapabilmelerini sağlayan yogiler var ve üstelik bu kişilerin illa duygusal partner olmaları da gerekmiyor. Burada insan, tıpkı yoga yaparken kullandığımız diğer araçlar olan yoga bloğu, minder ve yoga kemeri gibi yardımcı pozisyonunda yer alıyor.

Birinci poz: Sırt sırta Lotus pozu (Padmasana)

Rahat bir ortam hazırlayın. Güzelce havalandırılmış bir odada sevdiğiniz mumları yakın, matlarınızı yan yana serin.

Belki bir mantra dinleyebilir ya da sessizliği tercih edebilirsiniz.

Sırtlarınız birbirine tamamen değecek şekilde lotus (bağdaş) pozisyonunda oturun. Birbirinize yaslanmayın ama öne doğru da eğilmeyin. Kimse kimseye yükünü vermesin ama uzak da durmasın. İki-üç dakika boyunca gözleriniz kapalı halde, bu şekilde oturun. Eller dizlerin üstünde, avuçlar yere bakacak biçimde tutulsun. Neler hissettiğinizi gözlemleyin. Bedeninizdeki değişimleri fark edin.

İkinci poz: Çevrilme pozu (Parivrtta sukhasana)

Lotus pozisyonundayken sağ tarafınıza hafifçe dönün ve sağ elinizi partnerinizin sol dizine koyun. Sol eliniz, sağ dizinizin dışında, dışa bakar pozisyonda kalabilir. İki dakika bu pozda durduktan sonra tam tersini yaparak sol tarafa bükülün. Burada da iki dakika durun. Burundan nefes alıp burundan nefes almaya devam edin.

Üçüncü poz: Çocuk ve deve pozları (Balasana ve Ustrasana)

Ağırlığı fazla olan partner minderin üzerinde çocuk pozunu alırken, hafif partner sırtı yerdeki kişinin sırtına gelecek şekilde üzerine uzanabilir. Ayakları ve kolları yere değerek yerden destek alırken kalbi tam bir açılma yaşar. Bu pozda 2 dakika kaldıktan sonra pozdan ağır hareketlerle çıkabilirsiniz.

Dördüncü poz: Bacaklar havaya (Viparita karani)

Yavaşça mindere uzanın ve bacaklarınızı havaya dikin. Partnerinizle kalça temasını kesmeden ancak birbirinize yük bindirmeden 1-2 dakika bu pozda kalabilirsiniz. Normalde bacaklarımızı dinlendirmek için duvara dayadığımız bu pozda artık duvarımız partnerimiz… Bacaklarınız yorulursa kenara doğru açıp el ele tutuşarak pozun duygusunu güçlendirebilirsiniz.

Beşinci poz: Derin gevşeme (Savasana)

Partnerlerden biri mata sırt üstü uzanıp bacaklarını yana doğru açarak diğer partnerin uzanabileceği bir alan yaratabilir. Ya da dilerseniz klasik Savasana’da olduğu gibi yan yana da uzanabilirsiniz. Gözler kapalı, eller yanda, beden tamamen gevşemiş halde yaklaşık 5 dakika bu şekilde sessizce uzanabilirsiniz.

Şimdi huzurlu, sağlıklı, derin bir uyku uyuyabilirsiniz.

Namaste.