‘Uyku Diplomatı’ lakaplı nörobilim ve psikoloji profesörü, uyku ve beyin görüntüleme laboratuvarı yöneticisi, uluslararası çoksatan kitap ‘Niçin Uyuruz?’un yazarı Prof. Matthew Walker diyor ki…yatak ve yastık için Yatsan’ın yatak ve yastık ürünlerine mutlaka göz atın. Rahat bir yatak ve yastık için Yatsan’ın yatak ve yastık ürünlerine mutlaka göz atın.
1. Bir uyku planına bağlı kalın. Her gün aynı saatte yatağa girin ve aynı saatte uyanın. Alışkanlık yaratırken insanlar uyku kalıplarındaki değişikliklere uyum sağlamakta güçlük çekerler. Hafta sonları geç saatleri kadar uyumak hafta içinden kalma uyku eksikliğini telafi etmez ve pazartesi sabahı erken kalkmayı güçleştirir. Yatma saatiniz için çalar saat kurun. Genellikle uyanma saati için çalar saat kurarız ama bunu yatma saati için yapmayı düşünmeyiz. Bu 12 ipucundan sadece biri aklınızda kalacaksa o ipucu bu olsun.
2. Egzersiz harikadır ama çok geç saatte yapılmamalıdır. Çoğu gün en az 30 dakika egzersiz yapmaya çalışın ama bunu yatma saatinizden en az 2 veya 3 saat önce yapın.
3. Kafein ve nikotinden uzak durun. Kahve, kola, bazı çaylar ve çikolata, uyarıcı bir madde olan kafein içerir ve etkilerinin tamamen geçmesi 8 saati bulabilir. Bu nedenle akşamüstü içeceğiniz bir fincan kahve gece uykuya dalmanızı güçleştirebilir. Nikotin de sigara içenlerin genellikle çok hafif uyumalarına neden olan bir uyarıcıdır. Buna ek olarak, sigara içenler nikotin yoksunluğu nedeniyle genellikle sabahları erken uyanırlar.
4. Yatmadan önce alkollü içeceklerden uzak durun. Yatmadan önce bir kadeh içki içmek gevşemenize yardımcı olabilir ama ağır alkol tüketimi REM uykunuzdan çalarak sizi uykunun daha hafif evrelerinde tutacaktır. Ağır alkol tüketimi ayrıca gece solunum sıkıntısına da neden olabilir. Gecenin bir yarısı, alkolün etkisi geçince uyanmanız da çok olasıdır.
5. Gece geç saatte fazla yiyip içmekten kaçının. Hafif bir atıştırmalıkta sorun yok ama büyük bir öğün hazımsızlığa neden olur, bu da uykunuzu zedeler. Gece çok fazla sıvı tüketmek de tuvalet ihtiyacı yüzünden sık sık uyanmanıza neden olabilir.
6. Mümkünse uykunuzu geciktiren ya da bozan ilaçlardan uzak durun. Yaygın olarak reçete edilen bazı kalp, tansiyon ve astım ilaçları ve reçetesiz satılan veya bitki özlü öksürük, soğuk algınlığı ve alerji ilaçları da uyku düzeninizi bozabilir. Uyumakta sorun yaşıyorsanız doktorunuza ya da eczacınıza, aldığınız ilaçların uykusuzluğa neden olup olmadığını sorabilir ve o ilaçları günün başka bir saatinde veya akşam erken saatte almanızın mümkün olup olmadığını danışabilirsiniz.
7. Saat 15.00’ten sonra şekerleme yapmayın. Kısa şekerlemeler eksik uykunuzu telafi edebilir ama geç saate kaldıklarında gece uykuya dalmayı güçleştirebilir.
8. Yatmadan önce gevşeyin. Gününüzü gevşemeye zaman kalmayacak şekilde aşırı doldurmayın. Okumak, müzik dinlemek gibi gevşetici bir aktivite, yatma zamanı ritüelinizin bir parçası olmalıdır.
9. Yatmadan önce sıcak bir duş yapın. Banyodan çıktıktan sonra vücut ısınızda gerçekleşecek olan düşüş, uykunuzun gelmesine yardımcı olabilir. Banyo yapmak gevşemenizi ve yavaşlamanızı sağlayarak uykuya daha hazır olmanıza yardım edebilir.
10. Karanlık yatak odası, serin yatak odası, aygıtlardan arındırılmış yatak odası. Sesler, parlak ışıklar, rahatsız bir yatak veya yüksek ortam ısısı gibi dikkatinizi uykudan uzaklaştırabilecek hiçbir şeye odanızda yer vermeyin. Odanın sıcaklığı serin olarak ifade edilebilecek kadar düşük olduğunda daha iyi uyursunuz. Yatak odasındaki televizyon, cep telefonu ve bilgisayar dikkatinizi dağıtıp sizi ihtiyaç duyduğunuz uykudan mahrum bırakabilir. Rahat bir yatak ve yastık iyi bir gece uykusunu destekleyebilir. Genellikle uykusuzluk çeken bireylerin gözü saatte olur. Saati görmeyeceğiniz şekilde çevirirseniz uykuya dalmaya çalışırken zaman konusunda endişelenmezsiniz. Rahat bir yatak ve yastık için Yatsan’ın yatak ve yastık ürünlerine mutlaka göz atın.
11. Doğru miktarda ve doğru şekilde güneş ışığı alın. Gün ışığı günlük uyku kalıplarını düzenlemede kilit önem taşır. Her gün en az 30 dakika doğal gün ışığına çıkmaya çalışın. Mümkünse sabahları güneşle uyanın veya çok parlak ışıklar kullanın. Uyku zamanları uykuya dalma sorunu yaşıyorsanız en az 1 saat sabah güneşi almanızı ve yatma saatinden önce ışıkları kısmanızı öneriyorlar.
12. Yatakta uyanık yatmayın. 20 dakikanın sonunda hâlâ uyanıksanız ve endişelenmeye veya kaygılanmaya başladığınızı hissediyorsanız kalkın ve uykunuz gelene kadar sizi gevşetecek aktivitelerle meşgul olun. Uyuyamama kaygısı uykuya dalmanızı güçleştirebilir.
Prof. Matthew Walker’ın, yazıldığı yıl olan 2017’nin en iyi kitapları arasında gösterilen ‘Niçin Uyuruz?’, 2019’da Pegasus Yayınları tarafından, Sevinç Seyla Tezcan çevirisiyle Türkçeye kazandırıldı.